Évfordulók

November

 

festo300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. november 3-án adták át rendeltetésének a Malév festőhangárját. Az új műszaki bázis 4-es számú hangárjában a többihez képest számos változtatás történt. Ilyen volt például a repülőgépet teljesen körbefogó szerelőállvány, a továbbfejlesztett tűzjelző és tűzoltó berendezés, vagy a speciális elszívórendszer, a hangár világítását pedig robbanásbiztos fénycsőarmatúrákkal oldották meg.

 

elsoil300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. november 5-én mutatták be Ferihegyen a szovjet Il-18-as utasszállítót. A repülőgép prototípusa 1957. július 4-én szállt fel először a moszkvai Hodinka repülőtéren. 1959-ben megkezdődött a sorozatgyártás, és az első gép 1959. április 20-án az Aeroflot színeiben szolgálatba is állt. A budapesti bemutatót követően a típusból a Malév is rendelt. 1960 és 1989 között a magyar nemzeti légitársaság összesen nyolc Il-18-ast üzemeltetett, közülük három semmisült meg katasztrófában (HA-MOD, HA-MOC, HA-MOH). Az Il-18-as volt az első magyar lajstromú gép, amely átrepülte az Egyenlítőt. A típust 1989-ben búcsúztatták a Malévtól. Magyarországon három ilyen típusú gép maradt. A HA-MOA és a HA-MOG a ferihegyi Aeroparkban látható, a HA-MOE pedig Szolnokra került. A nyolcadik gép, a HA-MOI egy ideig Abda közelében presszóként működött, majd végül Kassán, az ottani repülési múzeumban talált új otthonra.

 

g38 300

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. november 6-án emelkedett először a levegőbe a német Junkers G 38 utasszállító. A négymotoros, több mint 43 méter fesztávú szárnnyal rendelkező repülőgép egyik érdekessége volt, hogy 3-3 utas a szárnytőben, kettő az orrban, 26 pedig a törzsben kapott benne helyet. A hatalmas szerkezetből végül csak két példány épült, melyeket a Deutsche Luft-Hansa német nemzeti légitársaság állított forgalomba. Az egyik G 38-as 1936-ban egy balesetben semmisült meg, míg a második 1940-ben egy brit légitámadás áldozata lett.

 

s55 300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. november 7-én teljesítette első sikeres repülését az amerikai Sikorsky S-55 típusú helikopter. Az S-55-ös volt az első olyan forgószárnyas szerkezet, amelyiknek az orrában helyezték el a motort, mögötte pedig a 6-10 fő szállítására alkalmas utaskabint, így a két pilóta a gép felső részén kapott helyet. A 3583 kg maximális felszállótömegű S-55-ös 148 km/órás utazósebességgel, egy tankolással 580 kilométert tudott megtenni. A helikopterből összesen 1278 példány épült, s licenc alapján, Whirlwind néven gyártotta a brit Westland Aircraft is. Az S-55-öst széleskörűen alkalmazták különböző katonai és mentési feladatokra, 1953 szeptemberétől pedig a belga Sabena légitaxiként állította forgalomba. A Szovjetunióban hasonló formai kialakítással építették meg a Mi-4-es helikoptert, melynek prototípusa 1952-ben repült először.

 

mrsz300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. november 11-12-én éjszaka alakult újjá a Magyar Repülő Szövetség, mely 16 órás, maratoni hosszúságú közgyűlését a csepeli Munkásotthonban tartotta meg. A magyar repülőklubok 185 demokratikusan megválasztott küldötte november 11-én éjfélkor fogadta el az MRSZ új alapszabályát. Ezt követően, ugyancsak titkos szavazással megválasztották a szervezet új vezetőségét. Az MRSZ elnökévé Lánc Tibort, a Malév Tu-154-es kapitányát és a Malév Repülőklub szakosztályvezetőjét választották, a főállású főtitkár pedig dr. Hegedűs Dezső, az MMRK repülőklub titkára lett. A hajnali 2 órakor zárult közgyűlésen a résztvevők megválasztották az MRSZ 10 tagú elnökségét is.

 

lik300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. november 14-én érte katasztrófa pécsi leszállás közben a Maszovlet HA-LIK lajstromjelű utasszállítóját. A Li-2-es Kővágószőlős község határában, mintegy 400 méter magasságban, kedvezőtlen látási viszonyok között a Jakab-hegy oldalának ütközött. A személyzet, megpillantva a közeledő hegyoldalt, az utolsó pillanatban felrántotta a gépet, ezért az nem orral ütközött a földnek, hanem egy durva hasraszállási pozícióban csapódott az erdőbe. A hajózószemélyzet és az egyetlen utas életét vesztette, a fedélzeten tartózkodó, fegyveres biztonsági ember azonban kisebb sérülésekkel megúszta a becsapódást. Ez volt a második világháború után újjászervezett magyar polgári légiforgalom első, halálos kimenetelű katasztrófája.

 

globe300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. november 18-án új világrekordot állított fel az amerikai C-74 Globemaster I típusú repülőgép, amikor először szállított egyszerre 100 utasnál többet (összesen 103-an voltak a fedélzeten) transzatlanti útvonalon. A gép az Alabama állambeli Mobile városából szállt fel, és 23 óra alatt ért Európába. Az amerikai Douglas gyár 1942 elején kezdte meg a gép fejlesztését, de a prototípus csak 1945-ben készült el, s a légierő végül csak mindössze 14 példányt rendelt belőle. A típusnak 1948-ban és 1949-ben fontos szerepe volt a Nyugat-Berlint katonai teherszállító repülőgépekkel ellátó amerikai-brit légihíd lebonyolításában.

 

lbk300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1994. november 18-án hajtott végre Ferihegyen sikeres kényszerleszállást a Malév HA-LBK lajstromjelű Tu-134A típusú utasszállítója. A gép Leposa Attila típusfőpilóta irányításával, pilótajelöltek gyakorlórepülésére szállt fel. A harmadik iskolakör után a jelzőlámpák azt mutatták, hogy a gép orrfutóját nem sikerült kiengedni. Mint később kiderült, a futómű akna egyik ajtajából kiesett egy csapszeg, és az ajtó, keresztbe fordulva megakadályozta a kibocsátást. Az esemény során a hajózó és a földi személyzet példás és szakszerű együttműködése akadályozta meg, hogy végzetes baleset történjen. Vass Sándor ügyeletes mérnök a munkatársaival előbb megnézte egy földön álló gépen, hol nem húzódnak csövek vagy vezetékek, majd rádión közölték, hogy a pilóták a fedélzeti mentőbaltával hol vághatnak nyílást a gép padlólemezébe. Ezen keresztül – az első csomagtér leszerelt, összecsukható rácsával – végül sikerült az elakadt ajtót félrehajtani, és a futót kibocsátani. Bár ezt követően a gép rendben leszállt Ferihegyen, az esemény nyomán rövidesen döntés született arról, hogy a Malév a Tu-134-es típust véglegesen kivonja a forgalomból.

 

lba300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. november 19-én futott le a pályáról Isztambulban a Malév HA-LBA lajstromjelű Tu-134-es utasszállítója. A repülőgép egy vizes, mindössze 2300 méteres pályára szállt le. (A Tu-134-es esetében a minimális igényelt pályahossz 1800 méter, ami még elegendő a biztonságos leszállásra.) A gép a siklópálya alatt, kedvezőtlen időjárási körülmények között, hátszélben és záporesőben közeledett a betonhoz, ezért 200 méterrel távolabb ért földet a küszöbtől. Ezután először a pályán összegyűlt vízen siklottak, majd bekövetkezett az aquaplaning (gőzpárnán siklás) jelensége, ami gyakorlatilag fékezhetetlenné tette a repülőgépet, miközben az egyedüli lassító eszközt, a fékernyőt későn engedték ki. Körülbelül 100-120 kilométeres sebességgel érték el a pálya végét, ahonnan mintegy 60 méterre túlfutottak. Sík terep esetén nem történt volna nagyobb baj, de a gép végül egy hat méter mélységű gödörbe csapódott, s annyira megsérült, hogy javíthatatlanná vált, ezért ki kellett selejtezni. A műszakilag egyébként hibátlan állapotú gépért a Malév a biztosítótól 5 millió dollárt kapott.

 

icao300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. november 30-án lett Magyarország az ICAO teljes jogú (117.-ik) tagországa. Az ICAO (International Civil Aviation Organization - Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) 1944. december 7-én jött létre, Montreal székhellyel. Mint az ENSZ szakosított szervezete, egységes nemzetközi szabályokat alkot, s szakmai ajánlásokat tesz közzé a repülés biztonsága és hatékonysága érdekében. Utóbbiak foglalkoznak többek között a repülésben részt vevő személyek alkalmasságának normáival, a repülőgépek légi alkalmasságának kritériumaival, a légi navigációs és repülési eljárások egységesítésével, a repülőgépek karbantartásával, a kutatás és mentés, az események kivizsgálása előírásaival, és bármiféle olyan kérdéssel, amely a polgári repüléssel összefügghet. Az ICAO létrejöttének 50. évfordulóján, 1994-ben mondta ki a szervezet, hogy december 7-ét minden évben a nemzetközi polgári repülés napjaként ünneplik.

 

Október

 

cocimach

Ötven évvel ezelőtt, 1969. október 1-jén lépte át először a Concorde utasszállító a hangsebességet. A 001-es számú prototípus a 45. tesztfelszállása során 10.950 méteren, 9 percig repült Mach 1,05 sebességgel. A francia-angol kooperációban készült szuperszonikus típus kifejlesztése 15 évbe telt, és több mint 3 milliárd fontot emésztett fel. Az összesen megépült 20 gép közül 14 állt forgalomba a British Airways és az Air France flottájában. A Concorde-ok nagyrészt Párizsból és Londonból repültek New York JFK repülőterére és vissza, mert a hatóságok csak az óceánok felett engedélyezték számukra a hangsebesség átlépését. Egy tragikus baleset, a kerozinárak emelkedése és a 2001-es terrortámadás okozta válság miatt a gépet az Air France 2003 májusában, a British Airways pedig öt hónappal később, októberben vonta ki a forgalomból. Az utolsó repülőképes Concorde London Heathrow repülőteréről felszállva, 2003. november 26-án érkezett meg szülőhelyére, a Bristol közelében található Filtonba, ahol 34 évvel korábban először repült.

 

kingair300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. október 2-án repült először az amerikai Beechracft (Beech) gyár Super King Air 350 típusú gépe. A korábbi változatokhoz képest az új típus törzsét 1,3 méterrel meghosszabbították, a szárnyvégekre pedig egy-egy 60 cm magas áramlásjavító fület (wingletet) szereltek. A két Pratt & Whitney Canada PT6A-60A légcsavaros gázturbinának köszönhetően, a Super King Air maximális sebessége 580 km/órára nőtt. A gépet a két pilótán kívül, 11 utas szállítására tették alkalmassá. Az új változat fontos újdonsága továbbá, hogy a korábbi öt helyett már hét ablakkal rendelkezik. A King Air kategóriájában a világ legnépszerűbb üzleti repülőgépe. Nem véletlen, hogy létezik többek között (C-12A típusjellel) katonai változata is, emellett számos gépet alakítottak át a földi navigációs berendezések ellenőrzésére.

 

nimri300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. október 2-án készült el az angliai Cornwallban az első Nimrod MR.1 felderítő repülőgép. A négy Rolls Royce Spey turbofan hajtóművel rendelkező típust a Comet 4C utasszállító átépítésével alakították ki, s rövidesen létrehozták a továbbfejlesztett, MR.2-es változatot is. A törzs alsó részében megszüntették a túlnyomást, mivel ide került a fegyverzet, és a számos speciális felderítő eszköz is. A Nimrod repülőgépek feladata a brit királyi légierő (RAF) állományában a hadszíntéri műveletek kommunikációjának támogatása, az optikai és rádiós felderítés, valamint a partvédelmi járőrözés.

 

b707pa

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. október 10-én érkezett meg az Egyesült Államokba a Pan Am Boeing B707-321 típusú új repülőgépe, amely ezt megelőzően körberepülte a Földet. A Clipper Windword névre keresztelt B707-es két nap alatt, San Franciscóból elindulva, útközben leszállt Honoluluban, Manilában, Karachiban és Rómában is.

 

repjegy300

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. október 12-én kötötte meg az IATA (International Air Traffic Association) 23 tagvállalata a Varsói Egyezményt, melynek érdekessége, hogy a mai napig a nemzetközi légiforgalom egyik fontos alapdokumentuma. Magyarország az 1936. évi XXVIII. törvény kihirdetésével csatlakozott a nemzetközi légi fuvarozásra vonatkozó egyes szabályok egységesítéséről szóló egyezményhez. A Varsói Egyezmény célja az volt, hogy a részes országok a nemzetközi légi fuvarozás feltételeit egyöntetűen szabályozzák a fuvarozásnál használt okiratok és a fuvarozó felelőssége tekintetében. Utóbbi esetében a mai napig ezen egyezmény alapján határozzák meg, illetve esetenként korlátozzák a légitársaságok kártérítési kötelezettségét haláleset, egészségkárosodás, poggyász elvesztése vagy sérülés, illetve járatkésés esetén.

 

lagardi300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1939. október 15-én kezdte meg működését New York LaGuardia (korábbi nevén Glenn L. Curtiss Airport) repülőtere. A Queens városrészben összesen 226 hektáros területen fekvő, később Fiorello H. LaGuardiáról (1882-1947), New York egykori polgármesteréről elnevezett légikikötő felépítése 45 millió dollárba került, és már működése első évében naponta kétezer utast indított vagy fogadott. A LaGuardia repülőtér (IATA-kódja LGA) nem véletlenül a Flushing Bay partján épült fel, ugyanis átadásakor még repülőhajók és hidroplánok is szállítottak utasokat. Az elsősorban belföldi járatokat bonyolító LaGuardia az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag szűk, kényelmetlen és elavult terminálok „gyűjteményévé” vált. Az utasok és a légitársaságok évek óta panaszkodtak arra, hogy a repülőtér elavult, túlterhelt és nehezen megközelíthető. Ezért döntés született arról, hogy a jelenleg használt négy terminált lebontják, és helyükre egy új, központi csarnokot építenek, amely 180 méterrel közelebb kerül a Grand Central Parkway autópályához. Ezzel több terület szabadul fel a repülőgépek számára a beszállókapuk megközelítéséhez, az utasok pedig megemelt átjárókon, a gurulóút felett juthatnak el a beszállás helyszínére.

 

md80air

Negyven évvel ezelőtt, 1979. október 18-án hajtotta végre első sikeres repülését az amerikai McDonnell Douglas gyár DC-9-80-as (későbbi nevén MD-80-as) utasszállítója. A DC-9-es prototípusa 1965. február 25-én szállt fel. A Douglas eredetileg egy 90–115 utas szállítására képes gépet fejlesztetett ki, de a piaci igények nyomán egyre hosszabb törzsű, korszerűbb hajtóművekkel rendelkező, s ezért nagyobb kapacitású változatokat épített. A tervezés során sok mindent átvettek a négy hajtóműves DC-8-astól is, ami már 1958 óra repült, de a Douglas közölte, csak akkor indítják be a prototípus gyártását, ha elérik a minimum 125 gépre szóló megrendelést. Az első MD-80-as 1980. december 17-én állt forgalomba az amerikai PSA (Pacific Southwest Airlines) légitársaságnál. A DC-9-esek és az MD-sorozat standard felszerelése (Collins, Sundstrand, Canadian Marconi termékek) két készlet VHF/NAV rádió, ADF rádióiránytű, DME távolságmérő, Marker, ATC Transzponder, GPWS földközelség jelző, FDR-CVR adatrögzítők, SP-50A robotpilóta, FMS/GPS és színes időjárás radar.

 

Dox300

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. október 21-én repült először utasokkal a fedélzetén a német Dornier Do X repülőhajó. A világ akkori legnagyobb és legnehezebb repülőszerkezetét összesen 12 Bristol Jupiter motor emelte a levegőbe. Ezek párosával egybeépítve, húzó- és tolólégcsavarokat forgattak. A Do X szárnyainak fesztávolsága 48 méter, a törzs hossza 40,4 méter, maximális felszállótömege 56 tonna volt, s 190 km/órás utazósebességgel a hatótávolsága elérte az 1700 kilométert. A hatalmas monstrumot 10 fős személyzet irányította, s egyszerre 150 utast vehetett a fedélzetére, akik hét luxuskabinban foglalhattak helyet. A Do X első ízben 1930. november 2-án repülte át az Atlanti-óceánt a Fridrichshafen-New York útvonalon. A gépből összesen három példány készült, közülük kettőt Olaszországban építettek meg.

 

Szeptember

 

brabazon 300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. szeptember 4-én hajtotta végre első sikeres repülését Filtonban a brit Bristol Brabazon utasszállító. Az eredetileg stratégiai bombázónak szánt Brabazon tervei már 1944-re elkészültek, de csak 1945 októberében fogtak hozzá a prototípus megépítéséhez. A csaknem 140 tonna tömegű repülőgépet összesen nyolc, 18 hengeres Bristol Centaurus csillagmotor hajtotta, melyeket párosával egybeépítve a szárnyban helyeztek el. A Brabazon építésekor számos technológiai újítást alkalmaztak, ilyen volt többek között a héjszerkezetet, a hálófülkékkel és ebédlővel rendelkező, túlnyomásos és légkondicionált utastér, vagy a hidraulikus szervokormány-vezérlés. A végül csak egyetlen példányban elkészült repülőgép Lord Brabazonról kapta a nevét, aki 1942-től egy kormányzati bizottság vezetőjeként szervezte a háború utáni polgári repülést.

 

mvrsz 300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. szeptember 5-én alakult meg a Magyar Veterán Repülők Egyesülete (MVRSZ). A civil szervezet legfontosabb célkitűzése az volt, hogy egy híd legyen a különböző korosztályok között. Ezért csatlakoztak az MVRSZ-hez a háború előtti repülők éppúgy, mint a háború után kiképzett pilóták, műszakiak, ejtőernyősök, a Magyar Honvédség repülőalakulatainak, intézményeinek hivatásos tagjai, valamint a polgári repülés, a repülőklubok, vállalatok hivatásos és társadalmi pilótái, műszaki szakemberei. A főváros mellett az MVRSZ területi szerveket hozott létre számos magyarországi nagyvárosban is. Klubjaik fő célkitűzése a repülőhagyományok továbbvitele, a repülő emlékművek gondozása és repülőtalálkozók szervezése lett. Az egyesület első elnöke Tobak Tibor (1921-2001) második világháborús vadászpilóta volt.

 

foki300

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. szeptember 12-én indította el a holland KLM légitársaság első kísérleti postarepülését Dzsakartába. Az útvonalon közlekedő Fokker F.VII gép 12 nap alatt teljesítette a mintegy 14 ezer 500 kilométeres távot.

 

citation 300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. szeptember 15-én hajtotta végre első sikeres repülését a Cessna Citation 500 (eredeti nevén Model 500 Fanjet) prototípusa. A két Pratt & Whitney Canada JT15A hajtóművel ellátott üzleti repülőgép a két pilótán kívül hat utast szállíthatott. Az egész világon népszerű, légcsavaros kisgépeiről ismert Cessna az 1960-as évek közepén szállt be a business jetek gyártásába. Az 500-as modell sebessége kezdetben alulmaradt a konkurenciához képest, de viszonylag olcsó és rugalmas üzemeltetésének köszönhetően mégis piacképes lett, később pedig egyre jobb paramétereivel valósággal letarolta a light jet kategória megrendeléseinek jelentős részét. A folyamatos fejlesztések eredménye egy hosszú távon is népszerű típuscsalád lett, s 2016-ban a gyárban már elkészült az ötezredik Citation business jet.

 

hyatt300

Negyven évvel ezelőtt, 1979. szeptember 16-án rakták le Budapesten az Átrium Hyatt szálloda alapkövét. A Malév tulajdonában lévő telken egykor a Trieszti Általános Biztosító Társaság és a Lloyd palota épületei álltak, de a második világháború után mindkettőt lebontották. A Zalaváry Lajos tervei alapján elkészült, 365 szobával és 711 ággyal rendelkező ötcsillagos szálloda a Malév és a Pannónia Szálloda- és Vendéglátó Vállalat 50-50%-os tulajdonaként, 1982. június 19-én nyílt meg. Az épülethez csatlakozó irodákban kapott helyet a Malév vezérigazgatósága és kereskedelmi központja is. A szálloda építésére felvett osztrák hitelt a két tulajdonos az 1990-es évek közepére teljes egészében visszafizette. Ezt követően, a képződött nyereséget részben visszaforgatták a vállalkozásba, és hozzákezdtek az épület szintenkénti, teljes felújításához. A folyamatos vagyonfelélés jegyében, Váradi József vezérigazgató 2001-ben 5,24 milliárd forintért eladta az 1998 óta már Hyatt Regency Budapest néven üzemelő szálló 50%-os Malév-üzletrészét, s egy akkoriban félig üresen álló bevásárlóközpontban bérelt irodákat, majd a költözés után az összes, még megmaradt belvárosi Malév-iroda bérleti-, illetve tulajdonjogát is értékesítette. A patinás épület jelenleg már Sofitel Budapest Chain Bridge elnevezéssel, a Starwood Capital Group tulajdonában, de az Orbis Hotel Group üzemeltetésében működik.

 

dc8 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. szeptember 18-án állt forgalomba az amerikai Delta és a United légitársaságoknál a DC-8-as sugárhajtóműves utasszállító. A DC-8-as prototípusa 1958. május 30-án repült először. Kialakításában hasonló volt a Boeing B707-eséhez, de a szárnyait 35 helyett csak 30 fokos nyilazással tervezték meg. A 176 személyes első szériagép, a belföldi járatokra készült DC-8-10-es volt, négy Pratt & Whitney JT3C-6 hajtóművel, melyek egyenként 57.83 kN (5.850 kp) maximális tolóerőt biztosítottak. A végül összesen 556 példányban elkészült típus gyártását 1972-ben állították le.

 

concigr300

Negyven évvel ezelőtt, 1979. szeptember 21-én jelentette be a brit és a francia közlekedési miniszter, hogy véglegesen leállítják a Concorde sorozatgyártását. A legendás szuperszonikus utasszállító 001-es számú prototípusa 1969. március 2-án emelkedett először a levegőbe a francia Aerérospatiale gyár Toulouse-Blagnac repülőteréről. A francia-angol kooperációban készült szuperszonikus utasszállító kifejlesztése 15 évbe telt, és több mint 3 milliárd fontot emésztett fel. Az összesen megépült 20 gép közül csak 14 állt forgalomba a British Airways és az Air France flottájában. A Concorde-ok nagyrészt Párizsból és Londonból repültek New York JFK repülőterére és vissza, mert a hatóságok csak az óceánok felett engedélyezték számukra a hangsebesség átlépését. Egy tragikus párizsi katasztrófa, a kerozinárak emelkedése és a 2001-es terrortámadás okozta válság miatt, a gépet az Air France 2003 májusában, a British Airways pedig öt hónappal később, októberben vonta ki a forgalomból. Az utolsó repülőképes Concorde London Heathrow repülőteréről felszállva, 2003. november 26-án érkezett meg szülőhelyére, a Bristol közelében található Filtonba, ahol 34 évvel korábban először repült.

 

sst300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. szeptember 23-án jelentették be az Egyesült Államokban, hogy véglegesen leállították az USA szuperszonikus utasszállítójának kifejlesztését. John F. Kennedy 1963 nyarán beszélt először arról, hogy Amerika egy ilyen repülőgép fejlesztésébe kezd. Az USA kormánya hosszas előkészítés után, végül 1966-ban adott megbízást a Boeingnak, hogy készítse el a gépet. A britek és a franciák ekkor már javában dolgoztak a Concorde tervein. A Boeing 2707-es SST 277 fős utaskapacitásával és csaknem 3 Machos sebességével, jóval meghaladta volna a Concorde teljesítményét, ezért a gyár 27 légitársaságtól, 122 gépre kapott előrendelést. A 2707-esből végül csak egy életnagyságú modell készült el, amelynek orrát, valamint a törzs egy részét sokáig egy kaliforniai múzeum őrizte, majd 2013-ban talált végleges otthonra Seattle-ben, a Boeing „The Museum of Flight” elnevezésű gyári múzeumában.

 

legihid 300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. szeptember 30-án hivatalosan is véget ért a Nyugat-Berlint katonai teherszállító repülőgépekkel ellátó amerikai-brit légihíd. Bár a szovjetek által 1948 júniusában bevezetett földi blokádot 1949 májusában feloldották, a légi szállítások tovább folytatódtak. A brit Royal Air Force már szeptember 23-án megszüntette járatait, míg az amerikai USAF utolsó gépe szeptember 30-án szállt le Berlin Tempelhof repülőterén. A blokád alatt összesen 277.569 járatot teljesítettek, 2.325.509,6 tonna rakományt vittek Nyugat-Berlinbe, kihoztak onnan 81.730,8 tonnát, és 227.655 utast is elszállítottak. A gépek a kijelölt légifolyosókon Hamburg és Frankfurt felől nappal és éjszaka is folyamatosan repültek Berlinbe, majd onnan felszállva Hannover irányába távoztak. Átlagosan három percenként szállt le egy gép, de időnként előfordultak egy perces „követési távolságok” is. A munka oroszlánrészét összesen 380 C-54 Skymaster végezte, amivel 9 tonna árut lehetett egyszerre szállítani. A DC-4 prototípusa 1938. június 7-én, a módosított és később sorozatban gyártott DC-4E változat pedig 1942. február 14-én emelkedett először a levegőbe. 1947. augusztus 11-ig 1242 DC-4-es hagyta el a Douglas gyárat, ebből 952 katonai C-54-es Skymaster az USAAF, 211 RD5D az US Navy számára, 79 példány pedig polgári használatra készült.

 

Augusztus

 

v12heli 300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 6-án állította fel új rekordját a világ legnagyobb helikoptere, a szovjet Mil V-12, amikor csaknem 40 tonnás terheléssel a fedélzetén, 2254 méter magasra emelkedett. A forgószárnyasra gyakorlatilag két Mi-6-os D-25VF típusú hajtóműveit és rotorlapátjait építették fel. Utóbbiak átmérője meghaladta a 66 métert. A hatalmas szerkezet egy évvel korábban, 1968. július 10-én emelkedett először a levegőbe, s maximális felszállótömegét a tervezői 108.166 kg-ban állapították meg.

 

zepiblokk300

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. augusztus 8-án indult el világkörüli útjára a német Graf Zeppelin. A léghajó augusztus 29-én ért vissza kiinduló bázisára, az amerikai Lakehurtsbe. Rekordútja során 21 nap alatt, 113 km/órás átlagsebességgel, összesen 34.030 kilométer tett meg. A repülést W R Hearst amerikai lapkiadó finanszírozta, ezért arról csak az ő újságjai tudósíthattak. A Graf Zeppelin fedélzetén számos országban, így például a Szovjetunióban, Japánban és Ausztráliában helyi navigátorok segítették a személyzet munkáját.

 

b314 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1939. augusztus 11-én indította el a Pan Am menetrend szerinti járatát New York Port Washington kikötőjéből az angliai Southamptonba. A Boeing 314A típusú négymotoros repülőhajó a 6990 km-es távolságot 233 km/órás átlagsebességgel, mintegy 30 óra alatt tette meg.

 

jaki300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. augusztus 22-én hunyt el 84 éves korában Alekszandr Szergejevics Jakovlev szovjet repülőgép-tervező. Jakovlev már a középiskolában elkezdett érdeklődni a repülés iránt. Első modelljét 1922-ben készítette el, de rövidesen már pilótával repülő vitorlázógépeket építetett. 1931-ben kapott mérnöki oklevelet a Zsukovszkij Repülőmérnöki Akadémián, majd rövidesen egy repülőgépgyár főkonstruktőre lett. Ezután nevéhez fűződtek többek között a második világháború legnagyobb számban gyártott szovjet légcsavaros vadászrepülőgépei, de a katonai gépeken kívül szállító és sport-, valamint gyakorló repülőgépeket is tervezett. 1956-tól 1984-ig a nevét viselő Jakovlev Tervezőiroda főkonstruktőre volt. A Li-2-es és Il-14-es típusok leváltására tervezett Jak-40-es gépét Magyarországon is üzemeltették, de a továbbfejlesztett, ám kevésbé sikeres Jak-42-esből már jóval kevesebb készült.

 

att300

Száz évvel ezelőtt, 1919. augusztus 25-én indult el London és Párizs között a világ első, naponta közlekedő, menetrend szerinti nemzetközi légi járata. Az Aircraft Transport and Travel Ltd. D.H.4a típusú repülőgépe egy utassal, valamit újságokkal és légiáruval a fedélzetén, két és fél óra alatt tette meg a két főváros közötti távolságot.

 

b707vip 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. augusztus 26-án repült először Eisenhower amerikai elnök Washingtonból nyugat-európai körútjára az új VIP-kormánygépével. A Boeing B707-esből kialakított, VC-137A típusjelzésű gépet az USAF üzemeltette. Ezt megelőzően egy négymotoros, légcsavaros Lockheed Super Constellation, a „Columbine III” állt az elnök rendelkezésére.

 

iata 300

Száz évvel ezelőtt, 1919. augusztus 28-án alakult meg a hollandiai Hágában az IATA (International Air Traffic Association), a légitársaságok első nemzetközi szövetsége. A „régi” IATA alapító jegyzőkönyvében az egyik legfontosabb célkitűzéseként rögzítették a szervezet politikamentességét és azon törekvését, hogy minden tagja autonóm félként vegyen részt benne. A szövetség legfontosabb szerve a taglégitársaságok vezetőinek rendszeresen összehívott értekezlete volt, melyet mindig más városban rendeztek meg. Az IATA központi irodáját 1920-ban nyitották meg Hágában. A szövetség tevékenysége 1919 és 1929 között alapvetően a légitársaságok működésének megfogalmazásában és rendszerezésében merült ki. Az első eredményeket a szabványosítás területén sikerült elérni, így például az IATA fontos feladata volt a repülőjegyek és áruokmányok (légi fuvarlevelek) szabványosítása. A jobb csatlakozások biztosítása érdekében, megkezdődtek a menetrend egyeztetések is a légitársaságok között. Az IATA 23 tagvállalata 1929-ben megkötötte a Varsói Egyezményt, melynek érdekessége, hogy a mai napig a nemzetközi légiforgalom egyik fontos alapdokumentuma. A magyar ML Rt. (később Malert) felvételét az 1927. február 18-19. között megtartott közgyűlésen fogadták el. Ettől kezdve részt vehetett a szervezet munkájában, olyannyira, hogy 1938. június 30. és július 2. között, 31 ország 58 légitársasága részvételével Budapesten rendezték meg az IATA 38. (s egyben utolsó) közgyűlését. 1945. április 19-én Havannában alakult meg az időközben megszűnt IATA utódszervezete, a hasonló rövidítésű International Air Transport Association mely azért jött létre, hogy újjászervezze a légitársaságok szakmai érdekvédelmi tömörülését, és megteremtse egy az egész világot behálózó légiközlekedési piac működésének kereteit. A Malév 1984. január 1-jén (a szervezet 125. tagvállalataként) lett IATA-tagvállalat, s megszűnéséig részt vett a szervezet munkájában.

 

rb211 300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 29-én kezdődött meg a brit kormány támogatásával a Rolls Royce RB.211 kifejlesztése. A hajtóművet eredetileg az amerikai Lockheed gyár rendelte meg új, széles törzsű L-1011 Tristar utasszállítójához.

 

moilegi 300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. augusztus 29-én repült el Ferihegyről Pápára a Malév forgalomból kivont, HA-MOI lajstromjelű repülőgépe. Az Il-18-as 1967. június 21-én érkezett meg Ferihegyre, s 22 év elteltével - immár teherszállítóvá átalakítva -, 1989. január 25-én teljesítette utolsó kereskedelmi útját. Miután egy vállalkozó ezután megvásárolta, a gép saját szárnyain tette meg utolsó légi útját Pápáig, majd szétbontása után tréleren, egy forgalmas abdai közlekedési csomópontig, ahol kisebb megszakítással, három évtizeden át várta kávézóként, szórakozóhelyként a vendégeket a régi 1-es út mellett. A muzeális repülőgép 2011. november 17-én végleg befejezte magyarországi pályafutását, amikor elszállították Abdáról a Kassára. A ferihegyi Aeroparkot működtető Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) olyan partnert keresett – és szerencsére talált is –, aki méltó módon el tudja helyezni a repülőgépet. Így vállalta el a kassai Szlovák Technikai Múzeum a megsemmisítésre ítélt, magyar tulajdonban maradó HA-MOI szét- és összeszerelésének, elszállításának valamint restaurálásának költségeit.

 

Július

 

hounslow 300

Száz évvel ezelőtt, 1919. július 1-jén nyílt meg London első polgári repülőtere, a fővárostól nyugatra fekvő Hounslow Heath. Miután ekkor már készültek az első Párizsból érkező repülőgépek fogadására, egy külön Customs Hall épületet is létesítettek az utasok vámellenőrzésére. A repülőtéren végül – a világon elsőként - 1919. augusztus 25-én indult el a nemzetközi légiforgalom.

 

eje300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. július 5-én hajtottak végre rekordugrást magyar ejtőernyősök, akiket a Malév egyik Il-14-es gépe vitt fel 7600 méterre. Három évvel később ezt a teljesítményt is sikerült túlszárnyalniuk, amikor 1962. május 5-én Nyíregyháza repülőteréről felszállva, 8070 méterről ugrottak ki.

 

f1legi300

Negyven évvel ezelőtt, 1979. július 20-án adták át Ferihegy 1 repülőtér új, kibővített érkezési oldalát. Bár a munkálatok ezután még folytatódtak, az ideiglenes üzembe helyezésre a nyári zsúfoltság enyhítése miatt volt szükség. A könnyűszerkezetes, de acélvázas épületet a forgalmi előtér irányában kibővítették, és az összesen 1200 négyzetméteres területen két új, francia gyártmányú csomagszállító szalagot állítottak üzembe. A Malév és a repülőtér akkori vezetősége a bővítést átmeneti megoldásnak tekintette, mivel ekkor már megszületett a döntés Ferihegy 2 felépítéséről.

 

foki300

Száz évvel ezelőtt, 1919. július 21-én alapította meg Anthony Fokker Amszterdamban, a róla elnevezett repülőgépgyárát. Fokker 1910-ben építette meg első repülőgépét Baden Badenben. 1911-ben szerezte meg a pilótaigazolványát, a következő évben pedig megalapította Fokker Aviatik elnevezésű üzemét, mely 1913-tól Fokker Flugzeugwerke néven működött Schwerinben. Az első világháború alatt nemzetközi hírnevet hoztak számára a német légierő számára épített vadászgépei. Első két utasszállítóját, az F.I és F.II típust még Németországban tervezte meg, de a háború után visszatért Hollandiába, ahol az Amszterdamba becsempészett korábbi német gyári berendezésekkel és technológiával alakította meg új, immár polgári gépekre szakosodott üzemét. A két világháború között a Magyar Légiforgalmi Rt. (Malert) négy Fokker-típust üzemeltetett (F.III, F.VII, F.VIII, F.XI). A több mint 75 éves Fokker gyár, 1996 tavaszán kénytelen volt beszüntetni működését. Pedig azt az iparágban senki sem hitte komolyan, hogy egy ilyen patinás céget hagynak a csődbe menni, viszont a Fokker 100-as és a Malév által is használt Fokker 70-es fejlesztési költségeit részben állami pénzből finanszírozták. Ezeket pedig a holland kormány visszakövetelte, így a Fokker Aircraft nem folytathatta tovább a termelést.

 

zrh300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. július 21-én nyílt meg a Malév menetrend szerinti zürichi járata.
Az első magyar-svájci légügyi megállapodást 1959. január 23-án írták alá Bernben. Ez tette lehetővé, hogy a Malév beindítsa járatát. (A két ország a hivatalos légügyi egyezményt csak 1967. július 19-én kötötte meg.) Az útvonalon kezdetben kétmotoros Il-14-es gépek repültek. Ezután a Malév 1963-ban a svájci városban külképviseletet, majd 1972-ben önálló irodát is nyitott. Svájc nemzeti légitársasága, a Swissair 1965. május 28-án indította el sugárhajtóműves Caravelle gépeivel a budapesti járatát, s még ugyanebben az évben külképviseletet, majd egy évvel később irodát is nyitott a magyar fővárosban.

 

ailogo300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. július 21-én kötötték meg a brit Hawker Siddeley és az Airbus konzorcium új együttműködési szerződését. Az Airbus Industrie pályafutását európai repülőgépgyárak (Hawker Siddeley, Aérospatiale, Deutsche Airbus, Fokker VFW, CASA) összefogásával kezdte. Az Airbust valójában az amerikai Boeing és a McDonnell Douglas cégek óriási piaci részesedésének csökkentésére hozták létre. 1967 szeptemberében a brit, francia és német kormányok aláírták a Megállapodás Jegyzőkönyvét (Memorandum of Understanding – MoU), ami lehetővé tette egy 300 üléses, széles törzsű utasszállító kifejlesztését. Ez volt akkoriban a második legnagyobb repülőgépgyártó program Európában a Concorde után. 1968 decemberében a Sud Aviation és a Hawker Siddeley egy új repülőgéptervet dolgozott ki, a 250 üléses Airbus A250-est, amely később az A300B nevet kapta. 1969-ben azonban valósággal sokkolta a brit kormány a társait azzal, hogy kilépett a programból. Emiatt a francia és a német félre hárult volna a repülőgép szárnyainak legyártása is. A Hawker Siddeley azonban végül úgy döntött, hogy konzultációs partnerként, a brit kormány támogatása nélkül is bekapcsolódik a programba, és elvállalta a gép szárnyainak megépítését. Nagy-Britannia 1978-ban lépett be (újra), amikor a British Aerospace (amely a British Aircraft Corporation és a Hawker Siddeley egyesülésével keletkezett), 20%-os részesedést szerzett az Airbus konzorciumban.

 

comi300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. július 27-én emelkedett először a levegőbe a sugárhajtóműves Comet brit utasszállító. A De Havilland gyár 1946-ban kezdte meg a repülés történetében forradalmian újnak számító konstrukció tervezését. A típus első megrendelője a BOAC (British Overseas Airways Corporation) volt. A gép 1952. május 22-én teljesítette az első menetrend szerinti járatát London és Johannesburg között. Repülésével vette kezdetét a jetkorszak, annak ellenére, hogy a szovjet propaganda a Tu-104-esről (valótlanul) azt állította, hogy a világ első sugárhajtóműves utasszállítója. A Comet kezdeti sikereinek egy váratlan balesetsorozat vetett véget. Egy súlyos konstrukciós probléma – a szögletesre tervezett ablakok - miatt, rövidesen három Comet is légi katasztrófa áldozata lett. Ezután a típust áttervezték, és az új Comet 4-esek már biztonságosan lekerekített ablakokkal készültek. A Comet utolsó, 114. példányát 1964-ben adták át, s a típust 1997-ben vonták ki véglegesen a forgalomból. A Comet szerkezeti elemeit felhasználva fejlesztették ki a Nimrod repülőgépet, melyet többek között partvédelmi járőrözésre, tengeralattjáró-elhárításra, továbbá a hadszíntéri műveletek kommunikációjának támogatására, illetve optikai és rádiós felderítésre használnak a brit királyi légierőnél.

 

b707qa300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. július 29-én vette át az ausztrál Qantas légitársaság első sugárhajtóműves repülőgépét, egy Boeing B707-est. A flotta egyik 1964-ben épült példányát később megvásárolta John Travolta. Az amerikai színész, aki hobbipilótaként megszerezte a kapitányi képesítést is a típusra, ezután a Qantas „nagykövete” lett, s többek közt Ausztráliába is átvitte a gépet a légitársaság fennállásának 90. évfordulóján tartott ünnepségekre.

 

Június

 

comet300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. június 1-jén állt hivatalosan forgalomba a brit BOAC (British Overseas Airways Corporation) légitársaság Comet IV. típusú, sugárhajtóműves utasszállítója. Erre azt követően került sor, hogy 1958. október 4-én két irányból egyszerre repülve, két ilyen gép már megtette a New York és London közötti útvonalat. Az eredetileg DH 106 Comet nevű prototípus 1949. július 27-én teljesítette első sikeres felszállását. Az első megrendelője a BOAC lett, mely a gépet 1952. május 22-én állította forgalomba. A Comet repülésével vette kezdetét a légitársaságoknál a jetkorszak, ám a kezdeti sikereknek egy váratlan katasztrófasorozat véget vetett. A vizsgálatok során kiderült, hogy az eseményeket konstrukció hiba, a szögletes ablakok miatti anyagfáradás okozta. Bár a típust ezután teljesen áttervezték, és a terhelést jobban elviselő lekerekített ablakokra tértek át, a Comet iránti bizalmat már nem sikerült helyreállítani. Utolsó, 114. példánya 1964-ben készült el, 1997-ben pedig végleg kivonták a forgalomból.

 

toronto300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1994. június 1-jén repült Malév-gép először Kanadába. Szeptember 21-ig, összesen 13 charterjárat közlekedett Torontóba (1994 és 1998 között a Malév összesen 101 torontói járatot teljesített). 1999. március 30-tól viszont már menetrend szerinti Malév-járatok indultak a kanadai nagyvárosba. Az amerikai gyártmányú Boeing B767-es különböző változatait a Malév 1992 májusától 2008 novemberéig üzemeltette. Közülük kettő saját tulajdonú B767-200ER (HA-LHA, HA-LHB), három pedig bérelt B767-300ER volt (HA-LHC, HA-LHD, majd újra HA-LHC). A Malév vezetősége 2008. október 26-án, a téli menetrend bevezetésével végleg leállította hosszú távú repüléseit.

 

tupika300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. június 5-én lépte át első ízben a hangsebességet a szovjet Tu-144-es, szuperszonikus utasszállító. A gép ezt megelőzően, 1968. december 31-én hajtotta végre első, mindössze 37 percig tartó repülését. Első nyugat-európai bemutatójára 1971-ben, a párizsi nemzetközi légiszalonon került sor. 1972. szeptember 30-án a CCCP-68001 lajstromjelű tesztpéldány a Ferihegyi repülőtérre is ellátogatott. 1973. június 3-án ismét Párizsba repült, de a bemutató katasztrófával végződött, mert egy manőver után a Tu–144-es még a levegőben darabokra esett, és Le Bourget falura zuhant. A fejlesztés és tesztelés ennek ellenére folytatódott, majd a légipostát szállító járatok után, 1977-ben beindult Moszkva és Almati között a menetrend szerinti utasszállítás is. Egy 1978. május 23-i végzetes kényszerleszállást követően született meg a döntés az egyébként is gazdaságtalan járatok június 1-jei végleges beszüntetéséről. 1996. november 29-én a Tu-144-es egyik felújított és átalakított példánya ismét felszállt, hogy egy orosz–amerikai program keretében, a NASA számára szuperszonikus kutatásokat végezzen. A Tu-144LL utolsó repülésére 1999. április 19-én került sor.

 

rally pzl300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. június 10-én hajtotta végre első felszállását a francia MS-880 Rallye prototípusa. Az eredetileg három személyes repülőgépből 1977-ig már 3000 példány épült. Gyártása ezt követően is folytatódott, s a vásárlók igényei alapján számtalan változatban készült, többek között PZL-110 Koliber típusjelzéssel, a lengyel PZL gyárban is.

 

abc300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. június 12-én írták alá a Magyarország és az USA közötti új légügyi egyezményt. Az első ilyen megállapodást 1972. május 30-án kötötte meg a két fél Washingtonban. Ez tette lehetővé, hogy 1975 tavaszán a Pan Am – mint az első amerikai légitársaság - heti három alkalommal, menetrend szerinti járatot indíthasson a New York – London – Düsseldorf - Budapest útvonalon. 1983. június 7-én az egyezményt módosították, majd 1989. május 18-án a Pan Am közvetlen járatot indított New York és Budapest között, Airbus A310-es típussal. Mivel a légitársaság 1991 végén csődöt jelentett, és az összes járatát beszüntette, vagyontárgyait és repülési jogait értékesítette. Így 1991. november 1-től már a Delta repült Ferihegyre.

 

pedal300

Negyven évvel ezelőtt, 1979. június 13-án a 26 éves kaliforniai kerékpárversenyző, Bryan Allen első ízben repülte át kizárólag emberi erővel hajtott repülőgéppel a La Manche csatornát. Az Albatros névre keresztelt légijármű saját tömege mindössze 32 kg volt, szárnyának fesztávolsága viszont elérte a 29 métert. Bryan mintegy 3 óra alatt, 5-6 méterrel a víz felett repülve teljesítette a távot, s ezzel a gép tervezői és pilótája elnyerték a Henry Kreamer nagyvállalkozó által felajánlott, 100 ezer fontos díjat.

 

oceanrep 300

Száz évvel ezelőtt, 1919. június 15-én elsőként repülte át közbenső leszállás nélkül John Alcock és Arthur W. Brown nyugat-keleti irányban az Atlanti-óceánt. 1913 áprilisában a Daily Mail újság kiadója 10 ezer angol font összegű díjat ajánlott fel annak a pilótának, aki 72 óra alatt megszakítás nélkül, elsőként repüli át az óceánt az USA, Kanada vagy Új-Fundland bármely pontjáról indulva, Anglia vagy Írország bármely pontjába érkezve. A két brit pilóta 1919. június 14-én szállt fel egy átépített, első világháborús, kétmotoros Vickers Vimy IV-es bombázóval a St. John városánál található Lester’s Field repülőtérről. Ezután 16 óra 27 perc alatt, átlag 185 km/óra sebességgel, összesen 3040 kilométert tettek meg, majd Írországban, Clifden közelében szálltak le. Bár gépük közben súlyosan megrongálódott, egyik pilóta sem sérült meg. Ezért a bátor tettükért Winston Churchill, a brit kormány akkori légügyi államtitkára a Daily Mail díjjal tüntette ki őket, V. György király pedig lovaggá ütötte őket.

 

qantas300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. június 18-án szállt le London Hearhrow repülőterén, mintegy 20 órás repülés után az ausztrál Qantas légitársaság B747-400-as utasszállítója, a Spirit of Australia.

 

f13 300

Száz évvel ezelőtt, 1919. június 25-én emelkedett először a levegőbe a németországi Dessauban a világ első, teljesen fémépítésű utasszállító repülőgépe, a Junkers F 13-as. A gép tervezője, Hugo Junkers (1859-1935) német gépészmérnök korát messze megelőzve, zseniálisan felismerte, hogy a jövő repülőgépeinek anyaga a könnyűfém lesz. Junkers 1910-ben szabadalmaztatta találmányát, az acélcsövekkel merevített és hullámlemezzel borított, vastag szárnyat. A prototípus számos rekordot állított fel, így például hat fővel a fedélzetén, 6750 méter magasra emelkedett. 1925-ben a világ légitársaságainak már csaknem egyharmada ezzel a típussal repült. A gépből 1932-ig, a megrendelők igényei szerint többféle változatban, összesen 370 példány épült, s számos országban, így például a Szovjetunióban vagy Japánban is gyártották. A magyar Aeroexpress légitársaság 1923 és 1927 között, összesen hat, úszótalpas F 13-ast üzemeltetett. A világon épségben megmaradt néhány gép egyikét, jelenleg Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum raktárában őrzik.

 

Május

 

deltama

Huszonöt évvel ezelőtt, 1994. május 2-án indult el a Malév közvetlen Budapest – New York menetrend szerinti járata, együttműködésben az amerikai Delta légitársasággal. Így a menetidő a két város között a korábbi 13 helyett, 9 órára csökkent. Ezt megelőzően ugyanis a részben olasz tulajdonba került Malév az Alitalia partnereként, a Budapest – Róma – New York útvonalon repült. Ezzel a többi légitársasághoz képest versenyhátrányba került, s a járat üzemeltetése jelentős veszteséget okozott. Az új megállapodás alapján a Delta bizonyos számú üléshelyet fix áron megvásárolt a Malévtől, s azokat önállóan értékesítette. A Malév azonban anyagi sikert ettől a megoldástól sem remélhetett, mert a világ leggyilkosabb tarifaháborúja már évek óta az Amerikai Egyesült Államokat Európával összekötő, észak-atlanti útvonalakon zajlott. Így aztán az új járaton 1994-re eleve egymillió dollár veszteséget irányoztak elő, s ehhez képest az év végén ennek több mint a kétszeresét, mintegy 400 millió forint mínuszt mutattak ki.

 

il14 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. május 3-án indult el a Malév Budapest – Berlin – Koppenhága – Stockholm menetrend szerinti járata. A magyar-svéd légügyi egyezményt 1957. augusztus 2-án, a hasonló magyar-dán megállapodást pedig 1958. július 17-én írták alá. Koppenhága 1958. január 18-án került be a Malév útvonalhálózatába, s gyakorlatilag egy évvel később, ezt az vonalat hosszabbította meg a Malév Stockholmba.

 

prl5radar

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. május 6-án kezdték meg működésüket a Ferihegyi repülőtér első radarberendezései. A szovjet gyártmányú ORL-5-öst a közelkörzet ellenőrzésére, a PRL-5M radart pedig a repülőgépek leszállításának segítésére használták. Utóbbinál az irányító az indikátor jelei alapján, folyamatosan tájékoztatta a gépek személyzetét a pillanatnyi helyzetükről.

 

postagep

Száz évvel ezelőtt, 1919. május 15-én indította el a Chicago (Illinois) és Cleveland (Ohio) közötti légipostajáratát az US Post Office. Ez gyakorlatilag egy kombinált szolgáltatás volt, mert a küldeményeket leszállás után vonattal továbbították New Yorkba, s így azok 16 órával kevesebb idő alatt érkeztek meg a célállomásra. Az útvonalon kezdetben brit gyártmányú, átalakított Airco D.H.4 típusú, kétüléses könnyűbombázó repülőgépek közlekedtek. A Geoffrey de Havilland által tervezett repülőgép 1917 márciusában került ki a frontra. Igen nagy számban, több mint hatezer példányban épült, s ezek többségét licenc alapján, az Egyesült Államokban készítették.

 

jal logo

Harminc évvel ezelőtt, 1989. május 17-én kapott hivatalosan új nevet és logót Japán nemzeti légitársasága, a JAL.

 

nyclegi

Hetven évvel ezelőtt, 1949. május 18-án kezdte meg működését New York első állandó heliport létesítménye a Hudson folyó partján, a Pier 41-es dokk közelében.

 

a310pan

Harminc évvel ezelőtt, 1989. május 18-án indította el a Pan Am menetrend szerinti járatát New York és Budapest között, Airbus A310-es típussal. 1975 tavaszán a Pan Am volt az első amerikai légitársaság, amelyik heti három alkalommal, menetrend szerinti járatot indított a New York – London – Düsseldorf - Budapest útvonalon. Az 1973-as olajválság jelentősen megrendítette a cég pénzügyi helyzetét, de az igazi csapást az 1988-as terrortámadás jelentette, amikor a skóciai Lockerbie fölött felrobbantották a Pan Am B747-esét. Mivel az első öbölháború tovább csökkentette a keresletet, a légitársaság 1991 végén csődöt jelentett, és az összes járatát beszüntette, vagyontárgyait és repülési jogait pedig értékesítette. 1991. november 1-től már a Delta repült Ferihegyre, mely első járatát egy Lockheed Tristar géppel teljesítette.

 

fokker7

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. május 19-én mutatták be a Malert új, Fokker F.VIIa utasszállító gépét. A Magyar Légiforgalmi Rt. 1928-ban vásárolt Hollandiában két ilyen típust, melyeket a csepeli Weiss Manfréd Repülőgép- és Motorgyár Rt. által licenc alapján épített, Jupiter csillagmotorral szereltek fel. A motor mögött alakították ki a kétüléses pilótafülkét. Elölről szélvédő üveg védte a személyzetet, de a fülke oldalról még nyitott volt. A nyolcszemélyes utastérben két sorban helyezték el a négy-négy bőrülést. A jobboldali első ülés elé egy lehajtható asztalt szereltek, melynél alkalmanként a rádiós foglalhatott helyet. A Magyarországon üzemeltetett két F.VIIa 1939-ig állt szolgálatban. Amikor kiöregedtek a légiforgalomból, a HA-FKB jelű gépet átépítették vöröskeresztes légimentővé. A gép 1937 júniusában, a Budapesten megrendezett I. Nemzetközi Légbőlmentési Konferencia és Repülőverseny alkalmából mutatkozott be. Ekkor hajtott végre Magyarországon első ízben repülőgépből ejtőernyős ugrást két bátor ápolónő.

 

boacb707

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. május 19-én szállt fel első alkalommal (gyári berepülésre) a brit BOAC légitársaság első Boeing B707-es sugárhajtóműves utasszállítója. A B707-436 Intercontinental típusból a BOAC 1956-ban 15 példányt rendelt. A gépeket az angol fél kérésére a Boeing Rolls Royce Conway hajtóművekkel szerelte fel.

 

 

Április

 

strato 300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. április 1-jén állította forgalomba a Pan Am első Stratocrusier típusú utasszállítóját a San Franciscót Honoluluval összekötő útvonalon. A Boeing Model 377 Stratocrusiert a B-29-es bombázóból fejlesztették ki, és gyakorlatilag a C-97-es teherszállító 86-100 személyes polgári változata lett. A dupla fedélzetet csigalépcső kötötte össze, az alsó kabinban pedig koktélbár és társalgószalon is működött. A New Yorkból Londonba repülő Pan Am-gépeket hálókabinnal és fotelágyakkal is felszerelték, s a fedélzeten két öltözőt is kialakítottak. A President Service elnevezésű luxusszolgáltatást azonban kizárólag első osztályú tarifáért lehetett igénybe venni. A Stratocrusiert csak 1958-ig használták a légitársaságok, mert a csaknem kétszer gyorsabb, sugárhajtóműves B707-es és DC-8-as megjelenésével a négymotoros típus elavulttá vált.

 

lbehang

Ötven évvel ezelőtt, 1969. április 4-én érkezett meg Ferihegyre a Malév harmadik, HA-LBE lajstromjelű Tu-134-es gépe, mely jelenleg a ferihegyi Aeroparkban látható. A Malév fennállása során a típus különböző változataiból 13 saját tulajdonú, és egy bérelt gépet üzemeltetett. Közülük három szenvedett katasztrófát, egyet pedig egy tragikus itthoni tűzeset miatt kellett selejtezni. Az utolsó kereskedelmi repülést a HA-LBR teljesítette 1997. december 31-én, a Budapest – Varsó – Budapest útvonalon. A Tu-134-eseket 1998. január 8-án sétarepüléssel és a ferihegyi hangárban megtartott ünnepséggel búcsúztatták el.

 

delfin

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. április 5-én emelkedett először a levegőbe a csehszlovák gyártmányú L-29 Delfin prototípusa. A kétüléses felderítő és kiképző-gyakorló repülőgépet fegyverzettel és légi fényképező berendezéssel egyaránt fel lehetett szerelni. A magyar légierő a pilótanövendékek kiképzésére összesen 18 L-29-est vásárolt, ebből az első három 1964 novemberében érkezett meg Magyarországra, majd 1965 áprilisáig újabb 15 példány állt szolgálatba. A Delfinek 1984 januárjában emelkedtek fel utoljára kiképzési repülésre, a gépeket később eladták a Szovjetuniónak. Az L-29-es gyártása 1974-ben fejeződött be az Aero Vodochody gyárban, és addigra összesen 3665-öt építettek ebből a típusból.

 

il14 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. április 7-én indította el a Malév a Budapest-Kijev- Moszkva menetrend szerinti járatát. Az útvonalon kezdetben Il-14-esek, majd 1960-tól Il-18-asok repültek, melyek már kijevi leszállás nélkül is teljesíteni tudták a járatot.

 

airunion

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. április 9-én indította el a francia Air Union első menetrend szerinti éjszakai járatát Párizsból Londonba. A légitársaság 1923. január 1-jén alakult meg a Compagnie des Messageries Aériennes és a Compagnie des Grands Express Aériens egyesülésével. Központi bázisa Párizs Le Bourget repülőterén volt, flottája Blériot, Farman, Breguet, FBA és Wibault típusú gépekből állt. 1933. október 7-én négy másik légitársasággal együtt, az akkor létrejött Air France tagja lett.

 

vimi 300

Száz évvel ezelőtt, 1919. április 13-án hajtotta végre első felszállását az angol Vickers Vimy bombázógép átalakított, 10 utas szállítására alkalmas kereskedelmi változata. Az 1917-ben mindössze négy hónap alatt kifejlesztett típus hivatalosan már nem vett részt az első világháborúban. 1918-ban kapta meg a Vimy nevet, s 99 példányt építettek belőle a RAF (Royal Air Force) számára, amely ezeket kiképzésre használta. A típussal a britek számos rekordot hajtottak végre. 1919. június 14-15. között John Alcock és Arthur Witten-Brown átrepülték az Atlanti-óceánt. Az Újfundland és Nagy-Britannia közötti távot 16 óra 27 perces nonstop repüléssel teljesítették. Ugyancsak Vickers Vimyvel repültek 1919. november 12. és december 10. között 135 óra 55 perc alatt először Ausztráliába, majd a következő évben Dél-Afrikába.

 

feribomb

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1944. április 13-án hajtotta végre az első bombatámadást az angolszász légierő a félig elkészült Ferihegyi repülőtér ellen, melyet az odatelepült magyar és német harci gépek miatt katonai objektumnak tekintettek. Augusztus 9-én betetőzött a repülőtér tragédiája, amikor az újabb támadás során összedőlt a 140 méter hosszú hangár, és találat érte a forgalmi épületet is, melynek egyik szárnya romba dőlt. Korabeli becslések szerint, az épületekben és a berendezésekben esett kár megközelítette a tízmillió aranypengőt.

 

kiselektra

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1939. április 17-én szállt le a Budaörsi repülőtéren a brit nemzeti légitársaság, az Imperial Airways L-14 Electra típusú utasszállítója, mely öt óra alatt, közbenső leszállás nélkül tette meg a London és Budapest közötti távolságot. A járat beindítását az 1938. június 20-án hatályba lépett magyar-angol légiforgalmi egyezmény tette lehetővé. Az amerikai Lockheed-gyár kétmotoros, 11 személyes gépe, az L-10A Electra továbbfejlesztett, modernizált változata volt. A teljesen fémépítésű, behúzható futóműves Electra 320 km/órás csúcssebességével a kor legmodernebb és kategóriájában leggyorsabb repülőgépei közé tartozott. Bár a szériagépek hatótávolsága csak 1400 kilométer volt, kiegészítő benzintartályok beépítésével ezt jelentősen meg tudták növelni.

 

jaklri

Harminc évvel ezelőtt, 1989. április 18-án jelentették be, hogy az év végéig az LRI (Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság) egy újabb Jak-40-es repülőgépet vásárol az általa létrehozott Aviaexpress légitársaság számára. 1975-től 1998-ig három hazai cég (LRI, Malév, LinAir), összesen öt Jak-40-est üzemeltetett magyar lajstromban.

 

learjet 300

Negyven évvel ezelőtt, 1979. április 19-én hajtotta végre első felszállását a Learjet 50 típusú business jet. A típus létrejötte Bill Lear pilóta-vállalkozó nevéhez fűződik, aki 1959-ben Svájcban kezdte meg az első gyors és nagy hatósugarú Learjet 23 kifejlesztését, mely két pilótával, négy-hat utast szállíthatott. A LEER Jet Co. nevű cég 1966-ban az amerikai Charlie Gates tulajdonába került, jelenleg viszont már a kanadai Bombardier-csoport részeként működik. A Learjet 50 egyik újdonsága volt többek között a NASA által kifejlesztett szárnyvég (winglet). Az új típus 11 utassal a fedélzetén, 860 km/órás maximális sebességgel, 4225 km távolságot tudott megtenni közbenső leszállás nélkül.

 

il18aero

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. április 20-án állította forgalomba az Aeroflot az első Il-18 típusú utasszállítóját, melyből a Malév is rendelt. 1960 és 1989 között a magyar nemzeti légitársaság összesen nyolc Il-18-ast üzemeltetett, közülük három semmisült meg katasztrófában (HA-MOD, HA-MOC, HA-MOH). Az Il-18-as volt az első magyar lajstromú gép, amely átrepülte az Egyenlítőt. Magyarországon három ilyen típusú gép maradt. A HA-MOA és a HA-MOG a ferihegyi Aeroparkban látható, a HA-MOE pedig Szolnokra került. A nyolcadik gép, a HA-MOI egy ideig Abda közelében presszóként működött, majd végül Kassán, az ottani repülési múzeumban talált új otthonra.

 

oslo 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. április 30-án írták alá Budapesten az első magyar-norvég légügyi egyezményt. Ez tette lehetővé, hogy a Malév egy évtizeddel később, 1970. május 20-án elindíthassa menetrend szerinti járatát Oszlóba. Ezt megelőzően a Malév 1969-ben a norvég fővárosban külképviseletet létesített, majd 1972-ben önálló irodát is nyitott.

 

 

Március

 

conci300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. március 2-án emelkedett először a levegőbe a francia Aerérospatiale gyár Toulouse-Blagnac repülőteréről André Turcat főpilóta irányításával a Concorde 001-es számú, F-WTSS lajstromjelű prototípusa. A francia-angol kooperációban készült szuperszonikus utasszállító kifejlesztése 15 évbe telt, és több mint 3 milliárd fontot emésztett fel. Az összesen megépült 20 gép közül 14 állt forgalomba a British Airways és az Air France flottájában. A Concorde-ok nagyrészt Párizsból és Londonból repültek New York JFK repülőterére és vissza, mert a hatóságok csak az óceánok felett engedélyezték számukra a hangsebesség átlépését. Egy tragikus párizsi katasztrófa, a kerozinárak emelkedése és a 2001-es terrortámadás okozta válság miatt a gépet az Air France 2003 májusában, a British Airways pedig öt hónappal később, októberben vonta ki a forgalomból. Az utolsó repülőképes Concorde London Heathrow repülőteréről felszállva, 2003. november 26-án érkezett meg szülőhelyére, a Bristol közelében található Filtonba, ahol 34 évvel korábban először repült.

 

b50a300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. március 2-án érkezett meg az USA Air Force Carswell bázisára az amerikai légierő „Lucky Lady II” névre keresztelt B-50A típusú bombázója, mely ezt megelőzően közbenső leszállás nélkül, 94 óra 1 perc alatt körberepülte a Földet. A második világháborús B-29-esből továbbfejlesztett B-50-es a mintegy 37 800 kilométeres útja során, négy alkalommal hajtott végre légitankolást ugyancsak amerikai, KB-29-es gépekből. A fedélzeten 13 fős személyzet tartózkodott, s teljesen feltöltött állapotban volt a támadó- és védőfegyverzet is. A rekordrepüléssel az USA kormánya azt kívánta demonstrálni (elsősorban a Szovjetunió számára), hogy légiereje gyakorlatilag a Föld bármely pontjára képes eljuttatni, akár nukleáris fegyvert is.

 

ils300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. március 12-én kezdte meg működését a Ferihegyi repülőtér első ILS (Instrument Landing System) leszállító-rendszere. Az angol PYE-cég berendezését a 310 fokos (Vecsés felőli) irányra telepítették. Az ICAO I. kategóriájú ILS segítségével a megfelelő műszerekkel rendelkező repülőgépek, illetve azok kiképzett személyzetei 600 méter vízszintes és 60 méter függőleges látótávolságig biztonságosan le tudtak szállni Ferihegyen. A földi adó jeleit – az iránysávot és a siklópályát - már jóval több mint 20 kilométer távolságról érzékelni lehetett. A még hagyományos rádiócsövekkel rendelkező PYE-ILS ezután 16 évig gyakorlatilag hibátlanul működött, majd 1975 tavaszán lecserélték a német Standard Elektronik Lorenz AG SEL 3000 típusú, modernebb berendezésére.

 

belfi300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. március 15-én jelentették be, hogy a Malév végleg megszüntette belföldi járatait. A második világháború után a magyarországi menetrend szerinti légi forgalom 1946. október 15-én kezdődött el, amikor a Maszovlet elindította első két járatát Debrecenbe és Szombathelyre. Még 1946-ban sor került a szegedi (november 4.) és a győri (december 16.) járatnyitásra is, az elkövetkező években pedig bekapcsolták a légi forgalomba Pécset, Miskolcot, Siófokot, Békéscsabát, Nyíregyházát, Nagykanizsát, Zalaegerszeget és Kaposvárt. A belföldi forgalom csúcspontját az 1954-es nyári szezon jelentette, amikor a Maszovlet járatai már 11 magyarországi várost kötöttek össze Budapesttel, illetve részben egymással. A Maszovlet megszűnése, és a Malév 1954. novemberi megalakulása után a belföldi járatok a vasúti és közúti közlekedés fejlődésével, fokozatosan megszűntek. A Malév utolsó célállomása, Debrecen még néhány évig a légitársaság hivatalos kitérő repülőtere volt, de ha Ferihegy az időjárási okok miatt nem tudott fogadni, a gépek az ottani kedvezőbb infrastruktúra miatt inkább Bécsben, Belgrádban vagy Pozsonyban szálltak le.

 

tranzit300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. március 17-én készült el végleges formájában a Ferihegyi repülőtér 28 szobás, 58 férőhelyes új tranzitszállója és étterme. A szállodai szolgáltatásra azonban az 1960-as években a gyorsabb, sugárhajtóműves repülőgépek megjelenésével egyre csökkent az igény. Ezért a forgalmi épület baloldali szárnyában működő létesítmény évek óta üresen álló szobáit irodahelyiségekké alakították át, melyeket az 1973-ban megalakult LRI (Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság) vett használatba.

 

b2fjel300

Negyven évvel ezelőtt, 1979. március 22-én mutatta be Ferihegyen Jávor József vezérigazgató, Fazekas József vezérigazgató-helyettes és dr. Fülöp András főpilóta, repülési igazgató a Malév első Tu-154B-2 típusú repülőgépét. Az új típusváltozat létrehozása 1977 őszén kezdődött meg magyar, szovjet és bolgár szakemberek közös munkájával. A fejlesztés nyomán a gép új vezérlőrendszere már lehetővé tette az ICAO II kategóriájú, automatikus leszállásokat 400 méter vízszintes és 30 méter függőleges látótávolságig. A modernizálás hozzájárult ahhoz is, hogy a Malév a típus kivonásáig háromfős személyzettel (gépparancsnok, másodpilóta és fedélzeti mérnök) üzemeltesse a Tu-154B-2 flottáját.

 

b767tori 300

Húsz évvel ezelőtt, 1999. március 30-án nyílt meg a Malév első menetrend szerinti, torontói járata. Ezt megelőzően a magyar nemzeti légitársaság 1994 és 1998 között, összesen 101 különjáratot indított Budapestről a kanadai nagyvárosba. A menetrend szerinti nyitást az tette lehetővé, hogy 1998 decemberében aláírták a magyar-kanadai légügyi egyezményt. 1999. május 26-ig hetente egyszer, majd ezt követően kétszer repültek a Malév B767-esei Toronto Pierson International repülőtérre. A gépek kedden és csütörtökön szálltak fel Ferihegyről, majd Torontóból szerdán és pénteken reggel tértek vissza – mintegy 10 órás repüléssel - Budapestre.

 

Február

 

mabecs300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. február 1-jén kezdte meg működését a Malév bécsi külképviselete. Az első menetrend szerinti Malév-járat Li-2-es gépe 1956. június 5-én szállt le az osztrák főváros nemzetközi repülőterén, de a két ország közötti légügyi egyezményt csak 1959. július 17-én írták alá Budapesten. Ekkor már az Il-14-es típus repült az útvonalon. A Budapest és Bécs közötti rövid távolság ellenére – elsősorban az átszálló utasok miatt – a Malév és az AUA (később Austrian Airlines) gépei folyamatosan biztosították a légi összeköttetést a két főváros között.

 

dlr300

Száz évvel ezelőtt, 1919. február 5-én indította el a német DLR (Deutsche Luft Reederei) légitársaság a világ első rendszeres, naponta repülő utasszállító járatát. A Berlin és Weimar közötti, mindössze 193 kilométeres útvonalon 5 személyes AEG J II, valamint kétüléses DFW gépek közlekedtek, melyek a két nagyváros közötti távolságot lipcsei közbenső leszállással, 2 óra 20 perc alatt tették meg.

 

connie300l

Hetven évvel ezelőtt, 1949. február 5-én az amerikai Eastern Air Lines légitársaság Lockheed Constellation gépe új sebességi rekordot állított fel a nyugati és a keleti part között. A négymotoros utasszállító 6 óra 18 perc alatt ért Los Angelesből New York LaGuardia repülőterére.

 

farmi300

Száz évvel ezelőtt, 1919. február 8-án Henry Farman menetrend szerinti légijáratot indított London és Párizs között. A Toussus-le-Noble és Kenly között repülő F.60 Goliath típusú bombázók, az átalakításukat követően egyszerre 11 utast szállíthattak.

 

jumbo300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. február 9-én emelkedett először a levegőbe az amerikai Boeing gyár B747-es típusú, szélestörzsű repülőgépe.

 

lbp300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1994. február 22-én gyulladt ki Ferihegyen, az Aeroplex hangárjában a Malév HA-LBP lajstromjelű, Tu-134A-3 típusú repülőgépe.

 

japcsi300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1994. február 23-án írta alá Budapesten Schamschula György közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, valamint Tsutsumi Koichi, Japán magyarországi nagykövete a magyar-japán légügyi egyezményt. Ebben az évben a Malév B767-es gépekkel, 40 charterjáratot közlekedtetett a két ország között. 1995-re tervbe vették egy menetrend szerinti oszakai járat elindítását is, de ebből végül nem lett semmi. A Malév fennállása alatt, továbbra is csak különjáratokat indított Japánba, illetve onnan Magyarországra.

 

lanc300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1994. február 23-án hunyt el 58 éves korában Lánc Tibor Tu-154-es kapitány, a Malév Repülőklub, majd az 1989-ben újjáalakult Magyar Repülő Szövetség első, demokratikusan megválasztott elnöke.

 

belrep300

Ötven évvel ezelőtt, 1969. február 28-án jelentették be, hogy a Malév március 15-től hivatalosan beszünteti belföldi menetrend szerinti járatait. Az első két járatot 1946. október 15-én indította el a Malév elődje, a Maszovlet Budapestről Debrecenbe és Szombathelyre. A forgalom csúcspontját az 1954-es nyári szezon jelentette, amikor a Maszovlet járatai már 11 belföldi várost kötöttek össze Budapesttel, illetve részben egymással. A Malév 1954. novemberi megalakulása után a belföldi járatok, a Li-2-es típus kivonásával fokozatosan megszűntek.

 

elalb300

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 28-án írták alá Tel Avivban a magyar-izraeli légügyi egyezményt. A megállapodás egyik érdekessége volt, hogy megelőzte a hivatalos diplomáciai kapcsolatok felvételét Magyarország és Izrael között. Az egyezmény létrejötte érdekében 1988 októberében Arial Sharon izraeli kereskedelmi miniszter és Rahael Harlev, az El Al légitársaság elnöke folytatott Budapesten tárgyalásokat, melyek nyomán novemberben már elindultak az első charterjáratok a két ország között. A légügyi egyezmény megkötése után, az 1989-es nyári menetrendtől a Malév és az El Al is menetrend szerinti járatot indított Budapest és Tel Aviv között, s rövidesen megnyitották városi irodáikat is.

 

 

Január

 

oldlot300

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. január 1-jén alakult meg a lengyel LOT légitársaság (Polska Linja Lotnicze). 1938. július 1-jén indult el a Budapestet és Varsót összekötő első hivatalos repülőjárat, amit a lengyel LOT és a magyar Malert (Magyar Légiforgalmi Rt.) Junkers Ju-52-es gépekkel közösen üzemeltetett. A járat hamar népszerű lett, két hónappal később, 1938 szeptemberében újabb járat indult a LOT üzemeltetésében a Varsó-Krakkó-Budapest útvonalon, egy évvel múlva pedig már a Varsó-Budapest-Belgrád, valamint a Budapest-Velence-Róma járatokat is elindította a lengyel nemzeti légitársaság. A járatok a második világháború kirobbanásáig repültek. A háború után 1947 októberében indították újra a Varsó és Budapest közötti járatot, amit a LOT és a Malév egészen a magyar nemzeti légitársaság leállásáig, közösen üzemeltetett.

 

tupi204k

Harminc évvel ezelőtt, 1989. január 2-án hajtotta végre első sikeres repülését a szovjet Tupoljev Tu-204-es. Az új repülőgépet a Malév által is csaknem három évtizedig üzemeltetett Tu-154-es leváltására fejlesztették ki, de kialakításakor Lanovszkij Lev Antonovics főkonstruktőr számára már a Boeing B757-ese és az Airbus A320-as gépcsaládja volt az irányadó. Ennek megfelelően a Tu-204-es fly-by-wire rendszerrel, fogyasztáscsökkentő szárnyvégekkel, új PSz-90A hajtóművekkel és továbbfejlesztett, digitális számítógépes avionikával készült. További újdonsága volt, hogy a hajtóművek felerősítő csomópontjait már úgy alakították ki, hogy (a B757-esen is alkalmazott) Rolls-Royce RB.211–535E4 hajtóművekkel is repülhessen. Bár a típusból a közelmúltig csaknem húsz különböző változat (illetve annak terve) készült el, időközben kiderült, hogy mégsem képes versenyezni az Airbus és a Boeing újabb termékeivel. Speciális kormányzati igények alapján, a modernizált és továbbfejlesztett Tu-214-es bázisán fejlesztették ki 2010-től a Tu-214PU (VIP) változatot, míg a Tu-214SUS, és a Тu-214SR légi kommunikációs központként és átjátszóállomásként üzemel. Utóbbiak fő feladata a levegőben utazó, mindenkori orosz elnök és az ország katonai, politikai vezetésének összekötése, illetve az orosz haderő irányíthatóságának fenntartása. Az elmúlt évben Putyin orosz elnök egy ilyen, Tu-214PU géppel tett rövid látogatást Budapesten.

 

lie300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. január 4-én térítették el a Maszovlet HA-LIE lajstromjelű repülőgépét. A Li-2-es Kun Miklós parancsnokkal, Kiss István másodpilótával, Pásztor István távírásszal, Szűcs Antal hajózószerelővel, Majoros Jánossal a Malert egykori főmérnökével (aki egyben pilóta is volt), valamint a beszervezett utasokkal Münchenbe repült. A két pilóta gondosan megtervezte az akciót, melybe a távírászt és a szerelőt nem avatták be. A repülőgép Ausztria angolok által megszállt területe felett haladva, több mint két és félórás út után Münchenben szállt le. A gép utasait, akik nem tartoztak az eltérítők közé, valamint a távírászt és a szerelőt saját kérésükre később hazaszállították, és a németek a repülőgépet is visszaadták. Kun Miklós, Miky Kovacs néven a CIA állományába került, majd 1950-től 1959-ig pilótaként repült C-47-es és C-54-es repülőgépeken. Az eltérítés után az összes belföldi repülőtérre - így Pécsre is - karhatalmi egységeket telepítettek, és ettől kezdve minden Maszovlet járatra felültettek egy fegyveres gépkísérőt is.

 

yeager300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. január 5-én teljesítette Charles „Cuck” Yeager 66 méter/másodperccel a repülési emelkedési sebesség új, nem hivatalos világrekordját. Mindez abból a szempontból is jelentős esemény volt, hogy a Bell X-1-es gép ezúttal nem a levegőből egy B-29-es fedélzetéről indult, hanem a földről, önállóan szállt fel. Az amerikai pilóta ezt megelőzően, 1947. október 14-én a Muroc (mai nevén Edwards) légibázis fölötti légtérben, egy mindössze 14 perces repülés során, rakétahajtású repülőgépével a repülés története során elsőként törte át a hangfalat. A Bell X-1-es 12800 méter magasságban, 1078 km/óra (Mach 1.015) sebességet ért el. A kísérleti gépből, mely 1946-ban repült először, összesen három példány épült. Az elsőt a légierő, a másodikat a NASA használta, míg a harmadik egy földi tankolás során megsemmisült. A Bell X-1-essel összesen 156 kísérleti repülést végeztek.

 

argi300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. január 8-án hajtotta végre első sikeres repülését a brit A.W.650 Argosy repülőgép. Az Armstrong Whitworth teherszállítóját négy Rolls Royce Dart 532-es hajtóművel szerelték fel. Az első szériából a RAF (Royal Air Force) 56-ot rendelt. A C. MK. I típusjelzésű gépek túlnyomásos utastérben egyszerre 54 felszerelt ejtőernyőst, 69 katonát, vagy 9 tonna árut tudtak szállítani. A gépen (a későbbi B747-eshez hasonlóan) a pilótafülkét a tehertér fölé helyezték. Így elöl és hátul is egy 2,74x2,23 méteres rakodóajtó állt rendelkezésre, utóbbit pedig repülés közben is ki lehetett nyitni. 1964-ben készült el a típus továbbfejlesztett, 200-as szériája, a 12 tonna teherbírású Super Argosy, melyet 1970-ig a BEA brit légitársaság is üzemeltetett.

 

dh4 300

Száz évvel ezelőtt, 1919. január 10-én a brit királyi légierő (RAF - Royal Air Force) rendszeres postajáratot indított London és Párizs között. A Geoffrey de Havilland által tervezett D.H.4 brit gyártmányú, kétüléses könnyűbombázók – melyek az első világháború idején, 1917 márciusában kerültek ki a frontra – naponta háromszor repültek az angliai Hendonból a francia fővárosba. A repülőgépek a távolságot kevesebb mint két óra alatt tették meg, pilótáik pedig a vasútvonalak és az országutak alapján tájékozódtak. A RAF a járatokkal gyakorlatilag diplomáciai iratokat szállított a párizsi béketárgyalásokra, illetve onnan Londonba, de gépei alkalmanként utasokat is vittek Párizsba, és a németországi Kölnbe.

 

bonzi300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. január 13-án fejezte be rekordrepülését az amerikai Beecraft gyár Bonanza típusú repülőgépe. William B Odom pilóta ezt megelőzően a Hawaii szigetekről, Honoluluból szállt fel, és a nonstop repülés során a 3873 kilométeres távolságot 176 km/órás átlagsebességgel, mintegy 22 óra alatt tette meg. A Bonanza Model 35 típusú gép prototípusa 1945. december 22-én teljesítette első, sikeres repülését. Kategóriájában egyedi jellegzetessége lett a V-alakú (pillangó) vezérsík. Ebből a változatból 1978 áprilisáig összesen 10 108 példány épült. A 4-5 üléses Bonanza népszerűségét jelzi, hogy 1968-tól, modernizált – immár hagyományos vezérsíkú – változatát, Model 36 néven tovább gyártották.

 

il14zrh300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. január 23-án írták alá Bernben az első magyar-svájci légügyi megállapodást. Ez tette lehetővé, hogy a Malév július 21-én elindíthassa menetrend szerinti zürichi járatát. (A két ország a hivatalos légügyi egyezményt csak 1967. július 19-én kötötte meg.) Az útvonalon kezdetben kétmotoros Il-14-es gépek repültek. Ezután a Malév 1963-ban a svájci városban külképviseletet, majd 1972-ben önálló irodát is nyitott. Svájc nemzeti légitársasága, a Swissair 1965. május 28-án indította el sugárhajtóműves Caravelle gépeivel a budapesti járatát, s még ugyanebben az évben külképviseletet, majd 1966-ban irodát is nyitott a magyar fővárosban.

 

oldkabin300

Hetven évvel ezelőtt, 1949. január 26-án az American Airlines a világon elsőként helyezett üzembe gépei utasterében fedélzeti hangosbemondó tájékoztató rendszert, melyet nem csak a légiutas-kísérők, hanem a pilóták is használhattak.

 

convi300

Hatvan évvel ezelőtt, 1959. január 27-én hajtotta végre első sikeres repülését az amerikai San Diegóban a Convair gyár 880-as típusjelzésű, sugárhajtóműves utasszállítója. Bár a Convair gépe sok tekintetben hasonlított a két konkurensére, a Boeing B707-esére és a Douglas DC-8-asára, törzsének átmérője és hossza azokénál kisebb volt, ezért sokkal kevesebb (kezdetben mindössze 110) utast szállíthatott. Emellett a Convair 880-as hatótávolsága, nagyobb sebessége ellenére szintén elmaradt a másik kettőétől. 1960-ban elsőként a Delta Air Lines állította forgalomba, de rendelt belőle az ugyancsak amerikai TWA, a Japan Airlines, a Swissair és a Cathay Pacific is. Az első változatból azonban mindössze 65 példány épült. 1961-ben megszületett a három méterrel hosszabb, továbbfejlesztett, 149 személyes Convair 990-es, de végül ebből is csak mindössze 37-et tudtak eladni, mert a légitársaságok a Boeing és a Douglas gépeit részesítették előnyben. 1975-ben, két évvel a halála előtt egy használt Convair 880-ast Elvis Presly is vásárolt magának 250 ezer dollárért a Delta Air Linestól. Ezután a lányáról Lisa Marie névre keresztelt, 28 személyes gépre még több mint 300 ezer dollárt költött: hálószobát és tárgyalót rendezett be, a fedélzeten pedig négy tévékészülék működött, amelyek egy videó-rendszerhez kapcsolódtak.

 

 

2018

 

 

December

 

f2b300

Húsz évvel ezelőtt, 1998. december 7-én avatták fel a Ferihegyi repülőtér 2B terminálját, mely december 19-től kezdte meg működését. Ettől kezdve az 1985-ben átadott Ferihegy 2A továbbra is a Malév forgalmát, míg az új létesítmény a Budapestre repülő külföldi légitársaságokat szolgálta ki. Ezzel egyidejűleg bezárták Ferihegy 1-et, pontosabban már csak a kisgépes és az áruszállító forgalom kezelésére, illetve kormányzati repülésekre tartották fenn.

 

hmnra 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. december 20-án alakult meg a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap azzal a célkitűzéssel, hogy lehetővé tegye a magyar fiatalok haderőn kívüli motoros pilótaképzését. Ennek érdekében csaknem minden középiskolában, ipari iskolában repülőmodellező szakkörök létesültek, s a későbbi képzés alapjául szolgált a vitorlázórepülés is. A HMNRA állami költségvetésből és társadalmi adakozásból működött. A szervezet bázisain egységesen a kétüléses német Bücker Bü 131-es oktatógépet használták, mellyel a 20-25 fős csoportok három hónap alatt kapták meg az alapfokú kiképzést. A HMNRA nagy figyelmet fordított a széleskörű propagandára is, hogy kedvet csináljon a jelentkezéshez a leendő növendékeknek. Ezt szolgálták többek között a magyarországi mozikban vetített repülési témájú filmek, könyvek, valamint a Magyar Szárnyak elnevezésű repülési folyóirat is. A HMNRA a háborús események miatt 1944-ben fokozatosan megszüntette tevékenységét. Véglegesen 1946. október 24-én számolták fel, amikor a Magyar Repülő Szövetség – mint jogutód – átvette az összes megmaradt ingó- és ingatlanvagyonát.

 

p747 300

Harminc évvel ezelőtt, 1988. december 21-én robbant fel a skóciai Lockerbie fölött 259 emberrel a fedélzetén a Pan Am 103-as járatának B747-121 típusú utasszállító gépe. A becsapódás következtében a földön még tizenegyen meghaltak, a katasztrófának így összesen 270 áldozata lett, közülük négy magyar állampolgár volt. A vizsgálóbizottság egy év elteltével már megközelítőleg 15 ezer tanút hallgatott ki, 20 ezer személyt ellenőrzött szerte a világon, 35 ezer fotót elemzett ki és mintegy 180 ezer tárgyi bizonyítékot vizsgált meg. A tragédiát követő, több évig tartó nyomozás során kiderült, hogy a Clipper Maid of the Seas névre keresztelt B747-est egy kísérő nélküli poggyászban rádiósmagnóba rejtett, időzítővel ellátott plasztikbombával robbantották fel. 2003-ban Líbia elismerte, hogy felelősség terheli a merényletért, és később kártérítést fizetett az áldozatok családjának. A Pan Am 1991 januárjában csődöt jelentett, majd 1991. december 4-én az összes járatát beszüntette. A tragédia nyomán számos új biztonsági intézkedést foganatosítottak a világ repülőterein. Megvalósult a 100%-os poggyász átvilágítás, és az utas-poggyász összehangolás. Ennek alapján csak rendkívül alapos ellenőrzés után kerülhet olyan poggyász a csomagtérbe, melynek a tulajdonosa nincs a fedélzeten. Emellett tovább szigorították a tranzitutasok csomagkezelését és a poggyászcímkék hozzáférhetőségét is korlátozták. Ezen kívül számos biztonsági berendezést és eljárást alkalmaznak a világ repülőterein annak elérésére, hogy illetéktelen személyek a kiemelten veszélyes zónákba (tranzit, csomagosztályozó, apron, stb.) ne léphessenek be.

 

lbaerk 300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. december 22-én érkezett meg Ferihegyre a Malév első Tu-134-es gépe, a HA-LBA, melyet december 28-án követett a HA-LBC. Az új, sugárhajtóműves típus az 1969-es nyári menetrend kezdetétől, április 1-től repült a légitársaság útvonalain. A Malév Tu-134-eseit 1998. január 8-án sétarepüléssel és a hangárban megtartott ünnepséggel búcsúztatták el. Az utolsó kereskedelmi repülést a HA-LBR teljesítette 1997. december 31-én, a Budapest – Varsó – Budapest útvonalon. A Malév a típus különböző változataiból, összesen 13 saját tulajdonú, és egy bérelt gépet üzemeltetett. Közülük három szenvedett katasztrófát, egyet pedig egy tragikus itthoni tűzeset miatt kellett selejtezni.

 

b307

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. december 31-én emelkedett először a levegőbe a világ első túlnyomásos törzzsel rendelkező utasszállítója, a Boeing Model 307 Stratoliner. A gépet 1934-től, párhuzamosan fejlesztették ki a B-17 Flying Fortress bombázóval, ezért a Stratoliner szárnya, farokrésze és motorjai azzal megegyeztek. Utóbbi esetében viszont fontos különbséget jelentett a körkeresztmetszetű, orrészénél áramvonalas törzs. A gépet a Boeing a Douglas gyár hasonló kategóriájú DC-4-ese konkurensének szánta. Utóbbi ugyanis csak 2400 méteren repült, míg a Stratoliner utazómagassága elérhette a 6000 métert is, és a sebessége is nagyobb volt a DC-4-esnél. További újdonsága volt, hogy itt alkalmaztak a világon elsőként fedélzeti mérnököt. A gép várt megrendelései azonban elmaradtak, miután a prototípus 1939. március 19-én az amerikai Adler városa felett a levegőben szétrobbant, és lezuhant. Így végül összesen csak tíz Boeing Model 307-es épült (még egy prototípus és nyolc szériagép). A katasztrófát követően az elkészült gépekből kiépítették a túlnyomásos berendezést, így 33 helyett már 38 utast szállíthattak. A háború alatt a Stratolinerek C-75 típusjelzéssel, az USA Army Air Transport Command állományában összesen 45 ezer repült órával, mintegy 3000 transzatlanti repülést hajtottak végre. A háború után öt gép francia magántársaságokhoz került, s az utolsó Stratolinerek az 1960-as évek elejéig repültek az Aigle Azur légitársaságnál.

 

tupika300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. december 31-én hajtotta végre első, mindössze 37 percig tartó sikeres repülését a szovjet Tu-144-es szuperszonikus repülőgép. Első nyugat-európai bemutatójára 1971-ben, a párizsi nemzetközi légiszalonon került sor. 1972. szeptember 30-án a CCCP-68001 lajstromjelű tesztpéldány a Ferihegyi repülőtérre is ellátogatott. 1973. június 3-án ismét Párizsba repült, de a bemutató katasztrófával végződött, mert egy manőver után a Tu–144-es még a levegőben darabokra esett, és Le Bourget falura zuhant. A fejlesztés és tesztelés ennek ellenére folytatódott, majd a légipostát szállító járatok után, 1977-ben beindult Moszkva és Almati között a menetrend szerinti utasszállítás is. Egy 1978. május 23-i végzetes kényszerleszállást követően született meg a döntés az egyébként is gazdaságtalan járatok június 1-jei végleges beszüntetéséről. 1996. november 29-én a Tu-144-es egyik felújított és átalakított példánya ismét felszállt, hogy egy orosz–amerikai program keretében, a NASA számára szuperszonikus kutatásokat végezzen. A Tu-144LL utolsó repülésére 1999. április 19-én került sor.

 

November

 

jaki300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1993. november 1-jén vonta ki a forgalomból a Malév a Jak-40-es típust.

 

andrej300

Százharminc évvel ezelőtt, 1888. november 10-én született az egyik legismertebb szovjet repülőgéptervező, Andrej Tupoljev. Már műszaki főiskolai tanulmányai közben megépítette a világ egyik első szélcsatornáját, és vitorlázó repülőgépeket barkácsolt. 1921-ben tervezte első repülőgépét, az ANT-1-est (a típus jelzése nevének kezdőbetűiből állt össze). Ezt követően, évtizedeken át meghatározó szerepet játszott a szovjet repülőgépgyártásban. 1937-ben „fasiszta szervezkedés” vádjával letartóztatták és tízéves börtönbüntetésre ítélték. Mivel szakértelmére szükség volt, a rács mögött folytathatta a munkát, s csak 1944-ben szabadult. Az ötvenes években bombázógépeket tervezett, majd elkészítette első sugárhajtóműves utasszállítóját, a Tu-104-est. A Malév két gépét üzemeltette, a Tu-134-est és a Tu-154-est. Utolsó nagy vállalkozása 1968-ban fiával, Alekszejjel közösen a TU-144-es szuperszonikus utasszállító repülőgép kifejlesztése volt. Tupoljev 1972. december 23-án halt meg. Élete során több mint száz gépet tervezett, amelyek 78 világcsúcsot állítottak fel.

 

feri300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. november 14-én készült el a ferihegyi futópálya bővítése, melyet 2500-ról 3010 méterre hosszabbítottak meg. Átadták az új, A-jelzésű (Alfa) gurulóutat is. Ferihegy modernizálása jegyében, a következő év tavaszán avatták fel az ILS (Instrument Landing System) műszeres leszállító berendezést, és megkezdte működését egy közelkörzeti légtérellenőrző, valamint egy leszállító radar.

 

elal300

Hetven évvel ezelőtt, 1948. november 15-én jött létre az izraeli El Al légitársaság. Az állami tulajdonú vállalat története egy különjárattal kezdődött 1948 szeptemberében, amikor Izrael első elnökét szállították Genfből a lodi repülőtérre. A következő év augusztusában, használt DC-4-es utasszállítókkal indították be az első nemzetközi, menetrend szerinti járatokat Párizsba és Rómába. Idén nyáron az évforduló alkalmából, a légitársaság egyik B787 Dreamlinerét átfestették az 1961-től üzemeltetett B707-es mintájára. Ez a gép volt az EL AL első sugárhajtóműves utasszállítója. Amikor az 1970-es évek elején megjelentek a flottában a B747-esek is, az izraeli Dan Reisinger designer új arculatot és logót tervezett a légitársaság számára.

 

jatdc300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. november 17-én vette át a jugoszláv JAT (Jugoslovenski Aerotransport) légitársaság az utolsóként gyártott, 704-es sorozatszámú DC-6-ost. Az első ilyen gépet egy évtizeddel korábban, 1947. április 27-én vette át az amerikai United Airlines. A DC-4-es továbbfejlesztésével megszületett új, négymotoros típus elterjedése tette lehetővé, hogy 1948 és 1952 között az Egyesült Államokban megduplázódjon a légiutasok száma. Bár később megépült a modernizált, DC-7-es változat is, a sugárhajtású korszak beköszöntésével a Douglas gyár is ilyen gépek gyártására állt át.

 

erkezes300

Harminc évvel ezelőtt, 1988. november 18-án érkezett meg Ferihegyre a Malév által bérelt, első, HA-LEC lajstromjelű B737-200-as, valamint a TNT-Malév Express Cargo Ltd. HA-TAB lajstromjelű, BAe-146QT teherszállító gépe.

 

Október

 

yerseyold

Kilencven évvel ezelőtt, 1928. október 1-jén tartották Newark Municipal Airport hivatalos megnyitóját. A New York közelében - de New Jersey államban - megépült létesítmény munkálatai 1928 februárjában kezdődtek, s kilenc hónapig tartottak. A beruházás fontos eleme volt egy 480 méter hosszú, aszfaltozott futópálya is. Bár augusztusban már leszállt itt az első repülőgép, a hivatalos átadásra csak október 1-jén került sor. A repülőteret légiposta-központtá nyilvánították, s kezdetben még csak négy légitársaság használta. Newark 1930-ban már 20 ezer utast indított és fogadott, 1932-re pedig a világ akkori legforgalmasabb repülőtere lett.

 

c54k

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. október 1-jén készült el az első sorozatban gyártott C-54-es Skymaster repülőgép. A Douglas Aircraft Company DC-4-es típusú utasszállítója 1938. június 7-én hajtotta végre első sikeres repülését. A módosított (és később sorozatban gyártott) DC-4E változat 1942. február 14-én emelkedett először a levegőbe, de a háború miatt évekig csak a C-54-es katonai változatot gyártották, melyből 1947 augusztusáig 952 C-54-es az USAAF, 211 RD5D az US Navy számára, 79 példány pedig polgári használatra készült. A típus speciális változata volt a VC-54C-DO, mely Roosevelt elnököt szállította, Winston Churchill számára pedig egy C-54B-1-DO-t építettek.

 

tu54bp

Ötven évvel ezelőtt, 1968. október 3-án emelkedett először a levegőbe a szovjet Tu-154-es utasszállító repülőgép prototípusa. Az új gépet 1970. november 13-án bemutatták Ferihegyen. Három év múlva, 1973. szeptember 5-én megérkezett a Malév első Tu-154-ese, s ezt követően a magyar nemzeti légitársaság 2001-ig - a típus végleges kivonásáig -, összesen 18 ilyen repülőgépet üzemeltetett. A Légiközlekedési Kulturális Központ az első felszállás 50. évfordulójához kapcsolódva, október 27-28-án Tu-154-es fesztivált szervez.

 

comet300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. október 4-én indult el az első, sugárhajtóműves géppel teljesített, menetrend szerinti transzatlanti járat. A brit BOAC légitársaság egyik Comet 4-ese London Heathrow, míg a másik az óceán túlsó partján, New York Idlewild repülőtérről szállt fel. Az útvonalon mindkét járat fizető utasokkal a fedélzeten, telt házzal repült. Mivel a Comet 4-es típust ennél rövidebb útvonalakra tervezték, a gépek Ganderben hajtottak végre közbenső leszállást. A briteknek ezzel sikerült megelőzniük a Pan Am első transzatlanti járatát, melynek B707-es gépe csak három héttel később repült New Yorkból Párizsba.

 

graf300

Kilencven évvel ezelőtt, 1928. október 15-én először érkezett meg az Egyesült Államokba a német „Graf Zeppelin” léghajó. Az első német gyártású léghajó, a ZR III már 1924 augusztusában átrepülte az óceánt, s a 7.830 kilométeres távolságot New York-ig, 3 nap 9 óra alatt tette meg. Mivel ez a légijármű az USA részére háború utáni jóvátételként készült, új hazájában a „Los Angeles" nevet kapta. Az LZ 127-es „Graf Zeppelin" építése 1926-ban kezdődött meg, s elkészülése után sorra hajtotta végre a sikeres repüléseket. 1928 októberétől többször átszelte az óceánt, Amerikába repülve és vissza. 1929-ben Hugo Eckener kapitány körberepülte vele a Földet, 1930-ban pedig egy dél-amerikai út, Egyiptom és a Szovjetunió volt a sikereinek állomása. A „Graf Zeppelin”1931. március 29-én Magyarországra is ellátogatott, s a Csepel-sziget északi részén, a Weiss Manfréd üzem gyári repülőterén szállt le.

 

tnt300

Harminc évvel ezelőtt, 1988. október 21-én írták alá Budapesten, az Atrium Hyatt szállóban a TNT-Malév Express Cargo Ltd. alapító szerződését. Az új vegyes vállalat két legnagyobb tulajdonosa 40-40%-os részesedéssel az ausztrál Ansett érdekeltségébe tartozó TNT Ipec, és a Malév lett. Az új vállalkozásban tulajdonrészt szerzett még - egyenként 5-5%-kal - a Bábolnai Állami Gazdaság, a Magyar Hitelbank Rt. (MHB), a Masped és a Technoimpex is. A szerződés értelmében a cég egy BAe-146QT repülőgépet vett bérbe az Ansett International Aviation cégtől. Tervbe vették továbbá még egy ilyen gép, valamint egy B707-es üzemeltetését is. Az első, magyar lajstromba került (HA-TAB) BAe-146-os 1988. november18-án érkezett meg Ferihegyre, s ezt követően magyar hajózó és műszaki személyzettel, öt éven át a Malév üzemeltette. Ennek során a BAe-146-os heti öt alkalommal, éjszaka repülte a Budapest – Köln – Budapest útvonalat.

 

b707pan

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. október 27-én, reggel szállt le Párizs Orly repülőterén a Pan Am amerikai légitársaság B707-es utasszállítója. Az N711PA lajstromjelű, „Clipper America” elnevezésű géppel 111 utas és 11 fős személyzet érkezett a francia fővárosba. A B707-es helyi idő szerint 19 óra 20 perckor szállt fel New York Idlewild repülőtérről, majd 2 óra 42 perces repülést követően technikai leszállást hajtott végre Ganderben. A tankolás után FL310-es szinten (9450 m) repülve, 5 óra 23 perc alatt ért Párizsba.

 

jallogo

Kilencven évvel ezelőtt, 1928. október 30-án a Tozai Regular Air Transport Spciety és a Kawanishi Japan Airlines egyesülésével, megalakult a Japan Air Lines. 1951-ben ugyanezen a néven jött létre az „új” JAL, mely 1953 óta Japán nemzeti légitársasága.

 

 

Szeptember

 

gpa300

Harminc évvel ezelőtt, 1988. szeptember 14-én írták alá a budapesti Atrium Hyatt szállóban az írországi GPA Group Ltd. lízingcég, a magyar Technoimpex és a Malév vezetői azt a szerződést, mely értelmében a Malév három B737-200-as utasszállító repülőgépet vehetett bérbe. Az operatív lízingszerződés – melynek megkötését két évig tartó tárgyalások előzték meg – hét évre szólt. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a hajózó és műszaki személyzet kiképzése is az új típusra.

 

messer 300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. szeptember 15-én hunyt el 80 éves korában Willy Messerschmitt német repülőmérnök, konstruktőr. 1898. június 26-án született Frankfurt am Mainban. A Müncheni Műszaki Főiskolán folytatott tanulmányai után, az 1920-as évek elején vitorlázókkal és kisebb sportgépekkel folytatott kísérleteket. 1923-ban Bambergban alapította meg első repülőgép-építő üzemét, mely 1927-ben beolvadt a Bayerische Flugzeugwerke AG. (BFW) augsburgi gyárába. A cég nevét 1938. június 11-én Messerschmitt AG-re változtatták, Willy Messerschmittet pedig igazgatónak és főkonstruktőrnek nevezték ki. A gyár leghíresebb és legnagyobb számban készült terméke a Bf-109 (Me-109) vadászgép volt, melynek prototípusa 1935 szeptemberében repült először. Számtalan továbbfejlesztett változatából, több mint 30 ezret gyártottak. Messerschmitt nevéhez fűződtek később olyan típusok, mint a Me-110, Me-210, a rakétahajtású Me-163, a korát technikailag megelőző, sugárhajtóműves Me-262, vagy a Me-323 Gigant szállítógép. Messerschmitt a háború után két évet töltött hadifogságban, majd Spanyolországban irányította a Hispano Aviacion repülőgépgyár tervezési részlegét. Ezután segített egy egyiptomi megrendelésre tervezett szuperszonikus vadászgép kialakításában. Miután visszatért az NSZK-ba, 1973-as nyugdíjazásáig a cég elnökeként és konstruktőrként a német Messerschmitt-Bölkow-Blohm vállalat (MBB) alkalmazásában állt.

 

conci300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. szeptember 19-én tartották meg a Concorde 002-es számú prototípusának roll-out ünnepségét. A francia-angol kooperációban készült szuperszonikus típus kifejlesztése 15 évbe telt, és több mint 3 milliárd fontot emésztett fel. Az összesen megépült 20 gép közül 14 állt forgalomba a British Airways és az Air France flottájában. A Concorde-ok nagyrészt Párizsból és Londonból repültek New York JFK repülőterére és vissza, mert a hatóságok csak az óceánok felett engedélyezték számukra a hangsebesség átlépését. Egy tragikus baleset, a kerozinárak emelkedése és a 2001-es terrortámadás okozta válság miatt a gépet az Air France 2003 májusában, a British Airways pedig öt hónappal később, októberben vonta ki a forgalomból. Az utolsó repülőképes Concorde London Heathrow repülőteréről felszállva, 2003. november 26-án érkezett meg szülőhelyére, a Bristol közelében található Filtonba, ahol 34 évvel korábban először felemelkedett.

 

mlrt300

Kilencven évvel ezelőtt, 1928. szeptember 23-án tartották meg az új ML Rt. (későbbi nevén Malert) magyar nemzeti légitársaság alakuló közgyűlését. A vállalkozás jogelődje, az ML Rt. 1922. november 19-én jött létre. A 100 millió koronás alaptőkéjű légitársaság 1923 tavaszán, hat holland gyártmányú, ötszemélyes Fokker F III-as géppel kezdte meg működését, s központi bázisát Mátyásföldön alakította ki. Az ML Rt. 1923. június 30-tól az osztrák ÖLAG légitársasággal együttműködve repült Bécsbe, s az utasok mellett már légiárut, postát és újságokat is szállított. Az 1920-as évekre szükségessé vált a légitársaság teljes átszervezése és tőkeerős befektető bevonása. Ennek során a Weiss Manfréd család szerzett meghatározó tulajdonrészt a gyakorlatilag teljesen új, de a régivel akkor még azonos nevű vállalatban. A céget a háború után felszámolták, a még fellelhető vagyonát és dolgozóit pedig a Maszovlet vette át.

 

ildi 300

Húsz évvel ezelőtt, 1998. szeptember 29-én kapta meg első tiszti kinevezését Fokker 70-es típusra a Malév első női pilótája, Czigány Ildikó. A Malév Repülőklubban kezdett vitorlázógépen, majd motoros átképzést kapott, és kereskedelmi pilóta szakszolgálati engedélyt szerzett. Később az Amerikai Egyesült Államokban, saját költségén szerezte meg a kétmotoros gépek vezetésére jogosító szakszolgálati engedélyt. 1991-ben a Malévnél először a vállalati lap, a Légiközlekedés újságíró munkatársaként, majd 1992-től légiutas-kísérőként dolgozott. Hét évig repült a Fokker 70-es típuson, amelyre 2005. április 4-én megkapta a kapitányi kinevezését. Pályafutása ezután – újra első tisztként - a B767-esen folytatódott, de amikor a típust kivonták a flottából, végleg felhagyott a repüléssel.

 

b747 roll 300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. szeptember 30-án tartották meg a Boeing B747-es utasszállító gépének roll-out ünnepségét. Az első példány, a „City of Everett” 1969. február 9-én emelkedett először levegőbe. A B747-es, majd rövidesen újabb széles törzsű társai tették lehetővé, hogy a repülés az 1970-es évektől immár „tömegközlekedési eszközként”, mind több ember számára váljon elérhetővé.

 

bae300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1993. szeptember 30-án végleg elrepült Budapestről a TNT-Malév Express Cargo Ltd. BAe 146QT (Quiet Trader) típusú, brit gyártmányú áruszállítója. A magyar lajstromú (HA-TAB) repülőgép 1988. november18-án érkezett meg Ferihegyre, s ezt követően magyar hajózó és műszaki személyzettel, öt éven át a Malév üzemeltette. Ennek során a BAe 146-os heti öt alkalommal, éjszaka repülte a Budapest – Köln – Budapest útvonalat.

 

Augusztus

 

metradar 300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. augusztus 1-jén kezdte meg hivatalosan a működését a Ferihegyi repülőtéren az első meteorológiai radar. Az NDK-ban készült, BVR-X12 típusú berendezést 1979-ig használták.

 

condor300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. augusztus 11-én érkezett meg az Egyesült Államokba az első német nonstop transzatlanti légijárat. A Focke-Wulf Fw 200 Condor négymotoros utasszállító prototípusa Berlin Staaken repülőtérről indulva, 24 óra 36 perces repülés után szállt le a Roosevelt Field repülőtéren. A Kurt Tank professzor által tervezett új típus eredetileg a Deutsche Luft-Hansa légitársaság számára készült, és 26 utast szállíthatott, hatótávolsága pedig elérte a 4400 kilométert. (A transzatlanti repülés során a gépbe kiegészítő benzintartályokat építettek be.) A háborús események miatt időközben elkészült a Luftwaffe számára a Condor katonai változata is, melyet tengerészeti felderítőként és bombázóként használtak. A gép különböző változataiból összesen 263 példány készült.

 

rekord 300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. augusztus 17-én hajtották végre gázballonnal az első sikeres transzatlanti repülést. A háromfős személyzet a 48 éves Ben Abruzzo kapitány irányításával öt nap 17 óra 6 perc alatt szelte át nyugat-keleti irányban az Atlanti-óceánt. A felszállóhelytől (Presaque Isle, Maine, USA) egészen Párizsig repültek, és Le Bourget közelében nem messze ott értek földet, ahová 1927-ben Charles Lindbergh megérkezett.

 

b737 old300

Harminc évvel ezelőtt, 1988. augusztus 31-én kapta meg a Malév az engedélyt arra, hogy nyugati repülőgépeket bérelhessen. A Malév és az írországi Guiness Peat Aviation (GPA) képviselői – a Technoimpex közvetítésével – 1988. szeptember 14-én írtak alá három Boeing B737-200-as repülőgép bérbevételéről szóló szerződést. Közülük az első, a HA-LEC 1988. november 18-án – már a Malév új arculatának megfelelő festéssel - érkezett meg Ferihegyre. A HA-LEA december 22-én, a HA-LEB pedig december 23-án csatlakozott a flottához. Az első menetrend szerinti B737-es Malév-járat 1988. november 25-én Rómába közlekedett. Az amerikai típus beszerzésével kezdetét vette az addigi szovjet Tu-134-es és Tu-154-es géppark fokozatos cseréje. A Malév tevékenysége beszüntetéséig, 2012. február 3-ig összesen 42 különböző változatú B737-est üzemeltetett.

 

Július

 

brandi300

Száz évvel ezelőtt, 1918. július 4-én indult el az első rendszeres légipostajárat a mátyásföldi repülőtérről Bécsbe. A 36 909 számú, Brandenburg típusú repülőgépet az osztrák August Raft Marwil százados vezette, megfigyelője (navigátora) pedig a magyar Vargha Emil főhadnagy volt. A járatok csaknem három hétig tartó fennállása alatt ötezernél több levelet és levelezőlapot, valamint 5200 táviratot szállítottak az osztrák fővárosba. A világviszonylatban is úttörő kezdeményezés sajnos tragikus véget ért. Előbb osztrák területen zuhant le egy postagép, pilótái azonban ekkor még sértetlenül vészelték át a balesetet. Július 13-án azonban egy másik gép Mosonmagyaróvár közelében motorhiba miatt lezuhant, és a két repülőtiszt életét vesztette. Július 21-én még egy postagép és két magyar pilóta lett katasztrófa áldozata, ezért két nappal később a hadügyminiszter elrendelte a légipostajárat beszüntetését.

 

weiss300

Kilencven évvel ezelőtt, 1928. július 9-én kezdte meg hivatalosan a működését a WM Repülőgép-és Motorgyár Rt. A Csepeli Vasművek alapítói, Weiss Manfréd és Weiss Berthold 1882-ben hozták létre az első magyar konzervgyárat. 1911-ben megalakult a Csepeli Acélgyártó Üzem, létrejött a Csepeli Csőgyár, az első világháborús haditermelést követően pedig, az 1920-as években beindult a kerékpár- és a varrógépgyártás is. 1927-ben a Légügyi Hivatal és a Honvédelmi Minisztérium javaslatára szervezték meg a hazai repülőgép- és motorgyártást. Utóbbihoz a WM megvette a francia Gnome-Rhone Jupiter, majd később a K 14 Mistral Major csillagmotorok gyártási jogát, az elkészült gépek számára pedig a Csepel-sziget északi csúcsán gyári repülőteret létesítettek.

 

tnt300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. július 11-én hagyta jóvá a brit kormány a HS. 146 (Hawker Siddeley) típusú utas- és áruszállító gyártását. A sokoldalú és rendkívül gazdaságos repülőgép később három alapváltozatban, már a BAe 146 típusjelzést kapta, a modernizált Avro széria (RJ70, RJ85 és RJ100) pedig még korszerűbb LF-507-es hajtóművekkel, új kabinbelsővel és digitalizált pilótafülkével készült. A Malév a TNT Express Cargo számára, 1988-tól öt évig üzemeltetett magyar hajózó és műszaki személyzettel egy BAe 146 QT (Quiet Trader) változatú teherszállítót. A HA-TAB lajstromjelű gép 1993. szeptember 30-án szállt fel utoljára Ferihegyről.

 

lockheed300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. július 14-én érkezett vissza New Yorkba földkörüli útjáról Howard Hughes. A rekordrepüléshez a Lockheed gyár Hughes speciális elvárásai szerint épített meg egy L.14-N Super Electra típusú gépet, mely közbenső leszállás nélkül, 18 órán át tudott repülni, maximális hatótávolsága pedig elérte a 8000 kilométert. Hughes és négyfőnyi személyzete (Thomas Thurlow másodpilóta, Harry Cannon navigátor, Richard Staddart rádiós és Edward Lund hajózószerelő) július 10-én este szállt fel New York Floyd Bennett Field repülőteréről. Ezután a Párizs – Moszkva – Omszk – Jakutszk – Fairbanks (Alaszka) – Minneapolis útvonalon, 3 nap 19 óra 8 perc alatt, összesen 23 800 kilométert tettek meg.

 

b707il62 300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. július 15-én indult be a menetrend szerinti transzatlanti légiforgalom az USA és a Szovjetunió között. Az Aeroflot Il-62-es gépe – montreali közbenső leszállással – 13 óra 17 perc alatt ért New Yorkba. A nyitójárat alkalmából a Pan Am egyszerre két B707-essel repült Moszkvába. Az egyik szállította a fizető utasokat, míg a másikon VIP-vendégek utaztak a szovjet fővárosba. Köztük volt Juan Trippe, a Pan Am megalapítója is, aki 41 év után, 1968. május 7-én vonult nyugdíjba a légitársaság éléről.

 

viscount300

Hetven évvel ezelőtt, 1948. július 16-án hajtotta végre első sikeres repülését a brit Vickers Viscount Type 630 gépének prototípusa. Ez volt a világ első légcsavaros-gázturbinás utasszállító gépe, melyet négy Rolls Royce „Dart” típusú hajtóművel szereltek fel. A sorozatban gyártott 700-as változat még csak 43 személyes volt, a megnövelt 800-as széria viszont már 57-65 utast szállíthatott. A Viscount maximális sebessége elérte az 575 km/órát, és teljes terheléssel 2554 kilométert tudott megtenni közbenső leszállás nélkül.

 

nyc300

Hetven évvel ezelőtt, 1948. július 31-én nyitották meg hivatalosan New York Idlewild International Airportot, mely az egykori amerikai elnök halála óta, a mai napig John F. Kennedy (JFK) néven működik. A csaknem 2000 hektáron fekvő repülőtér Manhattan központjától 24 kilométerre délkeletre, Queens Jamaica nevű városrészében épült fel, mivel az 1939 óta működő, jóval szerényebb méretű LaGuardia Airportot már nem lehetett bővíteni. Eredeti nevét onnan kapta, hogy korábban itt működött a híres Idlewild Beach golfklub. Az új létesítményben már az első évben 18 ezer fel- és leszálló repülőgépet regisztráltak, és mintegy 220 ezer utast indítottak és fogadtak.

 

Június

 

tupika300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. június 1-jén vonták ki a forgalomból a szovjet Tu-144-es szuperszonikus utasszállító repülőgépet. A prototípus 1968. december 31-én hajtotta végre első, mindössze 37 percig tartó repülését. A gép első nyugat-európai bemutatójára 1971-ben, a párizsi nemzetközi légiszalonon került sor. 1972. szeptember 30-án a CCCP-68001 lajstromjelű tesztpéldány a Ferihegyi repülőtérre is ellátogatott. 1973. június 3-án ismét Párizsba repült, de a bemutató katasztrófával végződött, mert egy manőver után a Tu–144-es még a levegőben darabokra esett, és Le Bourget falura zuhant. A fejlesztés és tesztelés ennek ellenére folytatódott, majd a légipostát szállító járatok után, 1977-ben beindult Moszkva és Almati között a menetrend szerinti utasszállítás is. Egy 1978. május 23-i végzetes kényszerleszállást követően született meg a döntés a járatok június 1-jei végleges beszüntetéséről. 1996. november 29-én a Tu-144-es egyik felújított és átalakított példánya ismét felszállt, hogy egy orosz–amerikai program keretében, a NASA számára szuperszonikus kutatásokat végezzen. A Tu-144LL utolsó repülésére 1999. április 19-én került sor.

 

b314k

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. június 7-én hajtotta végre első sikeres repülését a Boeing Model 314 típusú utasszállító repülőgép.

 

c54k

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. június 7-én hajtotta végre első sikeres repülését a Douglas gyár DC-4-es típusú utasszállító repülőgépe. A módosított és később sorozatban gyártott DC-4E változat 1942. február 14-én emelkedett először a levegőbe. 1947. augusztus 11-ig 1242 DC-4-es hagyta el a Douglas gyárat, ebből 952 katonai C-54-es az USAAF, 211 RD5D az US Navy számára, 79 példány pedig polgári használatra készült. A típus speciális változata volt a VC-54C-DO, mely Roosevelt elnököt szállította, Winston Churchill számára pedig egy C-54B-1-DO-t építettek.

 

pecsland300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. június 7-én adta át a Malév az 1960 óta működő, Országos Vízügyi Repülőszolgálatnak a Pécs Pogány repülőteret. A Malév elődje, a Maszovlet 1947. február 9-én indította el menetrend szerinti járatát Budapestről Pécsre. A gépek ekkor még a mai Uránváros (Újmecsekalja) területén kialakított füves repülőtérre érkeztek. 1949-ben leszállás közben a Jakab-hegy oldalának ütközött a Maszovlet Li-2-es utasszállítója. A katasztrófa után kezdeményezték egy új pécsi repülőtér létesítését, ennek átadására azonban csak 1953-ban került sor, amikor a várostól 9 kilométerre délre, megnyílt a ma is működő Pécs-Pogány repülőtér. Az 1530 x 300 méteres, 160/340 fokos füves futópálya maximális teherbírását 18 tonnában korlátozták. Ez lehetővé tette, hogy 1963 - a Li-2-esek végleges selejtezése – után még Il-14-esekkel repüljék a pécsi járatot. Az 1960-as években a Malév a belföldi járatait fokozatosan leépítette. Így került sor 1967-ben a szombathelyi és a zalaegerszegi mellett, a pécsi járat végleges megszűntetésére is.

 

gatwick300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. június 9-én nyílt meg London Gatwick (LGW) repülőtér új terminálja és mólója. Mivel a II. Erzsébet brit királynő által átadott „Pier 1” felett az elmúlt évtizedekben alaposan eljárt az idő, ezért lebontották, a helyén pedig egy teljesen új utaskiszolgáló épület és móló kezdte meg működését. A fejlesztés részeként négy új gurulóút is épült, amelyek összesen további kilenc új várópontot biztosítanak a repülőgépek számára, így a forgalom is gördülékenyebben haladhat. Az északi és a déli terminált automatikusan működő, kötöttpályás közlekedési rendszer köti össze. Erre azért van szükség, mert a londoni Victoria pályaudvarról induló Gatwick Express szerelvényeknek utóbbinál van a végállomása. Az Egyesült Királyság második legnagyobb forgalmú repülőtere, mely 2012 óta képes kiszolgálni az Airbus A380-as óriásgépet is, egyelőre csak egy futópályával rendelkezik. Gatwick 2017-ben 45,6 millió utast indított és fogadott, és 97 ezer tonna légiárut kezelt.

 

bac300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. június 15-én a British Aerospace (BAe) és a Grupul Aeronautic Bucuresti (GAB) szerződést kötött, mely értelmében Románia licenc alapján 80 One-Eleven típusú, brit utasszállító repülőgépet gyárthatott. A rövid- és közepes távolságokra tervezett gép több változatban is készült. Az első, 89 személyes 200-asokat 1965 áprilisában állította forgalomba a BUA és a Braniff légitársaság. A nagyobb hatótávolságú 300-as és 475-ös szériából mindössze 9-9 példány épült, míg az USA szabványoknak megfelelő 400-asból már 69. A sorozat utolsó tagja, az 500-as változat már 119 utas szállítására volt alkalmas. Ebből a BAe és a román GAB is összesen 80-80 repülőgépet épített meg.

 

stewi300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. június 16-án vezették be a Malévnél az új egyenruhát. A férfiaké hagyományosan sötétkék lett, míg a hölgyek téli és nyári változatban, világoskék és barna színű uniformist kaptak. A ruházatot 1985-ben váltotta fel a Pierre Cardin által tervezett új kollekció.

 

amal300

Kilencven évvel ezelőtt, 1928. június 18-án hajtotta végre az amerikai Amelia Earhart első sikeres transzatlanti repülését.

 

bactarom300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. június 20-án a Tarom légitársaság elsőként a Bukarest-Frankfurt útvonalon állította menetrend szerinti forgalomba a brit BAC (BAe) One-Eleven típust, melyből összesen hat példányt vásárolt.

 

cityof300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. június 20-án lépett hatályba a magyar-angol légiforgalmi egyezmény.

 

manch300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. június 25-én adták át rendeltetésének Manchaster repülőterét. Két nap múlva, június 27-én a KLM elindította első kereskedelmi járatát a Manchaster-Doncaster-Amszterdam útvonalon. A repülőtér az ünnepi alkalomból emlékkiállítással tiszteleg az évforduló előtt, melyen az érdeklődők többek között régi repülőjegyeket, egyenruhákat és korabeli úticsomagokat is megtekinthetnek. Ingyenesen lehet továbbá meglátogatni a repülőtér Runway Visitor Parkját, ahol az éves Aviation & Transport Fesztivál keretében, oldtimer polgári és katonai járműveket is bemutatnak. Manchaster napjainkban az Egyesült Királyság harmadik legnagyobb repülőtere, ahonnan a világ 220 városába indulnak légijáratok.

 

galaxy300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. június 30-án hajtotta végre első, 94 perces sikeres repülését a Lockheed C-5A Galaxy típusú teherszállító repülőgépe. Kifejlesztését egy 1965-ös katonai pályázatnak köszönhette. Az USAF Military Air Command 1973-ig összesen 81 C-5-öst állított hadrendbe, majd az időközben módosított változatból további 77 példányt rendelt. A világ legnagyobb repülőgépe 36 méter hosszú, 985 köbméteres rakodóterében egyszerre két M60-as harckocsit is képes szállítani. Maximális felszállótömege csaknem 350 tonna, hatótávolsága pedig teljes terheléssel 6000 kilométer, ezért a felső fedélzeten a hajózószemélyzet számára 15 férőhelyes pihenőhelyiséget alakítottak ki. A típus modernizálása tovább folytatódott, melynek eredményeként megszületett a Galaxy C-5M változata.

 

 

Május

 

 

ona300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. május 3-án szállt le Ferihegyen az Overseas National Airlines (ONA) DC-10-es gépe, mely ezt követően a nyári főszezonban, heti egy alkalommal repült Budapestre. Az első ilyen típusú gép 345 utassal a fedélzetén, öt évvel korábban, 1973. május 15-én érkezett meg Ferihegyre a Transport International Airlines (TIA) színeiben. A McDonnell-Douglas DC-10-es a világ második széles törzsű, és - ebben a kategóriában - az első három hajtóműves utasszállító gépe volt. 270 személyes alaptípusát elsőként az American Airlines állította forgalomba 1971. augusztus 5-én, a Los Angeles-Chicago útvonalon. A típus különböző változataiból összesen 386 példány épült, és 56 légitársaság állította forgalomba. Katonai változata, a KC-10A az USAF megrendelésére készült, mint légi utántöltő tanker-cargo gép.

 

gulf2

Ötven évvel ezelőtt, 1968. május 5-én először repülte át az Atlanti-óceánt üzleti (business) kategóriájú sugárhajtóműves gép. A Grumman Gulfstream II közbenső leszállás nélkül Teterboroból (USA New Yersey) felszállva érkezett meg London Gatwick repülőterére. Az első non-stop óceáni repülés során a gép a mintegy 5630 kilométeres távot 804 km/órás átlagsebességgel, 6 óra 55 perc alatt tette meg. A Gulfstream II két Rolls-Royce Spey hajtóművel felszerelt prototípusa 1966. október 2-án hajtotta végre első sikeres repülését.

 

lha300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1993. május 10-én érkezett meg Ferihegyre a Malév első saját tulajdonú, Boeing 767 27G (ER) típusú repülőgépe, a HA-LHA, melyet május 17-én követett a HA-LHB. Fennállása során a Malév összesen öt B767-est üzemeltetett, de a másik három bérelt gép már nagyobb kapacitású, B767-300-as változat volt. A Malév a 2008-as nyári menetrendi időszak után végleg leállította hosszú távú járatait. A HA-LHA 2008. október 26-án teljesítette utolsó kereskedelmi repülését az MA091-es járatszámú, New York-Budapest útvonalon.

 

firstpost 300

Száz évvel ezelőtt, 1918. május 15-én indult el az amerikai US Post Office és az US Army első közös, menetrend szerinti légipostajárata Washingtonból (DC) New Yorkba, melynek gépei visszafelé leszálltak Philadelphiában is. A nyitójáraton azonban a légierő pilótája, George L. Boyle hadnagy a térképen kijelölt helyett egy másik vasútvonalat követett, ezért nem északra, hanem – a Nap irányát figyelmen kívül hagyva - az ellenkező irányba repült, és végül Waldorf közelében (Maryland) szállt le. 1918 nyarától a Post Office már saját gépeivel és személyzetével, önállóan végezte a szolgáltatást.

 

lux300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. május 17-én nyitotta meg a Malév Budapest és Luxemburg közötti menetrend szerinti járatát, Il-18-as típussal.

 

lbfszolnok

Harminc évvel ezelőtt, 1988. május 19-én szállt le a szolnoki katonai repülőtéren a Malév forgalomból kivont, HA-LBF lajstromjelű Tu-134-ese, melyet a helyi repülőmúzeumban állítottak ki.

 

tranzit300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. május 20-án készült el a Ferihegyi repülőtér új tranzitszállója és étterme, melyet hivatalosan csak október 20-án adtak át rendeltetésének. A forgalmi épület baloldali szárnyában működő létesítmény évek óta üresen álló szobáit 1973-ban irodahelyiségekké alakították át, melyeket az akkor megalakult LRI (Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság) munkatársai vettek használatba.

 

dc8rajz300

Ötven évvel ezelőtt, 1958. május 30-án emelkedett először a levegőbe a DC-8-as utasszállító prototípusa.

 

an2 ma

Harminc évvel ezelőtt, 1988 májusában (a pontos dátum egyelőre ismeretlen) érkezett meg a Malév Repülőklub HA-YHF lajstromjelű An-2-ese. A lengyel PZL-Mielec gyárban készült, An-2TP változatú, 1G22413 gyári számú repülőgépet 1988. április 26-án vásárolták meg. Mivel hivatalosan nem a repülőklub, hanem a légitársaság nevére volt bejegyezve, a Malév felszámolási eljárása során, mint értékesíthető vagyontárgyat először nyílt pályázaton árverésre bocsátották, s állítólag 2 millió forintért egy nagykátai cég tulajdonába került. Utóbbi 2013-ban egy csehországi vásárlónak adta el, ezt követően új lajstromjele OK-IMP lett.

 

 

Április

 

 

elsotu 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. április 2-án szállt le először Ferihegyen Tu-114-es utasszállító, melynek fedélzetén a szovjet pártfőtitkár, Ny. Sz. Hruscsov érkezett a magyar fővárosba. Számos forrás szerint ez a VIP-gép valójában a Tu-95-ös bombázó bázisán kifejlesztett Tu-116-os (Tu-114D) volt, melyre Hruscsov tervezett amerikai útja miatt volt szükség. A Tu-114-es CCCP-L5611 lajstromjelű prototípusát - mely 1957. november 15-én repült először - egy évvel később, 1959. június 5-én mutatták be Budapesten az Aeroflot színeiben.

 

micsurin 300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. április 3-án érkezett meg Minszkből egy a Malév által bérelt Tu-134A, mely a szovjet fél miatt végül nem kaphatott magyar regisztert (mely HA-LBM lett volna). Ezért a gép csaknem két évig CCCP-65892 lajstromjellel, közös, Aeroflot – Malév felirattal repült. Sajátos „dekorációja” miatt számos ország hatósága kitiltotta légteréből a Tu-134-est, mely a szerződés lejártával, 1980. január 10-én tért vissza a Szovjetunióba. A repülőgép bérbevételére azért volt szükség, mert fél évvel korábban, 1977. szeptember 21-én Bukaresti leszállás közben, lezuhant a Malév HA-LBC lajstromjelű Tu-134-ese. (Egyébként ez volt a Malév történetének utolsó, halálos áldozatokkal járó légikatasztrófája.)

 

jakbp300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. április 19-én szállt le először Ferihegyen a szovjet Jak-40-es utasszállító, melyet ezt megelőzően egy nyugat-európai körút során Koppenhágában, Amszterdamban, majd Párizsban is bemutattak. A CCCP-19661 lajstromjelű gép a szovjet Aviaexport és a magyar NIKEX Nehézipari Külkereskedelmi Vállalat közös szervezésében érkezett Budapestre. 1975-től 1998-ig három hazai cég (LRI, Malév, LinAir), összesen öt Jak-40-est üzemeltetett magyar lajstromban

 

afconnie 300

Hetven évvel ezelőtt, 1948. április 28-án indította el az Air France négymotoros Lockheed Constellation típussal Párizs Orly és New York LaGuardia között menetrend szerint közlekedő, nonstop járatát. Az első sikeres repülés 16 óra 1 percet vett igénybe. A „Sleeper” elnevezésű gép fedélzetén az utasok számára ágyakat építettek be.

 

b7474 300

Harminc évvel ezelőtt, 1988. április 29-én szállt fel első tesztrepülésére Everett Pine Field repülőteréről a Boeing gyár továbbfejlesztett B747-400-as utasszállítója, mely a korábbi változatokhoz képest, számos forradalmi újítást hozott. A B757-eseken és a B-767-eseken szerzett tapasztalatok szerint digitalizált, kétszemélyes pilótafülkében a fedélzeti mérnök munkáját a számítógép vette át, s csaknem egyharmadára csökkent a különböző nyomógombok és kapcsolók száma. Az áttervezett, két méterrel meghosszabbított szárnyat alumínium-lítium ötvözetből készült borítással látták el, a szárnyvégekre pedig csaknem két méter hosszú kiegészítő áramlásjavító füleket (wingletet) szereltek. Az olyan további módosítások, mint például a vízszintes vezérsík 12 ezer literes kiegészítő kerozintartálya, vagy az új generációs hajtóművek is hozzájárultak ahhoz, hogy a B747-400-as – mely megjelenésekor a világ legnehezebb kereskedelmi gépe volt - fedélzetén 416 utassal már 13 450 kilométert tudott repülni közbenső leszállás nélkül.

 

Március

 

toji300

Negyven évvel ezelőtt, 1978. március 2-án először indult el Angola fővárosába, Luandába a Malév Il-18-as áruszállító különjárata. A gép, mely március 4-én tért vissza Budapestre, a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát megbízásából, tojást szállított az afrikai országba. A személyzet tagjai – mivel először repülték át az Egyenlítőt – a Malév navigációs szolgálatától emléklapot kaptak. A magyar nemzeti légitársaság Il-18-asa, egy kormányjárat során elsőként 1966-ban haladt át az Egyenlítőn.

 

brussel300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. március 17-én-én indította el a Malév – üzemközösségi egyezményt kötve a belga Sabena légitársasággal - első menetrend szerinti, Budapest – Prága – Brüsszel járatát. Az útvonalon kezdetben heti egy alkalommal, 24 személyes Il-14-esek, majd 1960-tól – a sugárhajtóműves gépek megérkezéséig - Il-18-asok repültek. A Malév 1965-ben külképviseletet létesített a belga fővárosban, 1971-ben pedig megnyílt a magyar légitársaság brüsszeli irodája is.

 

gagi300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. március 27-én vesztette életét egy kétüléses MiG-15UTI vadászgéppel történt gyakorlórepülés közben Jurij Gagarin, aki 1961. április 12-én a Vosztok űrhajójával 108 perc alatt, elsőként kerülte meg a Földet. Gagarin ezt követően csak nyolc éves kihagyás után, 1967-ben kapott arra engedélyt, hogy újra repülhessen (s előtte is csak mindössze 265 órát töltött a levegőben). A katasztrófa legvalószínűbb oka az lehetett, hogy az akkor 34 éves Gagarin és a vele repülő Vlagyimir Szerjogin ezredes egy olyan hirtelen manővert hajtottak végre, amiből már nem tudták kivenni a gépet, amely egy erdőbe csapódott.

 

a320k

Harminc évvel ezelőtt, 1988. március 28-án vette át az Air France első Airbus A320-as utasszállítóját. A repülőgép ebből az alkalomból – fedélzetén többek között Jacques Chirac francia miniszterelnökkel – 450 méter magasan átrepült Párizs leghíresebb sugárútja, a Champs-Elysées felett. Az A320-as prototípusa 1987. február 22-én emelkedett először a levegőbe. A repülőgép strukturális felépítése lehetővé tette a hosszabb törzsű A321-es, valamint az A320-asnál rövidebb A319-es és A318-as változatok kifejlesztését is (bár utóbbi gyártását időközben beszüntették). Az A320-as program 1984-es indulásától 2018. január 31-ig, az Airbus összesen már 14.135 A320-as típuscsaládba tartozó repülőgépre szerzett megrendelést, melyből 8.000 gépet adtak át.

 

hami300

Harminc évvel ezelőtt, 1988. március 30-án nyitotta meg a Malév menetrend szerint járatát Tu-134-es típussal Hamburg Fuhlsbüttel repülőterére. Azt ma sem tudni miért, de az esemény annyira „titokban” zajlott, hogy annak idején még a Malév saját lapja, a Légiközlekedés sem adott hírt róla.

 

Február

 

omre300

Hetven évvel ezelőtt, 1948. február 14-én alakult meg az OMRE (Országos Magyar Repülő Egyesület). A háború után a magyar Honvédelmi Minisztérium átvette a haderőn kívüli repülés ügyeit, és Rotter Lajost, a Magyar Aero Szövetség társelnökét bízta meg a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap (HMNRA) ügyeinek intézésével. 1946-ban feloszlatták a Magyar Aero Szövetséget, amely addig a magyar sportrepülést képviselte az FAI-ban, a Nemzetközi Repülő Szövetségben. Helyette megalakult a magyar sportrepülés új érdekképviseleti szerve, a Magyar Repülő Szövetség (MRSz), melyet 1947-ben az FAI Genfben tartott közgyűlésén felvettek a tagszövetségek sorába. 1951-től az OMRE beszüntette működését, feladatait pedig az újjászervezett MRSz vette át. 1957-től a magyar sportrepülés az MHS (Magyar Honvédelmi- és Sportszövetség), majd 1967-től a rendszerváltozásig az MHSz (Magyar Honvédelmi Szövetség) irányításával működött.

 

learjet300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. február 20-án egy Learjet 25 típusú sugárhajtóműves üzleti repülőgép új rekordot állított fel, amikor mindössze 6 perc 29 másodperc alatt emelkedett 12 200 méter (FL400-as) magasságra. A típus létrejötte Bill Lear pilóta-vállalkozó nevéhez fűződik, aki 1959-ben Svájcban kezdte meg az első gyors és nagy hatósugarú Learjet 23 kifejlesztését, mely két pilótával, négy-hat utast szállíthatott. A LEER Jet Co. nevű cég 1966-ban az amerikai Charlie Gates tulajdonába került, jelenleg viszont már a kanadai Bombardier-csoport részeként működik. A típus legújabb változatai már a 21. századi technológiát képviselik. Ezek közé tartozik többek között a Garmin cég által kifejlesztett digitális pilótafülke, a fly-by-wire rendszer, vagy a homloküveg kijelző (HUD - Head Up Display). A fedélzeti rendszerek modernizálásán kívül, új típusú hajtóművek, könnyű, de erős kompozitok és a szárnyvégekre szerelt wingletek növelik a Learjetek hatékonyságát, melyekből az elmúlt év nyarán készült el a háromezredik példány.

 

legikoz 300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1993. február 22-én kezdődött meg a Malév Rt. első közgyűlése az Atrium Hyatt szálló báltermében. A közgyűlés – egyes napirendi pontok elhalasztása miatt – február 24-én, majd március 8-án folytatódott. A 100%-ban állami tulajdonú Malév Rt. 1992. július 1-jei hatállyal, 5 milliárd forint jegyzett tőkével és 10,191 milliárd forint saját tőkével alakult meg, miközben a könyveiben 12,5 milliárd forint banki kölcsön szerepelt. A Malév Rt. igazgatóságának első elnöke O’sváth György lett, aki 1994. október 4-ig töltötte be ezt a funkciót.

 

il14 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. február 28-án indította el a Malév heti egy alkalommal, első menetrend szerinti Budapest – Prága – Amszterdam járatát. Az Il-14-esek szombaton indultak el Ferihegyről, és a személyzet éjszakai pihenőjét követően, vasárnap tértek vissza a magyar fővárosba. Az útvonalon 1960-tól – a sugárhajtóműves gépek megérkezéséig – már Il-18-asok repültek. Magyarország és Hollandia 1957. május 28-án kötött légügyi egyezményt, mely lehetővé tette, hogy 1960-tól a KLM is járatot indítson Budapestre DC-6B, Lockhed Electra, majd 1967-től DC-9-es típussal. A Malév 1965-ben létesített külképviseletet Amszterdamban, 1969-ben pedig megnyílt a magyar nemzeti légitársaság városi irodája is.

 

Január

 

mat300

Ötven évvel ezelőtt, 1968. január 1-jén kezdte meg működését – a légitársaság egyik osztályaként - a Malév saját utazási irodája, a Malév Air Tours. Létrejöttét az tette lehetővé, hogy az akkori kormányzat „új gazdasági mechanizmus” elnevezésű politikai programja többek között ösztönözte a magyarországi idegenforgalom bővítését is. Kezdetben a Malév Air Tours fő profilja a légitársaság nyugat-európai útvonalhálózatára építve, a csoportos beutazó turizmus (és ezzel a devizabevételek) növelése volt. Ennek érdekében nem csak a Malév menetrend szerinti és különjáratait vehette igénybe, hanem folyamatosan bővülő, modern földi járműparkkal is rendelkezett.

 

lba300

Húsz évvel ezelőtt, 1998. január 8-án sétarepüléssel és a hangárban megtartott ünnepséggel búcsúztatták el a Malév Tu-134-eseit. A gép első változata 1968. december 22-én érkezett meg, de a sugárhajtóműves típus csak az 1969-es nyári menetrendtől repült a légitársaság útvonalain. Az utolsó kereskedelmi repülést a HA-LBR teljesítette 1997. december 31-én, a Budapest – Varsó – Budapest útvonalon. A Malév a típus különböző változataiból 13 saját tulajdonú, és egy bérelt gépet üzemeltetett. Közülük három szenvedett katasztrófát, egyet pedig egy tragikus itthoni tűzeset miatt kellett selejtezni.

 

connim 300

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. január 9-én hajtotta végre első felszállását az amerikai Lockheed gyár négymotoros Constellation utasszállítója. A később „Connie” becenevet kapott repülőgép kifejlesztését 1939-ben Howard Hughes rendelte meg a tulajdonában lévő TWA légitársaság számára. Az USA hadba lépése miatt a prototípus már C-69-es katonai típusjelzéssel emelkedett a levegőbe, s az első polgári gépet a TWA csak 1945. október 1-jén vehette át. A túlnyomásos kabinnal rendelkező „Connie” az 1940-es években a világ legnagyobb, leggyorsabb és legmodernebb utasszállító gépe volt. 1958-ig húsz katonai és polgári változatából, összesen 856 példány épült.

 

cph300

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. január 18-án indította el a Malév első menetrend szerinti, Budapest – Berlin – Koppenhága járatát. Az útvonalon 1964-ig Il-14-esek, majd ezt követően – a sugárhajtóműves gépek megérkezéséig - Il-18-asok repültek. Az 1960-as években a Malév ugyancsak koppenhágai közbenső leszállással biztosította a légi összeköttetést Budapest, valamint Helsinki, Oszló és Stockholm között.

 

palermo

Ötven évvel ezelőtt, 1968. január 27-én repült először az olaszországi Palermóba a Malév. Az Il-18-as különjárat a szicíliai földrengés károsultjainak vitt tartós élelmiszerekből, ruhákból és takarókból álló segélyszállítmányt.

 

jogszab 300

Száz évvel ezelőtt, 1918. január 28-30. között rendezték meg Budapesten azt a nemzetközi légiforgalmi konferenciát, amelyen a monarchia szakemberei mellett a központi hatalmak számos országának küldöttei is részt vettek. A tanácskozás fő napirendje a háború után beinduló, európai légi közlekedéssel kapcsolatos jogi kérdések tisztázása volt. Ezt követően azonban Magyarországon csak négy évvel később jelenhetett meg az első ilyen tárgyú (10.270/1922. MESz), rendelet a légi közlekedés szabályairól.

 

b747sp 300

Harminc évvel ezelőtt, 1988. január 30-án érkezett vissza Seattle (USA, Washington állam) repülőterére az a Boeing B747SP típusú utasszállító, mely 36 óra 54 perc alatt, mintegy 42 700 kilométert megtéve, körberepülte a Földet. A B747-es 14,35 méterrel rövidebb törzsű SP (Special Performance) változata kisebb terheléssel, de sokkal messzebbre tudott repülni, s ezt megelőzően is számos világrekordot állított fel. A South African Airways első ilyen gépe például Everettből, a Boeing gyári repülőteréről - egy ötvenfős átvevőcsapattal a fedélzetén - úgy tett meg közbenső leszállás nélkül 16 560 kilométert Fokvárosba, hogy az út végeztével még kétórányi repülésre elegendő üzemanyag-tartaléka maradt. Egy ugyanilyen típusú repülőgép 200 utassal a fedélzetén, 13 óra 33 perc alatt teljesítette közbenső leszállás nélkül a New York – Tokió útvonalat, miközben megérkezés után még 13 tonna kerozin maradt a gép tartályaiban.

 

ha924

Harminc évvel ezelőtt, 1988. január 31-én szűnt meg a BM Kormányőrség Speciális Légiszállítási Osztálya, mely 1972-től, két Tu-134-es géppel, saját hajózó és műszaki szolgálattal, önállóan hajtotta végre a kormányzati repüléseket. A szervezet fennállása alatt összesen hat Tu-134-est (illetve Tu-134A változatokat) üzemeltetett, s a ferihegyi új Malév műszaki bázis szomszédságában saját hangárt és irodaépületet is kapott. Megszűnését követően ezt a létesítményt, valamint az utolsó két repülőgépet a kiszolgáló eszközökkel együtt átadták az LRI-nek, illetve a Malévnek. A mintegy száz alkalmazott – köztük pilóták és műszakiak - egy része is a nemzeti légitársaságnál dolgozott tovább. A kormányzati repülések lebonyolítása 1988-tól a Malév feladata lett, amelyért a magyar állam térítést fizetett.

 

December

 

04 es300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. december 8-án érkezett meg Tökölről Ferihegyre a szovjet légierő által ajándékozott Il-14-es. A 147001821 gyártási számú repülőgép 1957-ben a Moszkva-Khodinka melletti 30. számú Znamja Truda repülőgépgyárban készült a Szovjet Légierő 226-os önálló vegyes repülőezrede részére. Az 1970-es években a németországi Sperenberg repülőterén állomásozott. 1981-ben kivonták a hadrendből, és a Mirgorod melletti katonai repülőtéren tárolták. Hat év után 1987. november 23-án helyezték újra üzembe, majd másnap elindult Magyarországra a Mirgorod – Sztárokonsztantyinov – Lvov – Kunmadaras - Tököl útvonalon. Tökölről mindössze 12 perc alatt ért Ferihegyre. A 04-es oldalszámú gépet hivatalosan 1989. február 23-án adták át Közlekedési Múzeumnak. A Malév műszaki bázisáról 1991. október 20-án vontatták át a repülőtéri skanzenbe, ahol 2009-2010 között festették Malév-színekre. 2011. április 8-án a jobboldali motort is üzembe helyezték, és a látogatók részére több motorbemutatót tartottak. A repülőgép megszerzésében kiemelkedő érdeme volt Kertész Gyula nyugállományú repülőtisztnek, aki az átrepüléskor a gép fedélzetén érkezett Ferihegyre.

 

conroll 300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. december 11-én több mint 1100 meghívott vendég jelenlétében tartották meg Toulouse-ban a Concorde szuperszonikus utasszállító első, 001-es sorszámú példányának rollout ünnepségét. Franciaország és Nagy-Britannia 1962-ben írt alá államközi szerződést a gép megépítéséről, majd a következő évben megkezdődött a közös gyártás megszervezése, mely során 350 francia és 250 angol vállalat kapcsolódott be a programba, összesen mintegy 30 ezer szakember részvételével. A Concorde kifejlesztésének költségei több mint 2 milliárd dollárba kerültek. Ez a hatalmas összeg csak 250-300 gép megépítése esetén térült volna meg, de végül 1980-ig csupán ennek töredéke, hat kísérleti és 14 sorozatgyártású gép készült el, melyek jelképes áron az Air France és a British Airways tulajdonába kerültek. A Concorde az utolsó kereskedelmi járatát 2003. október 24-én teljesítette a New York JFK – London Heathrow útvonalon.

 

rw31l 300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. december 17-én nyitották meg a Ferihegyi repülőtér felújított 1-es (31L – 13R) futópályáját. A két és fél évig tartó, 1985. május 17-én megkezdett, összesen egymilliárd forintba kerülő munkálatok elvégzését az tette lehetővé, hogy 1983. augusztus 30-án átadták rendeltetésének a 2-es (31R – 13L) futópályát, és az új irányítótornyot. A modernizált 1-es pályát a megnyitás előtt az LRI Jak-40-es kalibráló repülőgépével tesztelték.

 

britannia 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. december 19-én először indította el a brit BOAC légitársaság London és New York közötti menetrend szerinti járatát légcsavaros-gázturbinás repülőgéppel. A 124 személyes, négy hajtóműves Bristol Britannia 312-es az útvonalon 574 km/órás átlagsebességgel repült. A gép maximális felszállótömege 84.345 kg, hatótávolsága pedig 8.545 km volt. Ugyanezen a napon az EL AL izraeli légitársaság egyik ugyanilyen típusú repülőgépe – csökkentett terheléssel –, közbenső leszállás nélkül tette meg a New York – Tel Aviv közötti, 10.328 km-es távolságot.

 

b707 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. december 21-én emelkedett először a levegőbe a Boeing első sorozatgyártású, B707-120 típusa. A repülőgép a prototípus Dash 80 (367-80) hosszabb és szélesebb törzsű, nagyobb teljesítményű hajtóművekkel rendelkező változata volt, melyet elsőként az amerikai Pan Am állított forgalomba. A B707-es kifejlesztéséhez nagymértékben hozzájárult, hogy az USAF jelentős mennyiséget rendelt a módosított, KC-135 típusjelű légi utántöltő változatából, mely egyszerre több mint 115 ezer liter üzemanyagot volt képes szállítani.

 

pecsen 300

Ötven évvel ezelőtt, 1967 decemberében szűnt meg véglegesen a Malév pécsi, szombathelyi és zalaegerszegi belföldi járata. Ezt követően már csak a debreceni járat üzemelt. A Malév vezetősége végül 1969. február 28-án jelentette be, hogy véglegesen megszüntette a belföldi légiforgalmat. Debrecen (mely egyben a szovjet légierő egyik bázisa volt) 1977-ig már csak kitérő repülőtérként állt a Malév rendelkezésére, s 1984-ig fogadott még közforgalmon kívüli, kisebb polgári repülőgépeket.

 

 

November

 

hughes 300

Hettven évvel ezelőtt, 1947. november 2-án hajtotta végre első – és egyben utolsó – felszállását az amerikai Howard Hughes H-4 Hercules nevű repülőhajója. A világ legnagyobb, fából épült repülőszerkezete Hughes irányításával, 21 méteres magasságban, 217 kilométeres óránkénti sebességgel, mindössze 1600 métert tett meg. A 97 méteres fesztávolságú, 66 méter hosszú, csaknem 182 tonna felszállótömegű gép szárnyaira összesen nyolc, egyenként 3000 lóerő (2237 kW) teljesítményű, 28 hengeres Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major csillagmotort szereltek. Az eredetileg HK-1 típusjelzésű, állami megrendelésre készült monstrumot Hughes arra tervezte, hogy 700 felfegyverzett katonát tudjon elszállítani, legalább 4000 kilométeres távolságra, de a prototípuson kívül nem épült több belőle. A H-4 Hercules jelenleg az amerikai Oregon államban található Evergreen Aviation Museum egyedülálló látványossága.

 

loncty

Harminc évvel ezelőtt, 1987. november 5-én avatta fel II. Erzsébet brit királynő London City Airportot (LCY). A régi kikötő, Docklands helyén felépült repülőtér egyik különlegessége, hogy mindössze 11 kilométerre, keletre található a városközponttól. Eredetileg kisebb magángépek kiszolgálására tervezték, de rövidesen kiderült, hogy ha a szigorú zajhatároknak megfelelő, a szokásosnál meredekebb siklópályán érkező regionális utasszállítók leszállására is alkalmassá teszik, akkor gyorsan népszerűvé válhat az üzleti utazók körében. Ezért az elmúlt három évtized során meghosszabbították a futópályát, és új gépállóhelyeket, valamint terminált is építettek. A fejlesztések tették lehetővé, hogy 2009 őszén a British Airways 32 business üléssel felszerelt Airbus A318-as típussal, közvetlen tengerentúli járatot indítson London City Airport és New York (JFK) között. 2016 februárjában az Ontario Teachers kanadai nyugdíjalap és a Borealis befektetési társaság 2 milliárd fontot fizetett LCY addigi tulajdonosának, a London Gatwick és Edinburgh repülőterekben is részesedéssel bíró, amerikai Global Infrastructure Partnersnek. A repülőtéren 2016-ban már 4 millió 526 ezer érkező és induló utast regisztráltak.

 

bour300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. november 12-én Pierre Cot francia légügyi miniszter hivatalosan is újra megnyitotta Párizs Le Bourget repülőterét. Egy évtizeddel korábban, az Atlanti-óceán átrepülése után, itt szállt le egymotoros Spirit of St Louis nevű gépével Charles Lindbergh. Le Bourget ezt követően több évtizeden át a francia főváros központi légikikötője lett. 1960. szeptember 2-án a Malév is ide indította el Il-14-es, majd Il-18-as géppel menetrend szerinti párizsi járatát. 1977. április 1-jétől a Malév gépei már Orlyra, 1990 nyári menetrendi időszakától pedig – a 2012-es csődig – Párizs CDG (Charle de Gaulle) repülőtérre érkeztek. Le Bourget továbbra is kiszolgálja az üzleti magángépeket, s kétévente itt rendezik meg a világ egyik legrangosabb repülési kiállítását, a Paris Air Show-t.

 

concik300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. november 22-én egyszerre két Concorde típusú szuperszonikus utasszállító repülőgép szállt le New York Kennedy nemzetközi repülőterén. Bár az Air France és a British Airways már korábban szeretett volna menetrend szerinti Concorde-járatokat indítani az Egyesült Államokba, az ottani környezetvédők tiltakozása miatt, erre csak 19 hónap késéssel kerülhetett sor. A tesztgépekkel együtt összesen húsz Concorde épült, de csak 14 került légitársasági használatra. A típussal egyetlen katasztrófa történt, 2000. július 25-én Párizsban, amelyben összesen 113 ember vesztette életét. A technikai kényszerpihenőt követően, 2001. november 7-én az Air France és British Airways újra indította Concorde-járatait Párizs, illetve London és New York között. Azonban a katasztrófa, majd a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt egyre csökkent utasszám, miközben jelentősen megemelkedtek a fenntartási költségek. Ezért a brit és francia légitársaság kivonta a gépeket a forgalomból. A Concorde az utolsó kereskedelmi járatot 2003. október 24-én teljesítette a New York JFK – London Heathrow útvonalon.

 

mof 300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. november 23-án érte földi baleset Bukarest Otopeni repülőterén a Malév HA-MOF lajstromjelű gépét. Az MA 203-as járatot teljesítő Il-18-as 32 utassal és hétfőnyi személyzettel a fedélzetén, kedvezőtlen látási viszonyok között, a leszállást követően jobb szárnyvégével gurulás közben egy kamionnak, majd egy másik földi járműnek ütközött. Az esemény során személyi sérülés nem történt, de a repülőgép olyan sérüléseket szenvedett, hogy kijavítása nem lett volna gazdaságos, ezért kiselejtezték. A Malév 1960 – 1989 között összesen nyolc Il-18-ast üzemeltetett, közülük három semmisült meg katasztrófában (HA-MOD, HA-MOC, HA-MOH). Magyarországon három ilyen típusú gép maradt. A HA-MOA és a HA-MOG a ferihegyi Aeroparkban látható, a HA-MOE pedig Szolnokra került. A nyolcadik gép egy ideig Abda közelében presszóként működött, majd végül Kassán, az ottani repülési múzeumban talált új otthonra.

 

repules 300

Hetven évvel ezelőtt, 1947 novemberében jelent meg a Magyar Repülés első száma. A szakmai folyóirat (később Repülés néven), 1989-ben szűnt meg.

 

 

Október

 

twa300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. október 2-án az amerikai TWA légitársaság egyik repülőgépe új nonstop repülési rekordot állított fel a Los Angeles – London útvonalon. A Lockheed L-1649 típusú, négymotoros utasszállító az Északi-sark fölött vezető új útvonalon, 23 óra 19 perc alatt ért a brit fővárosba.

 

tu104 bp 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. október 20-án fogadta a Ferihegyi repülőtér az első menetrend szerint közlekedő, sugárhajtóműves repülőgépet. Az Aeroflot Tu-104-ese a korabeli tudósítások szerint, 2 óra 6 perc alatt tette meg a Moszkva és Budapest közötti távolságot. A Tu-104-est egy évvel korábban, 1956.július 19-én és 20-án mutatták be Ferihegyen, ahol a gépet két nap alatt, mintegy százezren tekintették meg.

 

mi6 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. október 30-án emelkedett először a levegőbe a szovjet Mi-6-os helikopter prototípusa, mely ebben az időben a világ legnagyobb forgószárnyas légijárműve volt. Rotorlapátjainak átmérője elérte a 35 métert, maximális felszállótömege 42,5 tonna, legnagyobb sebessége pedig 300 km/óra volt. A Mi-6-osból mintegy 800 polgári és katonai változat épült, s a Szovjetunión kívül még hét ország üzemeltette.

 

repemlek 300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. október 30-án avatták fel Budapesten az Örs vezér téren (a Kerepesi út és a Nagy Lajos király útja sarkán található parkban) a magyar repülés úttörőinek emlékművét. A múlt század első évtizedében e terület szomszédságában - a Rákosmezőn -, az egykori lovassági gyakorlótéren kezdték el kísérleteiket az első hazai aviatikusok. Amikor megszületett a döntés az emlékmű felállításáról, a pontos rákosmezei helyszín kijelölését a Fővárosi Tanács nem engedélyezte, mivel oda egy lakótelep építését tervezték. Végül, 1977 nyarán sikerült megállapodni abban, hogy az Örs vezér téren található parkba kerüljön az emlékmű, mely Illés Gyula Munkács-díjas szobrászművész kőtalapzatból és bronzfigurából álló alkotása.

 

b747sp 300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. október 31-én szállt le a Pan Am egyik B747 SP típusú utasszállítója, miután az Északi- és a Déli-sarkot érintve, sikeresen körberepülte a Földet. A rendhagyó repülésre abból az alkalomból került sor, hogy az amerikai légitársaság fél évszázaddal korábban kezdte meg működését. A Pan Am 1970-ben elsőként állította forgalomba a Boeing B747-es típusát. Az 1970-es évek elején született meg a 14,35 méterrel rövidebb törzsű B747SP (Special Performance) változat, mely kisebb terheléssel, de sokkal messzebbre tudott repülni, s számos világrekordot állított fel. A South African Airways első ilyen gépe például Everettből - egy ötvenfős átvevőcsapattal a fedélzetén - úgy tett meg közbenső leszállás nélkül 16 560 kilométert Fokvárosba, hogy az út végeztével még kétórányi repülésre elegendő üzemanyag-tartaléka maradt. 1975. november 12-én egy ugyanilyen típusú repülőgép 200 utassal a fedélzetén, 13 óra 33 perc alatt teljesítette közbenső leszállás nélkül a New York – Tokió útvonalat, miközben megérkezés után még 13 tonna kerozin maradt a gép tartályaiban.

 

Szeptember

 

dc7paa 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. szeptember 11-én indította el a Pan Am a San Francisco – London közötti menetrend szerinti járatát, melynek DC-7 gépe Frobisher-Bay és Boffin Island érintésével, az Északi-sark fölött repült a brit fővárosba.

 

il62ae 300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. szeptember 15-én indította el a szovjet Aeroflot Il-62-es típussal menetrend szerinti transzatlanti járatát Moszkvából a kanadai Montrealba. Az első szovjet interkontinentális sugárhajtású utasszállító 1963. január 3-án emelkedett először a levegőbe, de az Aeroflot csak négy évvel később állíthatta forgalomba. Az Il-62-es a hajtóművek magas üzemanyag-fogyasztása miatt Írországban technikai leszállást hajtott végre, ahol újra meg kellett tankolni a repülőgépet. A típusból több változatban, mindössze 292 példány épült, melyek közül néhány még ma is repül. 1991 nyarán a Malév a CSA csehszlovák légitársaságtól 200 repült órára, tíz Japánba indítandó különjáratra bérbe vett - személyzettel együtt – egy 174 személyes Il-62-est, de a gép végül csak három charterjáratot teljesített.

 

lbc300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. szeptember 21-én szenvedett katasztrófát Bukarest-Otopeni nemzetközi repülőterétől 38,7 kilométerre, Urziceni közelében a Malév HA-LBC lajstromjelű Tu-134-ese. A Budapest – Bukarest – Isztambul – Bukarest – Budapest útvonalon közlekedő gépnek vegyes személyzete volt: két pilóta, egy rádiós és egy utazószerelő a Belügyminisztérium III. Állambiztonsági Főcsoportfőnökség Kormányőrség Alosztályának részéről, míg a Malévtől egy rádiós-navigátor és három légiutas-kísérő. A tragikus esemény során a személyzet nyolc tagja és 21 utas életét vesztette, 24 utas viszont túlélte a katasztrófát. A repülőgép számára megadott pályairányon nem volt földi telepítésű, precíziós műszeres leszállító berendezés (ILS) és távolságmérő (DME), csak NDB/VOR rádióadók, ezért a pilótáknak „hagyományos”, látás utáni (visual approach) eljárást kellett alkalmazniuk. Miközben a gép hajtóművei alapgázon működtek, az előírt 600 méteres magasság elérésekor, annak tartása helyett a süllyedést nem szakították meg, s az esti szürkületben (43 perccel napnyugta után), a horizont látása nélkül elvesztették a vizuális tájékozódó képességüket. Ezért a repülőgép először egy fenyőerdőre süllyedt, majd többszöri földetérés után, egy öntözőcsatorna gátjának ütközött, kigyulladt és több darabra szakadt. A megmenekült utasok valamennyien a gép hátsó részében tartózkodtak, és a megállás után még időben el tudták hagyni az égő roncsot.

 

c54 300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. szeptember 22-én egy C-54 Skymaster típusú repülőgép (a DC-4-es katonai változata) az amerikai Wilmingtonból (Ohio) indulva, első ízben hajtott végre teljesen automatikus útvonalrepülést Stephenvill (Új-Fundland) és a Nagy-Britanniában található Brize Norton RAF (Royal Air Force) légibázisa között.

 

laker300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. szeptember 26-án szállt fel a brit vállalkozó, Freddie Laker légitársaságának első menetrend szerinti „Skytrain” járata. A széles törzsű DC-10-es repülőgép a London (Gatwick) - New York (JFK) útvonalon közlekedett, majd Laker rövidesen Nagy-Britanniából Los Angelesbe is járatot indított. Mivel amerikai és európai versenytársai ugyanezeken az útvonalakon az általa kínált tarifa két-háromszorosát is elkérték, Laker gépei már az első évben 83%-os átlagos kihasználtsággal közel 200 ezer utast szállítottak, s a forgalom évről-évre nőtt. Azonban a vállalkozás sikerein felbuzdulva, Laker elkövette azt a hibát, hogy terjeszkedni kezdett. 1980-ban 359 millió dolláros bankhitelből egyszerre nyolc DC-10-est rendelt meg, s a társaság európai útvonalain tervbe vette Airbus A300-asok forgalomba állítását is. Időközben azonban a dollár-font árfolyam (utóbbi kárára) drasztikusan megváltozott, s ezzel együtt a vásárlás kamatterhei is megemelkedtek, miközben az üzemanyag drágulása ellenére Laker továbbra is alacsonyan tartotta a tarifáit. Laker a bukása után egy sor bizonyítékot hozott nyilvánosságra arról, hogy a transzatlanti forgalom árszintjét tartani próbáló nyolc nagy amerikai és európai légitársaság (British Airways, British Caledonian Airways, Lufthansa, KLM, PanAm, Sabena, Swissair, TWA) hogyan fogott össze ellene. Átmenetileg addig engedtek a saját jegyáraikból, hogy Laker egy idő után ellehetetlenült, majd amikor végleg kiszállt az üzletből, az atlanti jegyárak azonnal visszaemelkedtek a korábbi szintre.

 

a300r 300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. szeptember 26-án született meg a döntés arról, hogy a brit, a francia és a német kormány támogatásával, nemzetközi kooperációban megépítik az A300-as repülőgépet. Ezt követően, 1970-ben született meg az Airbus Industrie. Az együttműködés során Franciaország feladata lett a pilótafülke, a gép irányításához szükséges rendszerek, és a törzs középső rész alsó felének legyártása. Németország a törzs első és hátsó részeit, valamit a középső szekció felső részét állította elő, a brit Hawker Siddeley pedig a szárnyakat szállította a közös vállalkozáshoz. Az A300-as prototípusa 1972. október 28-án, a módosított változata pedig 1973. február 3-án teljesítette első felszállását. A típus rövid idő alatt népszerű lett nem csak Európában, hanem a távol-keleti, valamint az amerikai légitársaságoknál is, ahol a Pan Am, a Continental és az Eastern is rendelést adott le a világ első két hajtóműves, széles törzsű, több mint 300 személyes utasszállítójára. 1978-ban indították el az A310-es programot, mely gyakorlatilag az A300-as rövidebb, de nagyobb hatótávolságú változata lett. Az A300/A310-es gépcsaládból összesen 821 épült, az utolsó A300-ast 2007. július 12-én adták át Hamburgban az amerikai FedEx légitársaságnak.

 

Augusztus

 

qantlogo300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. augusztus 1-jén kezdte meg működését a Qantas Airways Ltd. Az ausztrál nemzeti légitársaság elődjét 1920. november 16-án alapították meg Wintonban. 1934-ben a brit Imperial Airways közreműködésével jött létre a Qantas Empire Airways Ltd. (QEA), melynek részvényeit 1947-ben megvásárolta az ausztrál kormány. Amikor 1967-ben megváltoztatták a légitársaság nevét, tevékenységét kiterjesztették Ausztrália és Tasmánia teljes területére. 1992-ben a Qantas megvásárolta az Australian Airlines légifuvarozót, s még ebben az évben lehetőséget teremtettek a társaság privatizációjára. A Qantas részvényeit 1995-ben vezették be az ausztrál tőzsdére.

 

dc8iberia300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. augusztus 7-én indította el az Iberia a világ akkori leghosszabb, nonstop menetrend szerinti légijáratát Madrid és Buenos Aires között. Az útvonal hossza 10 340 km volt, az átlagos repülési idő pedig meghaladta a 12 órát.

 

b737ma300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. augusztus 8-án hajtotta végre első felszállását a Boeing gyár B737-200 típusú utasszállítója. A típusból a Malév 1988-tól 2000-ig összesen hét bérelt repülőgépet üzemeltetett (HA-LEA, -LEB, -LEC, -LEH, -LEI, -LEK, LEM), s egy ideig magyar lajstromban repült a CityLine Hungary ugyancsak ilyen változatú, HA-LEW lajstromjelű Boeingja is. Az amerikai típus forgalomba állításával vette kezdetét a Malévnél az addig kizárólag szovjet gépekből álló flotta lecserélése.

 

lenard300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. augusztus 9-én nevezték ki a Malév új vezetőit. A légitársaság vezérigazgatója Hűvös Sándor után Lénárd György lett, aki 1975 novemberéig irányította a magyar nemzeti légitársaságot.

 

dc4 300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. augusztus 9-én adták át az utolsó DC-4-es négymotoros utasszállítót a South African Airlines (SAA) megrendelésére. A gép prototípusa 1938. június 7-én, a módosított és később sorozatban gyártott DC-8E változat pedig 1942. február 14-én emelkedett először a levegőbe. 1947. augusztus 11-ig 1242 DC-4-es hagyta el a Douglas gyárat, ebből 952 katonai C-54-es az USAAF, 211 RD5D az US Navy számára, 79 példány pedig polgári használatra készült. A típus speciális változata volt a VC-54C-DO, mely Roosevelt elnököt szállította, Winston Churchill számára pedig egy C-54B-1-DO-t építettek.

 

robotos300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. augusztus 23-án hajtották végre az Egyesült Államok Daytown (Ohio) Weight Field repülőterén a hadsereg egymotoros, hat személyes Fokker C-14B (F.14) gépével Carl Crane és George Holloman pilóták, valamint Raymond Stout mérnök az első sikeres, automatikus leszállást. A közelben található Patterson Fieldről öt rádióadó sugározta a gép számára a kormányok giroszkópos vezérléséhez szükséges jeleket. A kísérlethez szükséges berendezéseket a gépészmérnök végzettségű Crane fejlesztette ki. Bár az amerikai hadsereg ekkoriban még nem tanúsított különösebb érdeklődést az automatikus repülés iránt, Crane továbbra is a műszeres repülés tökéletesítésén dolgozott, mert korát megelőzve hitt abban, hogy a pilóták nem támaszkodhatnak kizárólag a saját érzékszerveikre, csak a műszerekben szabad bízniuk.

 

condor300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. augusztus 23-án a kaliforniai Shafterben Dr. Paul B MacCready Gossamer Condor elnevezésű, kizárólag emberi erővel (pedálokkal) hajtott repülőgépének sikerült teljesítenie a Henry Kremer brit gyáros által alapított, 50 ezer angol fontos díj feltételeit. A 29 méter fesztávolságú, de mindössze 32 kg tömegű, könnyűfém szerkezetű, vékony Mylar borítású légijármű pilótája és egyben „motorja” Bryan Allen volt. A hét perc 27 másodperces repülés legnehezebb fázisa az előírt fordulók végrehajtása volt, melyeknél a Wright testvérek „szárnycsavaró” módszerét alkalmazták, így a gépnek nem volt szüksége külön kormányfelületekre. Két évvel a rekord után, 1979. június 13-án MacCready megnyerte a második, immár 100 ezer fontos Kremer-díjat is, amikor a Gossamer Albatross három óra alatt, sikeresen átrepülte a La-Manche csatornát.

 

lufinyit300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. augusztus 26-án szállt le Ferihegyen a Lufthansa első menetrend szerinti járatának gépe. A Frankfurt – München – Budapest - Belgrád útvonalon kezdetben heti két alkalommal, B727-30 típusú gép repült. Bár Magyarország és az NSZK között még nem volt érvényes államközi szintű légügyi egyezmény, a különböző légitársasági megállapodások biztosították a zavartalan üzemelést. A Lufthansa és a Malév 1958-ban vonalközi, 1959-ben kölcsönös vezérügynöki, 1960-ban földi kiszolgálási szerződést, 1967-ben pedig pool-egyezményt kötött egymással. A Malév 1960. február 15-én nyitotta meg frankfurti, majd 1963. július 25-én müncheni járatát. A Lufthansa első magyarországi irodája 1969. április 28-án kezdte meg működését Budapest belvárosában.

 

an2mal300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. augusztus 31-én hajtotta végre első sikeres felszállását az Antonov tervezőiroda (OKB–153) akkor még SZH–1 típusjelzésű, egymotoros, kétfedelű repülőgépének prototípusa, melyet áttervezése és 1948-ban megkezdett sorozatgyártása után, An-2-es éven ismert meg a világ. Az elsősorban mezőgazdasági feladatokra szánt, könnyű szállítógépből közel húsz típusváltozatban, több mint 18 ezer példány épült a Szovjetunióban, Lengyelországban és Kínában. Magyarországon elsőként a légierő állította szolgálatba 1956-ban, majd ezt követően a hazánkban ma is üzemelő típus fontos szerepet kapott a mezőgazdasági- és sportrepülésben is.

 

 

Július

 

model40

Kilencven évvel ezelőtt, 1927. július 1-jén indította el a Boeing Air Transport légitársaság menetrend szerinti, Chicago-San Francisco járatát. Az útvonalon – közbenső leszállásokkal - összesen 24 Boeing Model 40 típusú, háromszemélyes, egymotoros gép közlekedett. A típus sebessége 206 km/óra, hatótávolsága pedig mindössze 1046 km volt.

 

amal300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. július 2-án ért tragikus véget a világ egyik leghíresebb pilótanőjének rekordrepülése. Amelia Earhart 1937 nyarán nem sokkal 40. születésnapja előtt arra készült, hogy a nők közül elsőként, nyugat-keleti irányban, az Egyenlítő mentén repüli körbe a Földet Floridából Kaliforniáig, de út közben, ezen a napon navigátorával, Fred Noonannel együtt, Új-Guinea és a Howland-szigetek között nyomtalanul eltűntek.

 

moi300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. július 4-én hajtotta végre első sikeres repülését a szovjet Il-18-as utasszállító prototípusa. Az Aeroflot 1958 májusában állította forgalomba az első Il-18-asát. A Malév 1960 – 1989 között összesen nyolc Il-18-ast üzemeltetett, közülük három semmisült meg katasztrófában (HA-MOD, HA-MOC, HA-MOH), egy másik gépet pedig (HA-MOF) egy bukaresti földi sérülés miatt kellett kiselejtezni. Magyarországon három ilyen típusú gép maradt. A HA-MOA és a HA-MOG a ferihegyi Aeroparkban látható, a HA-MOE pedig Szolnokra került. A nyolcadik gép egy ideig Abda közelében presszóként működött, majd végül Kassán, az ottani repülési múzeumban talált új otthonra.

 

strato300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. július 8-án hajtotta végre első sikeres repülését a Boeing Model 377 Stratocrusier típusú utasszállító repülőgép. A B-29-es bombázóból kifejlesztett C-97 Stratofreighter teherszállító polgári változatának első példányát 1949. január 31-én adták át. A típust, melynek alsó fedélzetén koktélbár és társalgószalon is működött, csak 1958-ig használták a légitársaságok, mert a csaknem kétszer gyorsabb, sugárhajtóműves B707-es és DC-8-as megjelenésével elavulttá vált.

 

bapriv300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. július 16-án privatizálták az addig állami tulajdonú British Airwayst, miután ezt megelőzően 237 millió fontért megvásárolta a British Caledonian légitársaságot. Az egyesülést követően, összesen 720 millió, egyenként 1,25 font névértékű részvényt bocsátottak ki, melyekből külföldi vásárlók is részesülhettek. A privatizált British Airways első elnöke Lord King lett.

 

 

Június

 

b707ma

Ötven évvel ezelőtt, 1967. június 6-án készült el a Boeing ezredik sugárhajtóműves utasszállító gépe, egy B707-323-as. A típus első változata, a Dash-80 1954. július 15-én emelkedett először a levegőbe. A B707-es különböző változataiból 855 példány épült. 1990 márciusától, néhány hónapig a Malév is üzemeltetett egy B707-341C változatú teherszállítót.

 

legbol

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. június 11-14. között rendezte meg a Magyar Vöröskereszt Egylet a Mátyásföldi repülőtéren az első Nemzetközi Légbőlmentési Konferenciát és repülőversenyt. A nagyszabású rendezvény során június 12-én a Malert HA-FKB lajstromjelű Fokker F.VII típusú gépéből először ejtőernyővel kidobták az orvosi felszerelést, majd ezt követően hajtott végre 800 méter magasból sikeres ejtőernyős ugrást két orvos és két ápolónő.

 

limasz300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. június 19-én indította a Maszovlet első menetrend szerinti külföldi járatát (pozsonyi közbenső leszállással) Prágába.

 

bors300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. június 20-án avatták fel a Budaörsi repülőteret.

 

locki

Harminc évvel ezelőtt, 1987. június 21-én érkezett meg Párizs Le Bourget repülőterére az a Lockheed 18 Lodestar típusú kétmotoros repülőgép, mely 88 óra 19 perc alatt kerülte meg a Földet. A két pilóta, Patrick Fourticq és Henri Pescarolo mintegy három órával javította meg Howard Hughes 1938-as rekordját, aki egy ugyanilyen típusú repülőgéppel 91 óra 8 perc alatt teljesítette akkori rekordrepülését.

 

misi300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. június 23-án indult el a Maszovlet menetrend szerinti miskolci járata, melyet 1950-ben meghosszabbítottak Nyíregyházáig. 1954-es létrejötte után a Malév 1963-ig üzemeltette a járatot. Ezt követően a repülőteret a magyar sportrepülés szolgálatába állították.

 

mart300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992. június 30-án alakult át egyszemélyes állami részvénytársasággá a Malév, melynek első igazgatósági elnöke Osváth György, a felügyelőbizottság elnöke pedig Gálszécsy András lett.

 

 

Május

 

carav300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. május 2-án nyitotta meg az Air France menetrend szerinti budapesti járatát. A francia nemzeti légitársaság Caravelle, majd B727 típusú gépei kezdetben még prágai közbenső leszállással repültek a magyar fővárosba. Hazánk és Franciaország 1960. május 2-án kötött légügyi egyezményt, mely alapján a Malév már ugyanebben az évben, szeptember 2-án elindította párizsi járatát, kezdetben Il-14-es, majd Il-18-as típussal.

 

est300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. május 6-án szenvedett katasztrófát az amerikai Lakehurstben a német Hindenburg léghajó, mely fedélzetén 37 fizető utassal és 60 főnyi személyzettel, május 3-án szállt fel Frankfurtból. A léghajó hajnalban érkezett meg az USA keleti partvidékére, majd a leszállás előtti pillanatokban a levegőben kigyulladt, és a földre zuhant. A fedélzeten tartózkodó utasok közül 12, míg a 60 fős személyzetből 22 ember halt meg, a földön pedig az amerikai haditengerészet egyik tagja szenvedett halálos sérüléseket a lehulló roncsdaraboktól. A Hindenburg drámai pusztulása megpecsételte a német léghajózás sorsát, mert többé senki sem akart a robbanásveszélyes járművekkel közlekedni.

 

klmrek300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. május 7-én a holland KLM a nyugat-európai országok légitársaságai közül elsőként, megnyitotta budapesti irodáját.

 

lindi300

Kilencven évvel ezelőtt, 1927. május 21-én Charles Lindbergh egymotoros, „Spirit of St. Louis” nevű gépével 33 óra 29 perc alatt New Yorkból Párizsba repült. A 25 éves légiposta-pilóta azt a 25 ezer dolláros díjat szerette volna megszerezni, amelyet Raymond Orteig, egy szállodaipari üzletember ajánlott fel annak, aki elsőként repüli át egyedül az Atlanti-óceánt. Lindberghnek sikerült meggyőznie St. Louis üzletembereinek egy csoportját, hogy finanszírozzák a transzatlanti repülését. 1927. május 20-án, helyi idő szerint 7 óra 54 perckor szállt fel New York Roosevelt Field repülőterén, és végül sikeresen leszállt Párizs Le Bourget-ben. Amikor visszatért, négymillió ember ünnepelte New York utcáin. A világhírű pilóta 1974. augusztus 26-án halt meg otthonában, Hawaii-ban.

 

conci300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. május 21-én egy Concorde megismételte Charles Lindbergh 50 évvel korábbi repülését, a szuperszonikus utasszállító 3 óra 44 perc alatt tette meg a New York - Párizs távot.

 

lhcfr300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992. május 23-án teljesítette első menetrend szerinti repülését önálló magyar személyzettel, a Malév japán charterjáratokra bérelt B767-300-asa. A Budapest – Frankfurt – Budapest útvonalon a HA-LCH lajstromjelű gép kapitánya Baranyi Károly, első tisztje pedig Borovszky János volt.

 

tu5300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. május 25-én nyitotta meg a Malév menetrend szerinti barcelonai járatát. A magyar Tu-154-esek a nyári idegenforgalmi főszezonban heti egy alkalommal repültek a Budapesttől 1720 km távolságra lévő Barcelona El Prat de Llobregat nemzetközi repülőtérre, mely abban az évben már 5 millió utast fogadott és indított.

 

rust300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. május 29-én a 19 éves német Mathias Rust Cessna 172-es gépével előzetes bejelentés és engedély nélkül, Helsinkiből Moszkvába repült, ahol a Vörös téren szállt le. Rustot egy szovjet bíróság illegális határátlépésért, a nemzetközi légügyi egyezmények megsértéséért és közbotrányokozásért négy év munkatáborban letöltendő büntetésre ítélte, de végül 14 hónap után amnesztiát kapott, és visszatérhetett Németországba. Repülőgépét a berlini Technikai Múzeumban állították ki.

 

rijeka300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. május 31-én nyitotta meg a Malév menetrend szerinti rijekai járatát. Az első gép kapitánya Pintér Tibor Tu-134-es típusfőpilóta volt. A magyar turistacsoportokat szállító járatok a nyári főszezon végéig (szeptember 30-ig) hetente kétszer közlekedtek. 1975-től a Malév gépei már rendszeresen repültek az ugyancsak az Adriai-tenger partján található Dubrovnikba és Splitbe is.

 

Április

 

orly300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. április 1-jétől a Malév menetrend szerint járatai Párizs Le Bourget helyett már Orly repülőtéren szálltak le. A Malév 1960. szeptember 2-án indította el Il-14-es géppel menetrend szerinti párizsi járatát. A Budapest – Frankfurt - Párizs útvonalon a következő évben már Il-18-as közlekedett. A harmadik repülőtérváltásra 1990-ben került sor, amikor a nyári menetrendi időszaktól – egészen a 2012-es csődig – a Malév gépei Párizs CDG (Charles de Gaulle) repülőtérre érkeztek.

 

b737kicsi

 Ötven évvel ezelőtt, 1967. április 9-én hajtotta végre első felszállását az amerikai Boeing gyár B737-100-as utasszállítója. A két Pratt & Whitney JT8D-9 kétáramú hajtóművel felszerelt gép első megrendelője 21 géppel a német Lufthansa légitársaság volt. A sorozatgyártás beindításához hozzájárult, hogy két amerikai légitársaság, a United Air Lines és a Western Air Lines együtt 60 példányt rendelt az új típus 1,8 méterrel hosszabb, B737-200-as változatából.

 

jak300

 

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992. április 10-én a Malév Jak-40-es típussal, újra beindította Luxemburgba menetrend szerinti járatát. Az eredeti járatnyitásra 1968. május 17-én került sor (prágai közbenső leszállással), s a Malév Il-18-as, majd 1969-től Tu-134-es gépei hetente egyszer repültek Luxemburgba. 1970-ben az útvonalon a Malév a tervezett 26 helyett már összesen csak hat járatot indított, melyeken az átlagos utaslétszám mindössze három (!) fő volt. A jelentős veszteség miatt végül a járatot megszüntették, s az 1992-es ismételt próbálkozás sem bizonyult hosszú életűnek.

 

maa300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. április 11-én érkezett meg a Szovjetunióból a Malév első Il-14-es repülőgépe, a HA-MAA. 1969-ig a Malév összesen nyolc ilyen típusú kétmotoros, 32-36 személyes gépet üzemeltetett, két további Il-14-est pedig kormányzati repülésekre használtak. A HA-MAH lajstromjelű gép1964-ben egy hangártűz áldozata lett, a HA-MAB pedig kiselejtezése után egy tűzoltógyakorlaton semmisült meg. A többi Il-14-est a szovjetek visszavásárolták, és éveken át tovább üzemeltették.

 

moe300b

Harminc évvel ezelőtt, 1987. április 22-én repült át Szolnokra a Malév kiselejtezett, HA-MOE lajstromjelű Il-18-as gépe, melyet az ottani katonai repülőtér múzeumában állítottak ki. A gép 1962. december 28-án érkezett meg Ferihegyre, s egy áruszállító járaton, 1987. március 19-én teljesítette utolsó kereskedelmi útját.

 

lch300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992. április 26-án, 10 óra 42 perces nonstop repüléssel érkezett meg a Boeing gyárból Ferihegyre a Malév öt hónapra bérelt első B767-300-asa, a HA-LHC. A 218 személyes géppel japán nagyvárosokból szállítottak charterjáratokkal turistacsoportokat Budapestre, ahonnan az utasok a Malév menetrend szerinti járataival utaztak tovább Nyugat-Európába. A Malév két saját tulajdonú B767-200-asa 1993. május 10-én (HA-LHA), illetve május 17-én (HA-LHB) érkezett meg.

 

dcuni300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. április 27-én vette át az amerikai United Airlines az első DC-6-os gépet, melyet a New York – San Francisco útvonalon állítottak forgalomba. A DC-4-es továbbfejlesztésével megszületett új, négymotoros típus elterjedése tette lehetővé, hogy 1948 és 1952 között az Egyesült Államokban megduplázódjon a légiutasok száma. A DC-6-os különböző változataiból 1959-ig 704 példány épült.

 

ist300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. április 28-án indította el a Malév Il-18-as géppel menetrend szerinti járatát Isztambulba. A török nagyváros ekkor még közbenső leszállóhelyként szerepelt a menetrendben, mert a járat végállomása Kairó volt. Az 1969-es téli menetrendi időszakban indult el Tu-134-es típussal a Malév Budapest – Bukarest – Isztambul járata, s később létrejött a közvetlen légi összeköttetés is Magyarország és Törökország között. Isztambul a Malév 2012. február 3-i leállásáig szerepelt a légitársaság menetrendjében.

 

Március

 

beri300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. március 3-án hajtotta végre első felszállását a szovjet Berijev Be-30-as. Az eredetileg 14 személyes utasszállító repülőgép tervezési munkái az 1960-as évek elején kezdődtek meg. Az elkészült Be-30-as alaptípuson számos konstrukciós hibát kijavítottak, és az ülések számát 17-re növelték. A módosítások nyomán megszületett Be-32-esből azonban mindössze nyolc példány épült meg annak ellenére, hogy az MGA (Szovjet Légügyi Hatóság) kiváló minősítést adott a típusnak, és sorozatgyártásra javasolta. Erre főleg politikai okokból nem került sor, mivel a Szovjetunió a csehszlovák repülőgépgyártás támogatása mellett döntött, és végül L-410-es repülőgépeket vásárolt.

 

marek300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. március 4-én alakult meg a KIM (Könnyűipari Minisztérium) Ejtőernyős- és Repülőklub jogutódaként a Malév Repülőklub, melynek első elnöke dr. Fülöp András, titkára pedig Berkes Miklós lett. A Malév akkori vezetősége azt a célt tűzte ki, hogy olyan sportolási lehetőséget biztosítsanak a vállalat dolgozóinak, amely egyben a jövő pilótáinak szakmai alapképzését is segíti. A Dunakeszi repülőtéren működő Malév Repülőklub évtizedeken át az ország egyik legsikeresebb sportklubja volt.

 

sabi300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. március 7-én a belga Sabena légitársaság menetrend szerinti járatot indított Budapestre. A Sabena, mint Európa egyik legrégebbi légitársasága sokáig meghatározó szerepet vállalt Belgium afrikai gyarmataival való kapcsolattartásában, később pedig „hagyományos” hálózatán Brüsszelből szinte a világ minden pontját el lehetett érni. A 2001-ben bekövetkezett csődje után, egy év múlva egy belga befektetői csoport létrehozta az SN Brussels Airlinest, mely 2006-ban már a Brussels Airlines néven működött tovább. Végül, a német nemzeti légitársaság terjeszkedési stratégiája részeként, 2016 végén a Lufthansa cégcsoport tagja lett.

 

an10 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. március 7-én hajtotta végre első felszállását a szovjet Antonov tervezőiroda An-10-es utasszállítója. A repülőgépet 1955-ben kezdték tervezni, s 1960-ban állt szolgálatba. Összesen több mint 500 épült belőle. Az első, 84 személyes változat kezdetben Kuznyecov NK-4-es légcsavaros-gázturbinás hajtóművekkel készült. A továbbfejlesztett, 2 méterrel hosszabb, megnövelt vezérsíkkal rendelkező An-10A már modernebb AI-20-as hajtóműveket kapott. Az An-10-es áttervezésével épült meg az An-12-es teherszállító gép, amelynek különböző változataiból összesen több mint 1200 példány épült.

 

grofzep300

Száz évvel ezelőtt, 1917. március 8-án hunyt el Ferdinand von Zeppelin gróf, a róla elnevezett léghajók kifejlesztője.

 

conv300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. március 16-án hajtotta végre első felszállását San Diegóban a Convair-Liner 240-es utasszállító. A DC-3-as felváltására tervezett, nagyobb teljesítményű, 40 személyes gépből csak 176 példány készült, mert az 1950-es években Convair 340, majd Convair 440 Metropolitan típusjelzéssel továbbfejlesztették. Az igazi modernizálást azonban az jelentette, amikor a gépen a hagyományos csillagmotorokat először Allison (Convair 580), majd Rolls Royce (Convair 600/640) gyártmányú légcsavaros gázturbinákkal szerelték fel.

 

imper300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. március 22-én kötötték meg Budapesten a magyar-brit légiforgalmi egyezményt. Az Imperial Airways már ezt megelőzően, 1935-ben megnyitotta rendszeres budapesti járatát, a brit légitársaság gépei a Budaörsi repülőtér 1937-es megnyitásáig még Mátyásföldön szálltak le. Ebben az időben egy London-Budapest légiút - a közbenső leszállások miatt - még 9 óra hosszat tartott. A második világháborút követően csak 1960. október 21-én került sor arra, hogy Nagy-Britannia és Magyarország között újabb légügyi egyezményt írjanak alá.

 

awacs300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. március 23-án állt szolgálatba az USAF első E-3 AWACS típusú légtérellenőrző és felderítő repülőgépe. Az AWACS (Airborne Warning and Control System) egy komplex légi felderítő- és irányítórendszer, melynek kifejlesztése az 1960-as évek végén indult el. 1970 nyarán született döntés arról, hogy a DC-8-assal szemben a Boeing gyár B707-320B típusú, módosított gépébe építik be a Westinghouse által gyártott radarrendszert. Az USAF (US Air Force) 1975 tavaszán rendelt meg 34 E-3A típusú gépet. Az első szériapéldány berepülésére 1975. október 31.-én került sor. Az AWACS első példányát az oklahomai Tinker légibázison állomásozó 522. légtérellenőrző és irányító ezred vette használatba.

 

tener300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. március 27-én történt a spanyolországi Tenerife szigetén a polgári repülés történetének addigi legnagyobb légikatasztrófája. Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet, az NTSB vizsgálata elsősorban a holland kapitány felelősségét állapította meg. A KLM nagy tapasztalatú, több mint 12 ezer repült órával rendelkező B747-es vezető oktatópilótája ugyanis egyértelmű irányítói engedély nélkül kezdte meg a felszállást, és – már a levegőbe emelkedve – összeütközött a Pan Am futópályán guruló B747-esével. A tragikus esemény során 583-an vesztették életüket.

 

bonanza300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. március 31-én készült el a tízezredik Beechcraft Bonanza típusú repülőgép, melynek különböző változataiból 1945 és 1995 között, több mint 17 ezer példány készült. A 4-5 személyes, egymotoros alaptípus legfontosabb jellemzője a V-alakú, „pillangó” vezérsík volt, de ezt a megoldást csak 1982-ig alkalmazták, utána áttértek a hagyományos elrendezésre. A Bonanza katonai változatát QU-22 típusjelzéssel a vietnami háborúban is használták. A nagysikerű széria modernizált példányai (B36TC, A36) már hathengeres, 300 lóerős, befecskendezéses Continental motorral épültek, és a pilótán kívül öt utast, vagy 300 kg árut szállíthatnak. A Beechcraft gyakorlatilag a Bonanza bázisán fejlesztette ki később a kétmotoros Baron típusváltozatot.

 

 

Február

 

afconni300

Hetven évvel ezelőtt, 1947. február 1-jén indította el az Air France első Párizs – New York járatát. A négymotoros Lockheed Constellation repülőgép két közbenső leszállással (Shannon és Gander) teljesítette az útvonalat.

 

bristol300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. február 1-jén a brit BOAC elindította a világ leghosszabb menetrend szerinti, légcsavaros-gázturbinás járatát Londonból a dél-afrikai Johannesburgba. Az útvonalon a légitársaság brit gyártmányú Bristol Britannia típusú utasszállítója repült. A típussal a BOAC decembertől Londonból New Yorkba is repült, de már nem vehette fel a versenyt az újonnan kifejlesztett, jóval gyorsabb Boeing 707-esekkel és Dc-8-asokkal.

 

pexpr300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. február 2-án szállt fel az amerikai People Express utolsó járata New York Newark repülőteréről. Az 1981-ben megalapított légitársaság ezt követően a Continental Air érdekeltségébe került. Utóbbi viszont 2010-ben a két légitársaság fúziójával beolvadt az amerikai United Continental Holding Inc. elnevezésű cégcsoportba.

 

acelog300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992. február 3-án írták alá a Malév és a Lockheed Aircraft Service International akkori vezetői az Aeroplex (ACE) Kft. létrehozásáról szóló szerződést, mellyel egy magyar-amerikai vegyes vállalatba szervezték ki a Malév teljes műszaki szolgálatát. Az ACE 1998-ban a Malév teljes tulajdonú leányvállalata lett, miután a Lockheed kivált az üzletből. A Malév csődjét követően, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2012 októberében megvásárolta a Malév felszámolójától a műszaki leányvállalatot, s az ACE jelenleg is működik.

 

huvos300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. február 6-án nevezték ki a Malév vezérigazgatójává Hűvös Sándort, aki tíz éven át töltötte be ezt a posztot. 1967. augusztus 9-én utóda az addigi főmérnök, Lénárd György lett, míg Hűvöst kinevezték a KPM légügyi főosztályának vezetőjévé.

 

cc4klm300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. február 7-én a holland KLM, a nyugat-európai légitársaságok közül elsőként nyitott menetrend szerinti járatot Amszterdamból Budapestre. Az útvonalon kezdetben 46 személyes, négymotoros DC-4-es, majd DC-6-os gép repült.

 

belgrad300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. február 7-én a Malév legújabb, Il-14-es típusával menetrend szerinti járatot indított Belgrádba. A járatot egy évvel később, 1958. január 23-án meghosszabbították Albánia fővárosába, Tiranába.

 

iljusin300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. február 7-én 83 éves korában elhunyt Szergej Vlagyimirovics Iljusin szovjet repülőgép-konstruktőr. Halála után tervezőirodája továbbra is az ő nevével folytatta működését. Magyarországon a légierő az 1950-es években két gépét használta (Il-10, Il-28), míg a Malév 1957-től az Il-14-es, 1960-tól pedig az Il-18-as típust üzemeltette. A rendszerváltozás után egy magyar magántársaság több mint egy évtizeden át, Il-76-os teherszállító gépekkel végzett nemzetközi áruszállítást.

 

fedelzet 300

Hetven évvel ezelőtt, 1946. február 9-én a Maszovlet Li-2-es típussal elindította menetrend szerinti Budapest – Pécs - Budapest légijáratát, melyet 1954 novemberétől már a Malév üzemeltetett. A főváros és Baranya-megye székhelye közötti légi összeköttetés 1967-ben szűnt meg.

 

aerostar300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. február 14-én vásárolta meg a Malév Nikolas Salgo, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének Piper 601P Aerostar típusú, hatszemélyes repülőgépét, melyet 1984 júliusától a Malév pilótái és műszaki szakemberei üzemeltettek a diplomata megbízásából. A gépet a Malév eredetileg a hajózó és műszaki személyzet szállítására, illetve idegenforgalmi túra- és sétarepülésre kívánta használni. Később a DHL céggel kötött szerződés alapján, Budapest és Bécs között szállítottak vele légiárut. A repülőgépet 1991 novemberében vonták ki a Malév flottájából.

 

c54300

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1942. február 14-én hajtotta végre első repülését az amerikai Douglas gyár négymotoros DC-4-es repülőgépe, melyet ezt követően a légierő megrendelésére C-54 típusjelzéssel gyártottak. A háború után újra beindult a polgári célú DC-4-esek építése, de az alaptípust rövidesen továbbfejlesztették, és DC-6, illetve DC-7 elnevezéssel gyártották a légitársaságok számára.

 

enterp300

Ötven évvel ezelőtt, 1977. február 18-án hajtotta végre első próbarepülését egy speciálisan átalakított B747-es tetejére rögzítve az Enterprise űrrepülőgép. Fél évvel később, augusztus 13-án a hordozógépről leválva, az Enterprise először ért földet önálló siklórepüléssel.

 

moapark300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. február 19-én hajtotta végre utolsó repülését a Malév HA-MOA lajstromjelű Il-18-as repülőgépe, melyet február 22-én vontak ki véglegesen a forgalomból. A gép 1960-tól a selejtezéséig összesen 37 ezer 197 órát töltött a levegőben. A HA-MOA jelenleg a ferihegyi Aeroparkban látható.

 

a320 300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. február 22-én hajtotta végre első repülését az európai Airbus konzorcium A320-as utasszállító gépe.

 

dc7sas300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. február 24-én a skandináv SAS az európai légitársaságok közül elsőként indított menetrend szerinti járatot Koppenhágából az Északi-sarkon át Tokióba. Az útvonalon négymotoros DC-7-es gép közlekedett.

 

 

Január

 

aerof13 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. január 5-én a cégbíróság véglegesen törölte a cégjegyzékből az 1923. január 6-án megalakult, de az 1920-as évek végétől gyakorlatilag már nem működő Aeroexpress Rt. légitársaságot.

 

md300

Ötven évvel ezelőtt, 1967. január 13-án McDonnell Douglas néven egyesült a Douglas Aircraft Company és a katonai gépekre szakosodott McDonnell Company. Ezzel a Boeing, a North American és a Lockheed után, létrejött az Amerikai Egyesült Államok negyedik legnagyobb repülőipari vállalata. A fúziót követően gyakorlatilag mindkét vállalat megőrizte eredeti gyártási struktúráját, de a klasszikus, továbbra is sikeres DC–9-es meghosszabbított törzsű, modernizált változatai már MD-80-as gépcsaládként (MD-82, -83, -87, -88, -90, -95) kerültek be a polgári repülés történetébe, mint ahogyan a DC-10-es utóda is már MD-11-es típusjelzést kapott. 1996-ban a Boeing megvásárolta a McDonnell Douglas polgári gépekkel foglalkozó divízióját. Mivel az MD-95-ös éppen akkoriban került a gyártósorokra, típusjelzését Boeing 717-re változtatták, de gyártását rövidesen beszüntették.

 

beech 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. január 15-én emelkedett először a levegőbe a Beechraft Model 18. A kétmotoros, két pilótát és hat utast szállító, teljes egészében fémépítésű repülőgépet 1969-ig gyártották. Ez idő alatt különböző típusváltozataiból (C-45, AT-7, AT-10, AT-11 stb.), több ezer példány készült katonai megrendelésekre is. Ezeket a gépeket elsősorban pilóták, navigátorok és légilövészek kiképzésére használták, de épült fotófelderítő változata is. Az utolsó három (időközben korszerűsített) utasszállító Model 18-ast a Japan Air Lines vette át 1969 novemberében.

 

ketma300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. január 18-án a Malév megszüntette békéscsabai, győri és nagykanizsai járatát, s bejelentették, hogy rövidesen erre a sorsra jut a kaposvári és nyíregyházai járat is. Ezután már csak Debrecen, Pécs és Szombathely szerepelt a menetrendben, de 1969-re végleg megszűnt a belföldi légi közlekedés.

 

b52 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1957. január 18-án tért vissza amerikai légibázisára az a három B-52 Stratofortress nehézbombázó, mely ezt megelőzően január 16-án felszállva, 45 óra 20 perc alatt, közbenső leszállás nélkül körberepülte a Földet. Az USAF Strategic Air Command 93. Bomb Wing egységébe tartozó gépeket az út során háromszor töltötték fel üzemanyaggal a levegőben, négymotoros KC-97-es tankergépekből. A rekordrepüléssel az USA demonstrálni szerette volna, hogy hadászati támadó gépeik gyakorlatilag a Föld bármely pontját képesek elérni.

 

f1old 300

Negyven évvel ezelőtt, 1977. január 25-én hivatalosan is átadták rendeltetésének Ferihegy 1 új, kibővített utascsarnokait. Az 1200 négyzetméter alapterületű indulócsarnokban 14 jegykezelőpultot alakítottak ki, a hozzájuk tartozó vámtiszti munkahelyekkel együtt. Az érkezőcsarnokot ennél jóval kisebbre, mindössze 350 négyzetméteresre tervezték. A beruházás része volt még egy 145 méter hosszú, ugyancsak térrácsos, könnyűszerkezetes technikával készült előtetős közlekedő, s kibővítették a parkolóterületet is.

 

british300

Harminc évvel ezelőtt, 1987. január 27-én Lord King, a British Airways elnöke jelentette be, hogy az állami légitársaság privatizációja során, egyenként 1,25 font névértékben, összesen 720 millió font értékben bocsátanak ki tőzsdei részvényeket, melyek egy részét külföldiek is megvásárolhatták. Szakértők a British Airways értékét – akkori árfolyamon – mintegy 900 millió fontra becsülték.

 

 

 December

 

b727 panam300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1991. december 4-én az utolsó menetrend szerinti repüléssel végleg beszüntette működését a Pan Am. Az amerikai légitársaság N368PA lajstromjelű, „Clipper Goodwill” elnevezésű B727-es gépe Mark S Pyle kapitány irányításával Brightonból (Barbados) indult el utolsó útjára. A személyzet a floridai Miami International repülőtér megközelítése után még egyszer áthúzott a futópálya felett, majd végül 17 óra 23-perckor szállt le. A búcsúzó járatot hatalmas tömeg várta, a beguruló gépet pedig a tűzoltók vízsugárral köszöntötték.

 

fedelzet 300

Hetven évvel ezelőtt, 1946. december 12-én a Maszovlet Li-2-es típussal elindította menetrend szerinti Budapest – Győr - Szombathely - Budapest légijáratát, melyet 1954 novemberétől már a Malév üzemeltetett. A főváros és Győr-Sopron megye székhelye közötti légi összeköttetés 1956-ban szűnt meg, míg a közvetlen szombathelyi járat 1967-ig közlekedett.

 

il86bp300

Negyven évvel ezelőtt, 1976. december 22-én hajtotta végre első repülését a szovjet Il-86-os. A széles törzsű utasszállító repülőgép két évvel később, 1978. december 6-án Ferihegyen is bemutatkozott.

 

voyrep300

Harminc évvel ezelőtt, 1986. december 23-án, 9 nap 3 perc és 44 másodperc után leszállt kaliforniai légibázisán a Voyager repülőgép, mellyel az amerikai Dick Rutan és Jeana Yeager a világon elsőként, közbenső leszállás és tankolás nélkül, sikeresen körülrepülték a Földet. Ezzel többek között felállították az egyenes vonalú és zárt pályán mért, abszolút világrekordot.

 

md80crash 300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1991. december 27-én Stefan Rasmussen kapitány és Ulf Cedesmark első tiszt irányításával, bravúros kényszerleszállást hajtott végre a SAS légitársaság egyik MD-81-es utasszállítója. A repülőgép Stockholm Arlanda repülőteréről szállt fel, de mintegy 600 méteres magasságban leállt mindkét hajtóműve. A sikeres kényszerleszállás során a gép törzse három részre szakadt, ám ennek ellenére a fedélzeten tartózkodó 122 utas és hétfőnyi személyzet túlélte a balesetet.

 

November

 

carlstrom300

Száz évvel ezelőtt, 1916. november 3-án az amerikai Victor Carlstrom Curtiss R Biplan gépével Chicagóból New Yorkba repülve, egy közbenső leszállással végrehajtotta az Egyesült Államokban az első kísérleti légiposta-járatot. Ezzel egyben az útvonal egyik szakaszán új nonstop távolsági és sebességi rekordot állított fel.+

 

lidplak300

Hetven évvel ezelőtt, 1946. november 4-én a Maszovlet Li-2-es típussal elindította menetrend szerinti Budapest – Szeged - Budapest légijáratát, melyet 1954 novemberétől már a Malév üzemeltetett. A főváros és a Csongrád-megye székhelye közötti légi összeköttetés a Li-2-es típus kiselejtezésével, 1963-ban szűnt meg.

 

falcon50 300

Negyven évvel ezelőtt, 1976. november 7-én emelkedett először a levegőbe a franciaországi Mérignac repülőteréről a Dassault-Breguet Mystere-Falcon 50 prototípusa. Az 5-8 utas szállítására képes, a 10-es és 20-as széria továbbfejlesztésével elkészült business jet maximális hatótávolsága a gyári adatok szerint 5830 kilométer volt. 1996-ban modernizálták, így az újabb, Falcon 50EX változat már messzebbre (+740 km) és magasabban, akár FL480-as szinten (14 650 m) is tudott repülni, maximális sebessége pedig elérte a 889 km/órát.

 

trimotor 300

Kilencven évvel ezelőtt, 1926. november 15-én nyitotta meg a Ford company első utasszállító repülőgépe, a 4-AT Trimotor mintegy 5600 négyzetméteres, új gyártócsarnokát. A gép prototípusa öt hónappal korábban, 1926. június 11-én teljesítette első sikeres repülését. A Trimotor gyakorlatilag a holland Fokker FVII-es teljesen fémépítésű, alumínium hullámlemez borítású változata volt, mely emiatt a „Tin Goose” (Bádogliba) becenevet kapta. A hárommotoros típus két változatából, összesen 199 példány készült.

 

f100bp 300

Harminc évvel ezelőtt, 1986. november 30-án emelkedett először a levegőbe a holland Fokker repülőgépgyár F100-as utasszállítója. A gép gyakorlatilag az 1960-as évek végére elkészült Fokker-VFW F.28 „Fellowship” meghosszabbított és modernizált változata volt. 1993. április 2-án végezte első repülését az F100-as öt méterrel rövidebb, F70 típusjelű változata, melyből 1995-től 2010-ig a Malév összesen hat példányt üzemeltetett.

 

Október

 

dh16att300

Száz évvel ezelőtt, 1916. október 5-én George Holt Thomas megalapította és hivatalosan bejegyeztette az első brit légitársaságot. Az Aircraft Transport and Travel Ltd. azonban csak az első világháború befejeződése után kezdhette meg tevékenységét. 1919. augusztus 25-én ez a társaság indította el a világ első nemzetközi légijáratát London Hounslow és Párizs Le Bourget repülőtere között.

 

maszplak300

Hetven évvel ezelőtt, 1946. október 15-én indult el a Maszovlet első két menetrend szerinti belföldi járata Szombathelyre és Debrecenbe.

 

jakbp 300

Ötven évvel ezelőtt, 1966. október 21-én szállt fel először a szovjet Jak-40-es repülőgép.

 

martin300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. október 21-én indult el egy Martin M-130 típusú repülőhajóval a Pan Am első, menetrend szerint közlekedő utasszállító „Hawaii Clipper” járata, melyre összesen 11-en váltották meg a 799 dollárba kerülő jegyet. A rekord hosszúságú, 13 ezer 200 kilométeres úton Midway és Wake szigetén az utasok a Pan Am luxusszállodáiban pihenhették ki az út fáradalmait. Ezért a járat csak október 27-én érkezett meg Manilába.

 

a340first

Huszonöt évvel ezelőtt, 1991. október 25-én szállt fel először az Airbus A340-es repülőgép. A 4 óra 47 perces berepülés során a gép az Atlanti-óceán fölött elérte a 0,85 Mach sebességet.

 

s23 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. október 30-án készült el az első brit repülőhajó, a Short C-class osztályú Canopus. A gépet az Imperial Airways az egyiptomi Alexandria, és az olaszországi Brindisi közötti útvonalán állította forgalomba.

 

Szeptember

 

viki300

Hetven évvel ezelőtt, 1946. szeptember 1-jén a BEA (British European Airways) légitársaság forgalomba állította a DC-3-as kategóriájába tartozó, de annál nagyobb kapacitású és jóval gyorsabb Vickers Viking típust. Ez volt a második világháborút követően a világon az első, újonnan tervezett utasszállító repülőgép. Ugyanakkor a 24-27 (charter változatban 34) utas szállítására alkalmas Viking kifejlesztésekor, a második világháborús Wellington bombázó számos jól bevált műszaki megoldását is felhasználták.

 

zagcrash 300

Negyven évvel ezelőtt, 1976. szeptember 10-én Zágráb közelében 9900 méter magasságban (FL330-as repülési szinten) összeütközött a British Airways Trident, és a jugoszláv Inex Adria légitársaság DC-9 típusú repülőgépe. A katasztrófában összesen 176-an vesztették életüket.

 

alitold 300

Hetven évvel ezelőtt, 1946. szeptember 16-án Olaszországban megalakult az Aerolinee Italiane Internazionali, melynek tulajdonosa 30%-ban az angol BEA lett, és a Linee Aeree Italiane (LAI), melyben az amerikai TWA légitársasági holding 40%-os tulajdonrészt szerzett. Az egy évvel később létrejött Alitalia és a LAI 1957 végén egyesült. A második világháború előtt az Ala Littoria volt Olaszország nemzeti légitársasága, melynek gépei rendszeresen repültek a Budaörsi repülőtérre is.

 

dst300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. szeptember 18-án állt forgalomba az American Airlines DST (Douglas Sleeper Transport) repülőgépe a New York – Los Angeles útvonalon. A DC-3-as összesen 14 fekvőhellyel felszerelt változata, közbenső leszállásokkal 16 óra alatt tette meg a két nagyváros közötti távolságot.

 

magrek 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. szeptember 28-án állította fel a brit RAF (Royal Air Force) Bristol 138A típusú repülőgépe az új magassági világrekordot, amikor 14.983 méterrre emelkedett. A mintegy két óra időtartamú repülés során a pilóta, S R D Swain a világon először viselt – és használt sikeresen - teljesen zárt magassági védőruhát.

 

Augusztus

 

bleri 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. augusztus 8-án hunyt el Louis Blériot (1872 – 1936), aki 25 lóerős Anzani-motorral ellátott repülőgépével, 1909. július 25-én elsőként repülte át a La Mancha csatornát. Ezt követően, október 17-én Blériot mintegy 200 ezer néző előtt a magyar fővárosban is bemutatót tartott.

 

tu114 300

Ötven évvel ezelőtt, 1966. augusztus 11-én a szovjet Aeroflot és a Japan Airlines (JAL) légitársaságok közös menetrend szerinti járatot indítottak Moszkva és Tokió között. Az útvonalon szovjet gyártmányú, légcsavaros-gázturbinás Tu-114-es repülőgép közlekedett.

 

rotter 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. augusztus 12-én Rotter Lajos (1901 – 1983) a berlini olimpia alkalmával saját tervezésű, Nemere nevű gépével 3 óra 55 perc alatt 326 kilométer távolságot repült Berlin és Kiel között, amivel nem hivatalos világrekordot állított fel.

 

pandl 300

Huszonöt évvel ezelőtt, 1991. augusztus 12-én az amerikai Delta Air Lines megvásárolta az ekkor már csődvédelem alatt működő Pan Am latin-amerikai és európai repülési jogait, illetve egyéb vagyontárgyait. Ezt követően a Pan Am még csaknem négy hónapig működött, majd december 4-én az utolsó, Bridgetown (Barbados) és Miami (Florida) közötti járatával végleg beszüntette tevékenységét.

 

seli 300

Harminc évvel ezelőtt, 1986. augusztus 15-én helyezték üzembe Ferihegyen a Közelkörzeti Irányító Központban (TRCC) a SELENIA radar új irányítói munkahelyeit. Az első olasz gyártmányú berendezést 1979-ben telepítették Ferihegyen. 1989 áprilisában a Bakony legmagasabb pontján, Kőrishegyen, egy év múlva pedig már Püspökladányban is SELENIA radar működött.

 

g24 300

Kilencven évvel ezelőtt, 1926. augusztus 30-án megérkezett Pekingbe két német gyártmányú Junkers G 24-es repülőgép. A német-szovjet vegyes személyzet július 24-én szállt fel Berlinben, ám végül a szovjeteket megfelelő vízum hiányában nem engedték be Kínába. A G 24-es volt a világ első teljesen fémépítésű, hárommotoros utasszállító gépe, mely számos sebességi és távolsági rekordot állított fel.


 

 

Július

 

argosy300

 Kilencven évvel ezelőtt, 1926. július 1-jén indította el a brit Imperial Airways London Craydon és Párizs Le Bourget repülőtere között közlekedő, új menetrend szerinti járatát. A hárommotoros, 145 km/óra végsebességű, 670 km maximális hatótávolságú Armstrong Whitworth Argosy gépek 18-20 utassal a fedélzetükön, átlag 2 óra 30 perc alatt tették meg a két főváros közötti távolságot.

 

pan707 300 Negyven évvel ezelőtt, 1976. július 3-án 10 óra 30 perckor szállt fel Ferihegyen a Pan Am B707-es gépe, mely a magyar olimpiai csapat első csoportját szállította Montrealba. A második csoport július 12-én indult el. Alig egy évvel korábban, 1975. május 23-án a Pan Am volt az első amerikai légitársaság, amelyik heti három alkalommal, menetrend szerinti járatot indított a magyar fővárosba a New York-London-Düsseldorf-Budapest útvonalon, ugyancsak B707-es típussal.

 

lig56 300

 Hatvan évvel ezelőtt, 1956. július 13-án hét fiatal gépeltérítő – köztük egy nő - jogellenesen hatalmába kerítette a Malév Budapestről Szombathelyre közlekedő belföldi járatának Li-2-esét, mely végül az Ingolstadt (NSZK) melletti Maching repülőtéren szállt le. Az erőszakos akciót az ugyancsak a pilótafülkében tartózkodó Doktor Elek ÁVH-s fegyveres gépkísérő sem tudta megakadályozni. A később kitüntetett hajózószemélyzet (Góré János gépparancsnok, Fenesi János másodpilóta, Tóth Sándor hajózószerelő és Benedikt Károly hajózótávírász), valamint az utasok többsége pár nap múlva hazatért, és a német hatóságok a repülőgépet is visszaszolgáltatták. Az akcióról Iszák Ferenc (Frank Iszak), az egyik gépeltérítő angol nyelvű regény írt, mely 2011-ben jelent meg az Egyesült Államokban.

 

company300

 Száz évvel ezelőtt, 1916. július 15-én alakult meg az Egyesült Államokban a Pacific Aero Products Company, mely 1917. április 18-tól már Boeing Airplane Company néven folytatta működését. A kezdetben mindössze 21 fővel működő kis üzem első repülőgépe, egy kétfedelű, kétszemélyes úszótalpas iskolagép, a B&W (később Boeing Model 1) még a PAPC bejegyzése előtt, 1915. június 29-én végrehajtotta első sikeres felszállását. Az új cég első elnöke William E. Boeing, alelnöke unkatestvére E. N. Gott, titkára pedig J. C. Foley lett.

 

tu104 li2 300

 Hatvan évvel ezelőtt,1956. július 19-én és 20-án mutatkozott be Ferihegyen a Tu-104-es sugárhajtóműves repülőgép.

 

sasdc 300

 Hetven évvel ezelőtt, 1946. július 31-én jött létre Dánia, Norvégia és Svédország légitársaságainak egyesítésével a SAS (Scandinavian Airlines System) jogelődje, mely hivatalosan másnap, augusztus 1-jén kezdte meg működését.

 

 

Június

 

kalap 300

Hetven évvel ezelőtt. 1946. június 1-jén érkezett meg a Pan Am Lockheed Constellation gépe az újonnan megnyílt London Heathrow repülőterére.

 

dc7 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1956. június 1-jén állt forgalomba a Pan Am DC-7C típusú repülőgépe.

 

lig 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1956. június 5-én nyitotta meg a Malév Li-2-es típussal menetrend szerinti bécsi járatát.

 

gatwick 300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. június 6-án nyílt meg London Gatwick repülőtere.

 

trimotor 300

Kilencven évvel ezelőtt, 1926. június 11-én szállt fel az első Ford Trimotor típusú repülőgép.

 

national 300

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1941. június 16-án nyílt meg a Washington National repülőtér.

 

dc 6 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1956. június 6-án szállt le először Ferihegyen a KLM DC-6-os repülőgépe.

 

il18 prosp 300

Ötven évvel ezelőtt, 1966. június 22-én indította el a Malév Il-18-as típussal Budapest-Szófia-Bejrut menetrend szerinti járatát.

 

f1 300

Negyven évvel ezelőtt, 1976. június 29-én adták át a Ferihegyi repülőtér kibővített utascsarnokát.

 

 

Május

 

sp300 

 Negyven évvel ezelőtt, 1976. május 3-án a Pan Am Clipper Liberty Bell nevű B747SP gépe egy 46 óra 26 perces földkörüli repülés után, 100 utassal a fedélzetén megérkezett kiinduló állomására, New York JFK repülőterére. A gép a rekordrepülés alkalmával csak Új Delhiben és Tokióban végzett közbenső technikai leszállást.

 

deck300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. május 6-án indult el a német LZ 129 Hindenburg léghajó első menetrend szerinti, transzatlanti járatára Európából az Egyesült Államokba.

 

vlg300

 Hatvan évvel ezelőtt, 1956. május 8-án érkezett meg Ferihegyre N. Sz. Hruscsov szovjet pártfőtitkár ajándékaként az első Il-14-es típusú utasszállító, kormányzati különjáratokat teljesítő VIP-repülőgép (lajstromjelei: HA-VLG, HA-MAK, 102).

 

pa300

Hatvan évvel ezelőtt, 1956. május 24-én végezte első felszállását a Piper Aircraft Corporation egymotoros, négyszemélyes PA-24 Comanche repülőgépe.

 

concorde300

Negyven évvel ezelőtt, 1976. május 24-én – az amerikai közlekedési miniszter különleges egyedi engedélye alapján - először érkezett két szuperszonikus Concorde Washington Dulles nemzetközi repülőtérre. A párhuzamos bevezetési eljárást követően a British Airways a 01L, az Air France gépe pedig a 01R pályán, egyszerre ért földet.

 

lhr300

Hetven évvel ezelőtt, 1946. május 31-én megnyílt London Heathrow nemzetközi repülőtere, melyet addig a Royal Air Force (RAF) és a Fairey Aviation cég használt. Előtte a Londontól jóval távolabb, mintegy 160 kilométerre lévő Hurn (Bournemouth) szolgálta ki a brit főváros légiforgalmát. 

 

Április

 

a3rajz300

Negyven évvel ezelőtt, 1976. április 1-jén állította szolgálatba a Lufthansa az első két Airbus A300B típusú repülőgépét.

 

dlh300

Kilencven évvel ezelőtt, 1926. április 6-án hajtotta végre első kereskedelmi repülését a kisebb cégekből egyesített Deutsche Luft Hansa (DLH) német légitársaság.

 

b314 300

Hetven évvel ezelőtt, 1946. április 9-én állította le a Pan Am amerikai légitársaság Boeing 314A repülőhajóinak menetrend szerinti repülését az USA és Európa között.

 

pantoff 300

Ötven évvel ezelőtt, 1966. április 13-án a Pan Am – a légitársaságok közül elsőként - 25 B747-es gépre szóló megrendelést adott a Boeing-gyárnak.

 

Március

 

hindi300

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. március 4-én hajtotta végre első sikeres repülését az ember által valaha épített legnagyobb repülő szerkezet, a német LZ 129 Hindenburg léghajó.

 

dc8 300

Ötven évvel ezelőtt, 1966. március 14-én emelkedett először a levegőbe a kaliforniai Long Beach-ben a Douglas Aircraft Company DC-8-as gépének továbbfejlesztett, megnövelt törzshosszúságú változata, a DC-8 Super 61.

 

tu104felul 300

Hatvan évvel ezelőtt, 1956. március 22-én szállt le először London Heathrow repülőterén az első szovjet gyártmányú sugárhajtóműves utasszállító, a Tu-104-es, mely alig négy hónap elteltével, július 19-20. között Ferihegyen is bemutatkozott. A korabeli híradások szerint, nálunk a gépet két nap alatt, mintegy százezren tekintették meg.

 

jarnyit300
Hetven évvel ezelőtt, 1946. március 29-én írták alá azt az egyezményt, mellyel létrejött a Malév jogelődje, a Maszovlet, a Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Rt.

 

Február

 

terkep300

Ötven évvel ezelőtt, 1966. február 11-én repülte át először Malév-gép az Egyenlítőt.

 

mach300

Száz évvel ezelőtt, 1916. február 19-én hunyt el 78 éves korában Ernst (Waldfried Josef Wenzel) Mach.

   © 1996 - 2015. Copyright AeroNews – Minden jog fentartva  |  Impressum
Powered by Joomla 1.7 Templates